Bravo. Avem cei mai valorosi salvatori din Romania, la Serviciul de Ambulanta Timis. Medicii, asistentii si ambulantierii care au adus aurul la Timisoara

TIMISOARA. Munca lor se traduce in vieti salvate, in momente in care alina suferinta, in clipe ce par o vesnicie, dar la capatul carora mainile le sunt stranse, printre lacrimi de recunostinta, de catre cei pe care ii smulg din ghearele mortii.

CITESTE SI: Am adus pe lume bebelusi pe bancheta masinii, am vazut cum se scurge viata printre degete, am vazut sange, trupuri sfartecate, m-am cutremurat si am luat-o de la capat! Povestea tinerei care crede ca are cea mai frumoasa meserie din lume, la Timisoara  

Sunt adevarati ‘ingeri pazitori’, oameni pentru care daruirea s-a transformat in meserie. Vorbim de medicii, asistentii si soferii de pe ambulantele din Timis care s-au intors acasa cu medalia de aur de la Concursul National al Echipajelor de Interventie, sau Olimpiada Salvatorilor. Ai nostri au fost pe podium pentru a saptea oara in ultimii 8 ani si au cel mai bogat palmares din intreaga tara.

Serviciul de Ambulanta Timis a participat cu doua echipaje la Competitia Nationala a Echipajelor Serviciilor de Ambulanta din Romania, care in acest an s-a desfasurat la Geoagiu Bai. Intrecerea a avut doua probe in care s-au intrecut echipajele, una de resuscitare si cealalta de traumatologie.

In competitia rezervata ambulantelor de tip C2, echipajul format din medicul Angelica Bura, asistentul Timotei Merticariu, ambulantierul George Cobzariu si voluntarul Alin Draghia a obtinut primul loc.

Cele mai mari provocari pentru mine au fost la Traumatologie pentru ca acolo, conform scenariului, am avut de salvat un copil ranit. Si in viata de zi cu zi copilul e o provocare pentru noi, mai ales ca are o particularitate aparte fata de adult. Desi pe diferite categorii de varsta, tot e o provocare. Eu pe ambulanta mi-am facut debutul. Nu cred ca mi-ar fi placut munca de cabinet. Imi place mereu provocarea, imi place incertitudinea de moment si sa stii sa faci fata situatiei respective. Nu sa ai timp de gandire, ci doar sa ai o atitudine rapida si in acelasi timp corecta„, a declarat Angelica Bura, medic pe ambulanta de 23 de ani.

In competitia ambulantelor de tip B2, echipajul format din asistentul medical Oana Rotko, ambulantierul Gyorky Robert si voluntarul Vlad Marinescu a incheiat intrecerea pe locul 4.

Faptul ca nu ne-am situat pe podium a fost din cauza unor lucruri minore. La politrauma am avut de-a face cu o plaga care sangera, sangerare care, teoretic, punea in pericol viata pacientului. Dar, fiind concurs, rana respectiva nu a fost foarte bine simulata, plaga era bine ascunsa sub pantalon. In viata reala, lucrurile stau cu totul altfel, sunt vizibile. Important este ca manevrele echipajului au salvat pacientul. Chiar am avut surpriza placuta ca seful juriului de la trauma a apreciat foarte mult desfasurarea pe caz a echipajului nostru, si chiar sa fie surprins ca am lucrat cu echipajul B2 cazuistica pe care am intalnit-o acolo. Cred ca de-asta ne si situam an de an pe podium, pentru ca noi ne pregatim cu o cazuistica foarte vasta„, a declarat Liliana Dohotariu, antrenor coordonator al echipajului ambulantei B2.

Antrenorii echipajelor au fost medicii Florin Crisan si Manuela Tudor, care si ei au castigat competitia nationala in anii trecuti.

Echipajele din Timis au castigat medalii la intrecerea nationala pentru a saptea oara in cele 8 editii de pana acum. La editia la care nu s-au luat medalii, Serviciul de Ambulanta Timis a fost gazda si nu a avut permisiunea de a participa la concurs, conform regulamentului.

Practic din 8 editii, in 7 am fost castigatori acolo sus, respectiv de 6 ori pe locul 1 si o data pe locul 2, iar ca asistenti am fost de 2 ori pe locul 1 si de 2 ori pe locul 3. Si celelalte locuri obtinute au fost tot in prima jumatate a clasamentului. Aceasta performanta nu o sa fie egalata degraba de catre serviciul de ambulanta din tara„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, seful Serviciului de Ambulanta Timis, Iancu Leonida.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari !
    Ma simt mandru ca am lucrat la acest serviciu .Si cand ma gandesc ,cu cat sceptimism s-a pornit la acest drum al SMURD-ului in anii 90,iar acum avem a vajnica ANTRENOARE al echipajelor de concurs ,echipajele reusind in acest fel sa-si transpuna si in realitate cunostintele acumulate.
    Succes in continuare
    Bela K.

  2. Chiar sunt profesionisti cei de la urgenta,eu de cate ori am apelat la ei,m au diagnosticat corect si prompt

  3. Cinste si respect pentru acesti oameni care ne aduc alinare si speranta cu profesionalismul si omenia lor!