Expozitie inedita la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Ce colectie pot vedea timisorenii pana la sfarsitul lunii

TIMISOARA. Dupa expozitiile dedicate zeilor pagani sau cea a jucariilor din secolul trecut, Muzeul Banatului din Timisoara aduce in fata timisorenilor o noua colectie.

CITESTE SI: ‘Am adus eminenta cenusie a Romaniei la Timisoara’. 60 de tineri sclipitori isi cauta drumul in cariera 

Expozitia ce va fi deschisa la jumatatea acestei saptamani se numeste „Portelan si sticlarie din Romania socialista. Pe urmele Liei Eugenia Costin„.

Expozitia isi propune sa contureze un profil de colectionar tipic pentru Romania din perioada 1960-1989, cu apetenta pentru obiectele de portelan si sticlarie produse in fabricile romanesti. Aceste piese: pahare pentru sampanie, vin, coniac, lichior, tuica, oranjada, apa si bere, boluri, cupe, flacoane si carafe, bomboniere si vase pentru flori, bibelouri, provin din aceeasi sursa – casa Liei Eugenia Costin (1934 – 2017) din Timisoara.

Fara sa dispuna de surse financiare importante pentru achizitionarea unor obiecte spectaculoase din fostele tari comuniste din Europa de Est, Lia Eugenia Costin a urmarit ca in propria colectie sa fie reprezentate majoritatea fabricilor de profil din Romania: portelan de Alba Iulia si Cluj, Curtea de Arges si Dorohoi, sticlarie de Avrig, Turda si Tomesti, faianta de Sighisoara.

CITESTE SI: Libero de valoare pentru Timisoara. O campioana europeana va juca la UVT Agroland 

Expozitia mai cuprinde o selectie importanta de macrameuri, dantele si broderii din colectia de textile a Muzeului National al Banatului, piese realizate in perioada 1940-1980 de catre Eugenia Cretu, mama Liei Eugenia, respectiv de Elisabeta Costin, soacra acesteia. Fotografii si accesorii din garderoba Liei Eugenia Costin (siraguri de margele, palarii, manusi, pantofi) completeaza imaginea unui cetatean al Republicii Socialiste Romania cu apetenta pentru obiectele de portelan si sticlarie, expozitia devenind o POVESTE despre UNUL DINTRE CEI MULTI.

Lia Eugenia Costin a fost fiica Eugeniei si a preotului dr. Iacob Cretiu, a studiat la Liceul din Caransebes, ulterior absolvind Facultatea de Biologie – Geografie din Cluj. Casatorita in anul 1958 cu Neculae Costin, absolvent al Facultatii de Mecanica din Cluj, Lia Eugenia Costin a activat ca profesoara de biologie si geografie la Sadu, Targu-Jiu si Timișoara, in cadrul Liceului Electrotimis, al Liceului Silvic si al Liceului de Informatica.

Expozitia este realizata in cadrul Compartimentului de Arte Vizuale si poate fi admirata in perioada 6-30 septembrie 2018, la Bastionul Maria Theresia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.