Noutati :

80.000 de euro aruncati de Primaria Timisoara pe studii pentru pasajele Jiul si Popa Sapca. Cum a evoluat costul lucrarilor in 8 ani!

15 decembrie, 2013 - 09:49 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
7

TIMISOARA. Peste 350.000 de lei a cheltuit de pomana Primaria Timisoara doar pentru 2 studii de fezabilitate ce au fost mai apoi aruncate la gunoi. Asta inseamna aproape 80.000 de euro ce au fost platiti unei singure firme, care a intocmit documentatia pentru lucrarile de largire a pasajelor Jiul si Popa Sapca, in urma cu 8 ani.

Studiile au zacut prin sertarele primariei, apoi au  fost considerate invechite si s-a decis refacerea lor. Alti bani, alta distractie. Pe socoteala timisoreanului bun contribuabil la bugetul local.

Intre timp, banii estimati in studiile de specialitate,  pentru lucrarile de largire a pasajelor propriu-zise,  s-au dublat sau au crescut chiar si de 5 ori.  Asa arata NOILE studii de fezabilitate, aprobate de consilierii locali.

Studiile de acum 8 ani, mult mai  scumpe decat cele de acum, spune Primaria


Potrivit unei informari a specialistilor din Primiaria Timisoara, in anul 2006 au fost facute studiile de fezabilitate atat pentru Pasajul Jiul, cat si pentru Pasajul Popa Sapca, la solicitarea Directiei de Urbanism. Au costat 194.000 de lei pentru Jiul, respectiv 156.000 de lei pentru Popa Sapca. Adica aproximativ 80.000 de euro. Ambele au fost facute de aceeasi firma: ROMAIR Consulting.

Ei bine, aceste studii au fost aruncate la gunoi, pentru ca anul acesta, dupa ce specialistii din primarie au constatat ca e nevoie de cateva modificari, au fost intocmite altele. Studii care au costat mult mai putin decat cele de acum 8 ani: nici 2.700 de euro bucata. Mai exact: 2.640 euro, adica 11.780 de lei. Si firma ce le-a intocmit a fost schimbata, fiind vorba acum de o firma din Iasi, POD Proiect, care le-a realizat la solicitarea Directiei Tehnice.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, in toti acesti ani nu a fost nevoie de actualizare de documente, mai ales ca nu s-au gasit niciodata bani pentru lucrarile propriu-zise.

„Noua solutie vine cu mai multe modificari ale solutiei initiale: largirea strazii Jiul la 4 benzi de circulatie, racordurile cu strazile adiacente (str. Jiul cu spl. N. Titulescu si Nera cu Calea Circumvalatiunii), intersectia dintre bdul Republicii si str. Jiul s-a proiectat ca si intersectie semaforizata”, este explicatia data de inginerul Chis Culita, seful Directiei Tehnice din cadrul Primariei Timisoara.

Cat despre Pasajul Popa Sapca, „noua solutie propune in plus fata de solutia initiala urmatoarele: Blvd Antenei se largeste la 4 benzi de circulatie (de la strada A. Demetriade pana la intersectia cu Calea Sever Bocu), giratie pentru blvd Antenei cu Inelul II de circulatie, racordurile cu strazile adiacente (str. Popa Sapca cu Vasile Lucaci, C-tin Brancusi si Bucuresti), intersectia dintre strazile Popa Sapca – str. A. Demetriade – blvd. Antenei”, mai spun specialistii din Primaria Timisoara.

Sume de 5 ori mai mari pentru Popa Sapca

In urma cu aproape 8 ani, Pasajul Jiul putea fi largit cu 19,2 milioane de lei, acum e nevoie de 36 de milioane de lei. Valoarea estimata a investitiei aproape ca s-a dublat, de la 4,3 milioane de euro, in anul 2006, la 8,1 milioane de euro, in 2013.

In ceea ce priveste Pasajul Popa Sapca, acum 8 ani putea fi largit cu 13,3 milioane de lei, acum e nevoie de aproape 68 de milioane de lei. Valoarea a crescut asadar de 5 ori (!), de la 2,9 milioane de euro, in 2006, la 15,2 milioane de euro, in 2013.

Si in zona Solventul ar urma sa fie amenajat un pasaj. Studiul de fezabilitate a fost facut tot anul acesta, tot cu 2.640 de euro, de aceeasi firma din Iasi. Lucrarile sunt estimate la 28 de milioane de euro.

Va reamintim ca noile studii au fost aprobate recent de consilierii locali, iar pasajele ar urma sa intre in santier… in anii urmatori. Sau cel putin asa promite primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

CITESTE SI: Pasajele Jiul si Popa Sapca vor fi largite pana in 2015, cu 23 de milioane de euro, arata studiile de fezabilitate aprobate de Consiliul Local. Cat costa construirea pasajului Solventul?

Studii peste studii, intocmite si apoi abandonate, au fost facute si in vremea administratiei Ciuhandu. opiniatimisoarei.ro publica topul firmelor abonate la bani publici ca sa realizeze aceste studii de fezabilitate. Aratam in 2012 ca, in 7 ani,  se cheltuisera peste 2 milioane de euro pe astfel de documentatii, iar multe dintre ele ajunsesera sa zaca prin sertarele primariei Timisoara,pentru ca lucrarile nu s-au facut niciodata din lipsa de fonduri.

CITESTE SI: Primaria Timisoara o da-n SF-uri! 1,3 milioane de euro din bani publici pentru studii de fezabilitate uitate prin sertareInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Sa se faca la Solventul acea legatura intre Dambovita si Bogdanestilor (pasaj, pod peste Bega, drum de legatura si la nevoie extins cel actual)

 2. Chiar nu intereseaza pe nimeni cum se fura banul public cu zecile de mii de Euro ?.

  • pe cei care-i intereseaza, nu pot face nimic.
   iar cei care ar putea face ceva, nu-i intereseaza, ei sunt partasi la ospatz.

  • ai auzit de fonduri europene? si daca ai auzit stii ce inseamna? si daca stii ce inseamna cum poti sa gandesti asa? daca ai impresia ca stii ce inseamna a accesa un fond european atunci mai documenteaza-te inca o data sa fii sigur ca nu e doar o presupunere ca stii….daca nu gasesti informatii oficiale despre accesarea fondurilor europene sau nu intelegi anumite principii din acea legislatie europeana eu zic sa stai deoparte 😉

 3. cifrele astea sunt doar la 2 lucrari….pt restul …..se termina pasta in pix pina scri cifra…..de ani de zile i-i doar in COT

 4. Intrebari:
  1.studiile se vor reface din 3 in 3 ani! OK (cu rezerve). Pasajele cand se vor rezolva si cat vor costa atunci (cu un nou studiu prealabil)
  2. Daca exista firme in Timisoara (in zona)care STIU sa realizeze aceste proiecte ptc. una este sa refaci trotuare, drumuri … din 2 (3) in 2 (3) ani si alta este sa rezolvi problema pasajelor peste care TREBUIE SA TREACA (intre timp, sau cu f. mici intreruperi) trenul!

 5. orasul asta cu firma lu nevasta-sa de semafoare si gropi.Da pana acum de ce MML nu a lucrat nimeni pe santier?De ce nu a deschis alte sensuri de mers dintr-un capat la altul de oras?Cretinul a circulat vreodata MAI ALES INTREORELE 15-20 PE STRADA POPA SAPCA,CALEA ARADULUI,TORONTALULUI,DUMBRAVITA SA VADA CUM E SA-TI FUTI NERVII SI CRUCEA MAMII LUI IN TRAFIC?CIRCUL cu masina ca sa imi castig painea,nu de relaxare.FMM DE SCLEROZAT PSIHOPAT.