Noutati :

8 case reabilitate, traseu turistic de drumetie si velo, tururi tematice, ridicari cu balonul, evenimente culturale sau gastronomice in singurul sat rotund din Romania, Charlottenburg. CJ Timis vrea bani din PNRR

8 septembrie, 2022 - 01:34 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Comuna Bogda a depus un proiect, in urma unei initiative a Consiliului Judetean Timis, prin care doreste sa obtina finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru a reabilita opt case traditionale din satul rotund, Charlottenburg.

Suma maxima ce poate fi accesata se ridica la 480.000 de euro.

Satul Charlottenburg, singurul sat rotund din Romania, este declarat in integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, in jurul unui parc (in trecut, plantatie de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodarii au suferit degradari, altele interventii neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodarii din comuna Bogda va crea modele de bune practica pentru toti ceilalti proprietari ai acestui tip de cladiri.

Conform cererii de finantare, pe langa reabilitarea celor opt case, un traseu turistic tematic, pedestru si velo, ar deveni o atractie pentru elevi, studenti, dar si pentru pasionatii de arhitectura rurala si natura.

Planul de valorificare turistica include organizarea de tururi tematice, ridicari cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Beneficiile pentru comunitate sunt numeroase si remarcabile: constientizarea importantei patrimoniului construit, conservarea si valorizarea resurselor comunitatii, crearea de facilitati pentru evenimentele culturale.

De asemenea, prin cererea de finantare sunt explicate si avantajele economice. Astfel, se asteapta ca antreprenorii sa fructifice oportunitatile date de serviciile complementare, vor produce si comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare si masa pentru grupuri de participanti la evenimente. In plus, crearea de locuri de munca si de oportunitati de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localitatii.

Initiativa completeaza foarte bine demersurile deja lansate de Consiliul Judetean in materie de turism. Mentionez aici doar punctul muzeal de la Parta, reabilitarea si refunctionalizarea Conacului Mocioni de la Foeni si demersurile legate de pista de biciclete de pe malul Begai. Charlottenburg merita toata atentia noastra, are un potential deosebit. Ii asiguram astfel pe colegii nostri de la Bogda de sprijin in accesare si implementare”, transmite presedintele CJ, Alin Nica.

Din cadrul comisiei de selectie a caselor vor face parte reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai Muzeului Satului Banatean.

Proiectul se afla in prezent in perioada de evaluare. Daca toate documentele vor trece de filtrul organismului finantator, contractul de finantare ar putea fi semnat in luna octombrie. Contractarea va fi realizata de catre comuna Bogda, iar in procesul de implementare, Primaria va primi sprijin si asistenta de specialitate din partea Consiliului Judetean Timis.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Great news!
    Știe cineva câți “oameni importanți” au case acolo?
    Dintre cele 8 care se vor renova…
    Mulțumesc