75 de ani de excelenta in educatie la Universitatea de Vest din Timisoara

TIMISOARA. Universitatea de Vest din Timisoara sarbatoreste 75 de ani in care da Timisoarei si Romaniei zeci de mii de absolventi si personalitati.

Aniversarea a trei sferturi de veac de existenta va fi sarbatorita in 17 mai, cu invitati de seama din tara si de peste hotare.

Sarbatorim acest eveniment alaturi de distinse personalitati si oficialitati din tara si strainatate, ambasadori, ministri, reprezentanti ai mediului de afaceri, rectori ai universitatilor partenere din Franta, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie si Ungaria, si, nu in ultimul rand, membri de onoare si de suflet ai universitatii noastre, precum doamna Maia Morgenstern, domnii Marcel Iures, Constantin Chiriac si Dumitru Prunariu, dar si multi alti intelectuali, oameni de cultura, manageri si decidenti reprezentativi pentru mediul de afaceri local si national, ca si invitati speciali din tara si strainatate„, au transmis reprezentantii Universitatii de Vest din Timisoara.

La Timisoara vor fi organizate in paralel doua evenimente ce vor aduce la UVT rectori din China, dar si din alte 17 tari ale Europei.

CITESTE SI: Premiera absoluta la Universitatea de Vest. O multime de ministri, rectori si ambasadori din China si tari ale Europei vin la Timisoara la doua evenimente de amploare in educatie. UVT implineste 75 de ani

Odata cu sarbatorirea celor 75 de ani de existenta, la Universitatea de Vest urmeaza sa fie prezentat studentilor si un monument din care vor cunoaste inceputurile istoriei universitatii in cadrul careia invata.

E o aniversare ce va avea un program care este concentrat pe o zi, ziua de vineri, si o continuare pe ziua de sambata pana la pranz. In Timisoara, la Universitatea de Vest vor veni foarte multe personalitati ale lumii educationale, cercetare, academice, culturale sportive, administrative, si in cadrul acestei aniversari o sa dezvelim o placheta aniversara care reprezinta un extras din decretul regelui Mihai, din 1944, de infiintare a Universitatii de Vest din Timisoara, o transpunere moderna, pe o placa metalica„, spune rectorul Universitatii de Vest fin Timisoara, Marilen Pirtea.

Universitatea de Vest lua fiinta in plin razboi mondial. In 1944, nemtii pierdusera ofensiva din Ardeni, in timp ce in Romania Constantin Sanatescu isi daduse demisia, iar in locul cabinetului sau era numit un nou guvern condus de generalul Nicolae Radescu.

Timisoara inca suferea de pe urma bombardamentelor din vara lui 1944, insa la finalul lui decembrie, regele Mihai I al Romaniei semna decretul-lege nr. 660 din 30 decembrie care atesta infiintarea la Timisoara a Universitatii de Vest.

Art. 1 – Se infiinteaza pe data publicarii legii de fata, Universitatea de Vest, cu sediul la Timisoara, avand urmatoarele Facultati: Drept, Litere si Filosofie, Stiinte, Medicina umana, medicina veterinara, farmacie si teologie
Art. 2 – Pe data publicarii legii de fata, actuala Academie Teologica din Oradea, cu sediul provizoriu la Timisoara, se transforma in Facultate de Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara
Art. 3 – Pentru finantarea Universitatii de Vest din Timisoara se infiinteaza pe data publicarii legii de fata Eforia Universitatii de Vest compusa din reprezentantii autoritatilor locale, ca membri de drept si reprezentanti ai vietii culturale si economice locale numiti de Ministerul Educatiei Nationale.
Sunt membri de drept:
a) Primarii municipiilor Timisoara si Arad
b) Prfectii judetelor banatene si judetului Arad
c) Rectorul Politehnicii din Timisoara
d) Rectorul Universitatii de Vest
e) Decanii Facultatilor Universitatii de Vest
f) episcopii ortodocsi romani de Timisoara, Arad si Oradea
g) Episcopul greco-catolic de Lugoj
h) Episcopul romano-catolic de Timisoara
i) Presedintele Comisiei locale al Sindicatelor muncitoresti
j) Presedintii organizatiilor profesionale locale ale corpului didactic universitar, secundar si primar
membrii de drept fac parte din Eforie, atat timp cat dureaza calitatea legala, in virtutea careia au fost numiti„, se arata in decretul de infiintare al UVT din 1944.

AICI puteti gasi integral documentul ce a consfiintit infiintarea Universitatii de Vest din Timisoara.

In 1945, guvernul condus de Petru Groza decreteaza ca Universitatea de Vest va fi mai intai o Facultate de Medicina. Trei ani mai tarziu se infiinteaza Institutul Pedagogic de 3 ani, cu Facultate de Matematica-Fizica. In 1956 este infiintata Facultatea de Filologie, cu durata studiilor de 5 ani. Sase ani mai tarziu, in 1952m incep lucrarile la actuala cladire de pe bulevardul Vasile Parvan.
In 1966, artistul Stefan Szony realizeaza celebrul mozaic ce se afla si astazi postat pe peretele dinspre bulevardul Vasile Parvan.

O decizie istorica venita in 1974 duce la desfiintarea sectiilor de fizica-chimie, biologie, geografie, istorie, muzica si arte plastice, ele fiind reinfiintate dupa 1989. Numele pe care il are in prezent i-a fost conferit institutiei in urma cu aproape un sfert de secol, in 9 octombrie 1994.

De la doua sali de curs (150 m²) in anul 1948, universitatea detine in prezent 17 amfiteatre, 25 de sali de cursuri, 74 de sali de seminar si laboratoare. De asemenea studentii UVT sunt cazati in camine din Complexul Studentesc, zona Bogdanestilor si pe Renasterii.
Universitatea are de asemenea doua sali de sport, una pe bulevardul Vasile Parvan, iar cealalta in zona Oituz, dar si un teren multifunctional pe strada Vasile Parvan si unul rezervat baschetului, pe bitum, in apropierea salii de pe Vasile Parvan.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.