7 sfaturi si trucuri pentru a alege o bucata buna de carne

Cum recunoașteți o friptură de carne de vită bună? Cum puteți să judecați carnea, direct din spatele tejghelei?

Atunci când cumpărăm carne roșie, cei mai mulți dintre noi căutăm pe raft o bucată de carne frumoasă, cu aspect roșu aprins. Dar știați că, de fapt, carnea proaspătă are o culoare violacee? Atunci când sunt expuși la aer, pigmenții din carne reacționează cu oxigenul pentru a forma culoarea roșie pe care o cunoaștem atât de bine. Și cum rămâne cu carnea maro? Este stricată? Citiți mai departe pentru a vedea la ce ar trebui să fiți atenți atunci când cumpărați carne proaspătă!

1. Culoarea

Aceasta variază, în funcție de rasă și de vârsta animalului. La animalele tinere, culoarea cărnii este de obicei mai intensă decât la cele mai bătrâne. Carnea de vită sau mânzat proaspătă este închisă la culoare, iar atunci când este foarte bună, este ușor pestriță. Carnea proaspătă de miel este, de obicei, de un roșu aprins și poate avea o ușoară marmorare a grăsimii. Carnea de porc este de un roz deschis și strălucitor. Carnea proaspătă de vânat se distinge cu o culoare roșiatică până la maro închis semnificativ de celelalte cărnuri. La păsările de curte, culoarea poate fi afectată de alimente. Dacă au fost, de exemplu, hrănite cu mult porumb, atunci grăsimea animalelor este ceva mai galbenă decât de obicei.

2. Structura suprafeței

Suprafața cărnii trebuie să arate impecabil și să fie netedă. Fiți prudent atunci când observați puncte de presiune în carnea de pasăre. În general, pentru toate cărnurile, natura suprafeței nu trebuie să arate niciodată grasă.

3. Marmorarea

O carne de vita de calitate este străbătută de acumulări de grăsime și are de obicei un gust mai suculent și mai fraged decât carnea foarte slabă. Cu cât carnea este mai fin marmorată, cu atât gustul este mai bun, deoarece grăsimea este purtătoarea multor arome, care se dezvoltă doar în timpul gătitului.

4. Mirosul

Carnea proaspătă, de calitate superioară, are un miros neutru sau ușor, dar niciodată inconfortabil. În funcție de tipul de carne, mirosul poate fi însoțit din când în când de componente ușor acide.

5. Ambalarea

Atunci când cumpărați carne de vită, porc, pasăre, miel sau vânat, ambalajul trebuie să fie curat și nedeteriorat. Interiorul foliei trebuie să fie în mare parte uscat în cazul cărnii ambalate în vid. Picăturile mici de pe folie pot fi un indiciu al unei răciri inadecvate, iar atunci când carnea a umezit suportul, atunci este de obicei carne diluată, provenită din ferma industrială și, prin urmare, de calitate inferioară.

6. Condițiile de depozitare/răcire

Mai ales vara, trebuie să acordați atenție și la o răcire deja adecvată în timpul transportului cărnii. Carnea ar trebui întotdeauna să ajungă rapid acasă și să fie depozitată în frigider. Prin urmare, carnea ar trebui să fie păstrată sub 7 grade Celsius, este o depozitare ideală la 2 până la 4 grade.

În principiu, carnea se poate, de asemenea, congela pentru a o păstra mai mult timp. Este important să se respecte condițiile optime de congelare: carnea de porc la minus 18 grade în jur de 6 luni. Carnea de vită este, în principiu, valabilă până la 18 luni, cu cât mai puțin cu atât mai bine. Termenul de valabilitate nu este nelimitat, deoarece procesele enzimatice nu sunt oprite de condiția de congelare și pot afecta gustul.

7. Cum să recunoașteți carnea stricată

În cea mai mare parte carnea se strică din cauza bacteriilor din cauza igienei precare. Atunci se schimbă trei lucruri esențiale: mirosul, textura și gustul. Acest lucru este cel mai clar vizibil. Carnea este apoi necomestibilă și poate fi aruncată pur și simplu.

Dacă carnea nu a stat prea mult timp în frigider și încă nu sunteți sigur că este bună de mâncat, luați în considerare aceste trei lucruri:

  • Mirosul – Poate că cel mai rapid mod de a ști dacă carnea dvs. este învechită este să vă gândiți la cum miroase. Carnea stricată va avea un miros distinct, înțepător.
  • Textura – În plus față de mirosul neplăcut, carnea stricată poate fi lipicioasă sau vâscoasă la atingere.
  • Culoare – Carnea stricată va suferi și o ușoară schimbare de culoare. Păsările de curte ar trebui să aibă o culoare de la alb-albăstrui la galben. Carnea de porc crudă este de un roz-cenușiu. O carne de vită tocată are o variație mai mare de culoare, de la roșu aprins la roșu-violet și chiar la un roșu-maroniu.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.