7 milioane de lei vor fi alocati de la bugetul local pentru Spitalul de Copii din Timisoara. Guvernul a prevazut si el bani in bugetul national pe 2019

TIMISOARA. In bugetul local al Timisoarei se vor regasi 7 milioane de lei care vor fi alocati Spitalului de Copii ”Louis Turcanu”. Este un angajament pe care primarul Nicolae Robu si l-a luat pentru terminarea constructiei noului corp de cladire. Restul banilor necesari pentru finalizarea noului corp de cladire urmeaza sa fie alocati de Guvern, prin Ministerul Sanatatii, fiind prevazuti deja in bugetul national pe 2019, dupa cum a anuntat premierul Dancila vineri, in momentul adoptarii de catre Executiv a documentului ce urmeaza sa ajunga in Parlament.

CITESTE SI: Noua cladire de la Spitalul de Copii din Timisoara va fi gata pana in decembrie, cu bani de la Ministerul Sanatatii si de la Primarie. Cati a promis Sorina Pintea? Video

Ne mai trebuie 22 milioane de lei ca sa terminam partea de constructie si de instalatii. Deja se contureaza. Vom pune in valoare potentialul sanitar si se va putea asigura asistenta de sanatate pentru copiii din Timisoara, Timis, dar si din intreaga tara. In bugetul local vom prevede 7 milioane lei. In mod normal, 90% din costuri ar trebui sa fie acoperite de Ministerul Sanatatii si 10% de bugetul local, dar intelegem cat de important e sa existe un spital de copii si suntem dispusi sa mergem cu mult mai mult decat 10% in aceasta investitie pentru ca vrem sa o terminam. Asadar, in bugetul local vor fi prevazuti 7 milioane lei pentru Spitalul de Copii si ii vom da pe o perioada cat se poate de compacta”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul a reamintit ca din bugetul local vor mai fi construite o maternitate, dar si extinderea cladirii de la Clinicile Noi. Banii sau macar o parte din ei ar putea fi ulterior recuperati fie de la bugetul de stat, fie din fonduri europene.

CITESTE SI: Start in programul ‘Trotinete pentru studenti’, la Timisoara. Primele ajung in curand in statii speciale

Aflata intr-o vizita de lucru la Timisoara, la mijlocul lunii ianuarie, Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a promis ca Guvernul va asigura banii necesari pentru finalizarea constructiei spitalului de copii si are deja in vedere finantarea pentru dotarea cu aparatura a unitatii medicale.

Intr-un schimb de replici cu primarul Timisoarei, Nicolae Robu, ministrul Sanatatii a dat asigurari ca va aloca 15 milioane de lei pentru terminarea constructiei propriu-zise, in timp ce municipalitatea va aloca restul sumei necesare, respectiv 7 milioane de lei. Toate acestea insa, doar dupa ce edilul a smuls si promisiunea ca ministerul va asigura fondurile necesare pentru dotarea cu aparatura si echipamente a noului corp de cladire al spitalului de copii.

Va reamintim, in cei 4 ani de cand a fost deschis, santierul de la noul corp de cladire al Spitalului de Copii ”Louis Turcanu” s-a lovit de tot felul de neajunsuri. A fost schimbat antreprenorul, iar banii au venit tot cu taraita.

Ultima data, in vara anului trecut, constructorii de la Turcanu s-au confruntat cu probleme financiare. Primaria a ajuns in imposibilitatea de a achita facturi de peste 3 milioane de lei, iar muncitorii au fost cat pe ce sa opreasca lucrul. La scurt timp insa, in conturile municipalitatii au intrat banii necesari si au fost virati pentru plata restantelor.

Noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara, cu o suprafata utila de 8000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale unitatii medicale, inclusiv pe toate cele care functioneaza in cladiri retrocedate.

Spitalul va avea un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de Radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.

Cladirea va avea demisol, parter si sase etaje si depaseste 10 de milioane de euro. Constructia a fost demarata in mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016.

Cladirea ar fi trebuit construita cu fonduri de la Guvernul Romaniei, insa responsabilii de la Bucuresti nu s-au tinut de promisiune. Primii bani, 7 milioane de lei, au venit in vremea cabinetului Grindeanu, iar anul trecut s-au mai alocat 5 milioane. Astfel, Primaria Timisoara a achitat facturile in speranta ca in viitor le-ar putea deconta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Nici o graba cu Spitalul de Copii, renovarea Parcului Alpinet a fost prioritatea absoluta, fara ciresi japonezi si aspersoare din SUA nu mai puteam trai in orasul asta.

  2. pai bine, banii se aloca, dar boul asta o sa reuseasca intr-un fel sau altul sa-i risipeasca din nou si din nou si din nou. nu vin odata alegerile alea?

  3. Intrebare: parintii care vin cu copilul bolnav, cu masina, unde vor putea PARCA??? Am intrebat si-n stanga si-n dreapta de mai multe ori dar nu am gasit raspuns (decat de tipul la curte in fostul IPROTIM, la ANAF subsol … aflate la min 200 m de spital).

  4. Inteleg ca acest cost nu contine dotarile medicale necesare functionarii. In acest fel incerc o estimare de cost pe metrul patrat construit. Se spune ca sunt cca. 8000 mp suprafata utila. Inseamna ca un metru patrat construit la aceasta cladire este peste 1200 euro. Pai asta este un pret care depaseste cu MULT tot ceea ce inseamna constructie civila in Timisoara. Nici dezvoltatorii imobiliari care construiesc in centru nu au acest cost de construire. Nici daca vrei sa cumperi constructie nu platesti atat. Intrebati firmele de imobiliare si de constructii cat dreaq costa un metru patrat de constructie in medie. Veti ramane surprinsi. Faceti o investigatie jurnalistica legata de aceste aspecte financiare fiindca este de mare interes pentru cititori sa stie cat costa investitiile din bani publici facute de primaria Timisoara. Erau niste reglementari numite STANDARDE DE COST. Pentru unitate sanitara costul pe metrul patrat construit era undeva sub 700 euro. Cum dreaq de le-a iesit la astia aproape dublu????? Sunt foarte curios …

  5. Ar trebui DNA sa înceapă deja o analiză a costurilor si comisioanelor .ca sunt bani publici si lasa urme pe trasee…!