600.000 de fermieri care au avut de suferit din cauza secetei vor primi un ajutor de 100 de lei pentru fiecare hectar cultivat.

Guvernul a alocat 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru fermierii afectati de seceta din ultima perioada. Ajutorul se acorda pentru suprafete cuprinse intre un hectar si maximum 10 hectare.

Beneficiarii schemei sunt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice, precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica care detin suprafete de culturi agricole in teren arabil si au infiintat culturi in toamna anului 2011 si primavara anului 2012.

Numarul estimat de beneficiari, potrivit ministrului Agriculturii, este de aproape 600.000 de fermieri, suprafata de teren arabil pentru care se acorda sprijinul fiind de circa 1,9 milioane hectare.

Suma maxima a sprijinului financiar nu poate depasi echivalentul in lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a precizat ca cererile de sprijin trebuie depuse pana la 15 octombrie, iar ajutorul va fi platit incepand cu 1 noiembrie 2012. Sumele necesare au fost prevazute, partial, in bugetul pentru anul in curs, iar alta parte va fi asigurata din bugetul pe anul viitor, a mai spus ministrul Agriculturii, conform www.stirileprotv.ro.

Premierul Victor Ponta a declarat sambata ca, potrivit prognozelor europene, Romania este tara cea mai afectata de seceta dintre tarile europene si a solicitat ca Ministerul Agriculturii sa inceapa procedurile de sprijinire a fermierilor.
„Am vazut si eu prognozele europene si e chiar groaznic, e chiar groaznic cat de mult va fi afectata Romania, cel mai mult din Europa, de seceta, dar trebuie sa trecem peste anul acesta greu si sa speram ca la anul va fi un an bun si reusim sa recuperam din ceea ce a ramas in urma”, a afirmat premierul Victor Ponta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.