Noutati :

6 firme vor sa faca Autostrada Rusinii Nationale, cei nici 10 km cu peste 300 de milioane de euro de pe Lugoj – Deva

27 iunie, 2022 - 06:57 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
12

TIMISOARA. In luna aprilie, a fost reluata licitatia pentru Lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva, supranumita si Autostrada Rusinii Nationale, aceasta dupa ce licitatia anterioara castigata de o asociere din Turcia a fost anulata din cauza unor neconformitati. Au urmat amanari pentru cei care au dorit sa depuna oferte, iar la ultimul termen limita, de luni, s-au inregistrat 6 doritori.

Au fost depuse 6 oferte pentru Proiectarea si Executia lucrarilor pentru Lotul 2 al Autostrazii Lugoj –Deva (sectiunile E si D), cu o lungime de 9,13 km !
In cadrul acestui contract, câstigatorul va construi inclusiv 2,13 km de tunel forat compus din doua galerii unidirectionale.
Pentru proiectul, cu o valoare maxima estimata de 2,593 miliarde lei (fara TVA), au depus oferte proiectanti si constructori din Romania, Grecia si Turcia.
Contractul- finantat prin PNRR- prevede termene de maximum 11 luni pentru proiectare si de 34 de luni pentru executie„, a anuntat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Firmele sau asocierile inscrise la licitatie sunt:

Obiectul contractului il reprezinta proiectarea, executia si finalizarea lucrarilor Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Sectiunea E si finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Valoarea contractului este intre 2.283.776.512,23 și 2.593.236.211,75 lei fara TVA.

Conform conditiilor din Acordului de mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri in cadrul Sectiunii E2, in contextul evitarii problemelor de stabilitate si a impactului negativ cu implicatii majore asupra mediului. Lungimea celor doua tuneluri va fi de aproximativ 2,13 km. Tunelurile vor fi formate din doua galerii unidirectionale, prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m.

***

Va reamintim, in ianuarie 2022, licitatia pentru segmentul lipsa din Autostrada Vestului a fost deblocata de Curtea de Apel Bucuresti care s-a pronuntat in privinta contestatiei depusa de una dintre firme, Aktor, la preselectia facuta de CNAIR anul trecut.

Judecatorii au respins plangerea, astfel ca procedura a mers mai departe, iar Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii din Romania a fixat pentru 14 februarie termenul limita pentru redepunerea ofertelor pentru cele 6 firme ramase in cursa: Mapa, Alsim Alarko, Kolin, Strabag, Pizzarotti si Terna.

La noul termen limita, o singura asociere a redepus oferta, astfel ca aceasta a intrat intr-o noua evaluare tehnica si financiara. Este vorba de  turcii de la MAPA INSAAT VE TICARET A.S. – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S., a caror oferta a fost declarata drept neconforma la inceputul lunii martie.

Tronsonul de autostrada dintre localitatile Margina (Timis) si Holdea (Hunedoara), parte din Lotul 2 al Autostrazii A1 Lugoj – Deva (contract reziliat), are o lungime de putin peste 9 kilometri si costa peste 300 de milioane de euro, cu termen de realizare 38 de luni, din care 10 pentru proiectare si 28 pentru executie.

Finantarea este, in acest moment, asigurata prin PNRR, termenul limita de receptie fiind 2026.

Valoarea estimata a contractului era de 1.363.135.841,00 Lei fara TVA, adica aproape 325 de milioane de euro cu TVA.

Traseul are o lungime de 9.13 km, din care 2,13 km de tunel.

Cei putin peste 9 kilometri ar trebui sa fie gata, asadar, in 3 ani.

Termenul de finalizare prevazut este 10 luni proiectare și 28 de luni executie conform factorilor de evaluare din Documentatia de Atribuire. Obiectul contractului il reprezinta proiectarea, executia și finalizarea lucrarilor pentru obiectivul major de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Sectiunea E și finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Conform conditiilor din Acordului de mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri in cadrul Sectiunii E2 in contexul evitarii problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicatii majore asupra mediului.

Lungimea celor doua tuneluri va fi de aproximativ 2,13 km. Tunelurile vor fi formate din doua galerii unidirectionale prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m.

Istoria ‘Rusinii nationale’ – Lotul 2 al Autostrazii Lugoj-Deva, ramas nefinalizat intre Margina si Holdea

In anul 2013, in timp ce drumurile se aflau in subordinea lui Dan Sova (PSD), CNADNR (n.r. – actuala CNAIR) a contractat lucrarile la Lotul 2 al autostrazii A1 Lugoj–Deva cu Asocierea Salini Impregilo -Secol Spa pentru suma de 562 milioane de lei fara TVA, finantarea urmand sa fie asigurata in proportie de 85% din fonduri europene.
In acelasi an, Agentia de Protectie a Mediului a aprobat un acord de mediu, care impune modificarea proiectului initial prin realizarea unor tuneluri, in locul unor sapaturi uriase care practic ar fi despicat muntele.

Compania de drumuri a solicitat constructorului in 2015 sa elaboreze un proiect tehnic de executie a tunelurilor, dar in 2017 s-a razgandit, nu a acceptat sa mai plateasca proiectul, ba chiar a facut pasi prin care sa incerce sa renunte cu totul la ideea de tuneluri. In paranteza fie spus, tunelurile reprezentau si singura varianta prin care se puteau accesa fonduri europene pentru proiect, executivul de la Bruxelles nefiind de acord sa finanteze nicio solutie care ar fi mutilat cadrul natural.

In primavara anului 2017, in timp ce in fruntea transporturilor era Razvan Cuc (PSD), CNAIR a reziliat partial contractul pentru lotul 2, pe portiunea de circa 9 km ce cuprinde zona de tuneluri din lotul 2. A fost o decizie extrem de proasta, cum avea sa se dovedeasca 3 ani mai tarziu.

Salini Impregilo a castigat in 2020 procesul privind rezilierea abuziva a contractului la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, care a obligat statul roman sa repuna in contract constructorul si totodata sa plateasca despagubiri de 232 milioane de lei, plus alte cateva milioane drept cheltuieli de judecata.

Intre timp, in 2019 a fost reluata licitatia pentru gasirea unui constructor si mai apoi blocata pana in ianuarie 2022 cand ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a repornit procedurile.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 12comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. „Dati-ne banii ca vi-i tok-io”.
  Oare cât timp si bani mai are România ca sa-i „futurizeze”?
  Câte PIB-uri vor mai merge pe apa „sâmbetei „?
  Cum a rezolvat Croația problema autostrăzii N – S cu 5 – 6 mil Euro/km?

  • In conditiile in care acea autostrada are multe tuneluri dar si poduri .
   Albania a facut km de autostrada in urma cu cativa ani cu 3 mil euro .
   Daca impartim 325 mil euro la 9 km , rezulta un cost de 35 milioane de euro/km de autostrada .
   Concluzia o poate trage oricine…

   • Tu știi cât costă km de tunel ca să te bagi in seamă??
    La fel ca și cel care a scris mizeria de articol de care nici nu vreau să stiu ce conține după ce am citit titlul!!?

    • Dar tu sti cate poduri suspendate si cate tuneluri are autostrada care leaga Croatia de Italia ??
     Ar trebui sa mergi sa vezi …
     Iar cifrele date de Opinia Tm , daca sunt inexacte e problema lor .Eu am comentat ce a scris in articol .

    • Ai tu habar cum trebe scris un articol de il caracterizezi pe asta drept mizerie? Bai, papagalule, articolele astora de la opinia pe tot ceea ce inseamna drumuri au fost si sunt cele mai documentate si mai complete din toata presa din timisoara. ii urmaresc de multi ani si stiu ce spun. tu esti doar un hater prost ca noaptea si atat

 2. Câtă nesimțire!35mil euro/km….rusineee!sunt ferm convins că vor termina lucrarea in avans,ocazie cu care se vor încasa
  niste bonusuri de performanta….auzi domnule!3 ani/9km ..și ce suma!transporturile și sănătatea!a făcut tara asta praf!

 3. Rusine nationala sunteti la Opinia Timișoarei. Nu vedeți cat de penibili sunteți cu titlurile adtea? Autostrada e ok, era mai bine sa nu o avem? Ce e de rusine aici?

  • Ai habar despre ce vorbesti? Inghite-ti cuvintele, idiotule!Habar nu ai despre istoricul acestei autostrazi. Rusine Nationala este un alint.

 4. Bună întrebare cu rușinea că doar bucățica de autostradă am trcuto la monumente istorice așa că nu-i grabă ,mai sifonăm niște lovele că doar no veni Codruța să-și bage botul.

 5. Probabil o sa câștige turcii deși UMB ar fi de dorit. Au demonstrat seriozitate pe toate loturile lor de autostradă.

 6. 👏👏👏👏🤣🤣🤣 Iam zis la fiică-mea când va fi mare o să vadă o minune creată de statu român la care a durat ani și ani de zile și că e unicată în lume doar în țară noastră se putea realiza asa ceva ,și ce speciali suntem noi ca si popor ,poate voi avea noroc să vadă și nepoți minunea .

 7. umb a dovedit pina acum seriozitate, bine ca nu participa si cistiga tirena scavi…