Noutati :

56 de porci vor fi ucisi si arsi in focarul de pesta descoperit langa Timisoara. Incinerator trimis de urgenta de la Bucuresti

1 martie, 2020 - 01:10 PM
Autor: Redactie      
Categorie: EVENIMENT
0

TIMISOARA. Asa cum opiniatimisoarei.ro va anunta in exclusivitate inca de sambata, autoritatile din Timis sunt in alerta dupa descoperirea unui focar de pesta porcina africana la 16 km de Timisoara, in localitatea Bucovat.

CITESTE SI: Focar de pesta porcina langa Timisoara. Nimeni nu intra si nu iese din localitate fara control. Autoritatile, in alerta 

Aseara, s-a intrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Timis, condus de prefectul judetului Timis, Liliana Onet, si s-a decis ca jandarmii si politistii sa asigure paza in zona, dupa ce intr-o gospodarie au murit primii porci.

Totodata, a fost cerut sprijinul presedintelui ANSVSA – secretar de stat doctor Robert Viorel Chioveanu pentru a trimite, de urgenta, un incinerator mobil in localitatea Bucovat. Incineratorul este necesar pentru incinerea cadavrelor celor 56 de porci din gospodarie, care vor fi ucisi astazi.

Incineratorul ajunge duminica la Timisoara, urmand ca in cursul dupa-amiezii si serii sa fie ucisi toti porcii.
Duminica dimineata, in cadrul unei alte sedinte a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Timis s-a decis, prin Ordin al Prefectului, convocarea de catre DSVSA a comisei de evaluare a animalelor in vederea continuarii celorlalte proceduri sanitar-veterinare (ucidere, neutralizare cadavre si deseuri, continuare dezinfectii).

De asemenea, s-a aprobat uciderea deindata a tuturor porcinelor din mini ferma afectata.

DSVSA Timis va demara inspectiile în toate exploatatiile cu porcine din zonele de protectie si supraveghere (zone circulare de 3 si, respectiv, 10 kilometri în jurul focarului), precum si recoltari de probe biologice.

Pesta porcina e o boala provocata de un virus care infecteaza porcii domestici si porcii mistreti, iar maladia este letala pentru animale.

Din fericire, ea nu reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor.

Agentul patogen nu poate fi transmis la om, astfel că nu exista niciun risc pentru sanatate in cazul celor care intra in contact direct cu animalele bolnave sau care consuma alimente produse din carne provenita de la porci infectati.

In Timis, ultimele focare de pesta porcina au fost inregistrate vara trecuta la Barna si Belint.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...