55 de ani de la un moment istoric. Timisoreanul Ionel Drimba castiga primul titlul olimpic pentru scrima romaneasca. Foto

TIMISOARA. In 1968, Timisoara nu avea echipa in prima liga de fotbal, dadea campioana Romaniei la handbal feminin, avea o reprezentanta si in liga baietilor, iar in rugby nu emitea inca pretentii. Totusi, cea mai importanta performanta a anului avea sa vina de la mii de kilometri distanta, din Ciudad de Mexico.

De 4 zile incepuse o noua editie a Jocurilor Olimpice, a XIX-a din istorie, si una la care Romania avea 82 de sportivi. In 16 octombrie, un timisorean avea sa intre in istoria sportului romanesc, dar si Jocurilor Olimpice.
Scrimerul Ion Alexandru Drimba se califica in finala probei de floreta. In primul meci Drimba trecea cu 5-0 de campionul mondial Jeno Kamuti, dupa care l-a invins pe conationalul Mihai Tiu. A urmat o infrangere surprinzatoare in fata francezului Christian Noel, dar timisoreanul revine si il invinge cu 5-4 pe un alt francez, Jean-Claude Magnan. Dupa ce si Daniel Revenu il invinge pe maghiarul Kamuti, medalia de aur urma sa se dispute intre sportivul timisorean si francezul Revenu, ambii cu cate 3 victorii.

Finala a fost una extrem de disputata. Drimba a punctat primul, dar a fost egalat imediat de francez. Floretistul timisorean s-a desprins apoi la 3-1 si 4-2. Francezul a revenit si a egalat la 4, iar aurul avea sa se decida la ultimul asalt. Reveanu a atacat primul, romanul a parat si a ripostat, reusind sa castige cu 5-4…Ionel Drimba era campion olimpic.

La momentul castigarii titlului, timisoreanul in varsta de 26 de ani era legitimat la clubul Steaua.

Stimate tovarase presedinte
Cu toate ca nu va cunosc, mi-am permis totusi sa va scriu aceste randuri in dorinta mea ca prin dumneavoastra sa multumesc miscarii sportive din orasul natal Timisoara, unde am invatat tainele sportului cu floreta in primii mei 7 ani de activitate sportiva. Fie ca succesul meu, care are la baza excelentele conditii create miscarii sportive din tara noastra, sa constituie si succesul scrimei din Timisoara, sa fie un nou impuls de viitor pentru acest sport in orasul meu drag. Cu deosebit respect: Ionel Drimba, campion olimpic la floreta„, scria timisoreanul intr-o scrisoare adresata presedintelui Consiliului Judetean Timis, dupa incheierea Jocurilor Olimpice din Mexic, si aparuta in „Drapelul Rosu”.

In momentul castigarii titlului olimpic, in Ciudad de Mexico, Ionel Drimba avea in palmares aurul Mondial, castigat in 1967, cu echipa Romaniei la Montreal. In 1969, Drimba avea sa se intoarca la Cupa Mondiala, dar de aceasta data a obtinut doar bronzul cu echipa nationala, de aceasta data la Havana, in Cuba.

Campionul sters din istorie, nu a fost apreciat niciodata la adevarata valoare! A murit in conditii suspecte

Ionel Drimba a fost decorat cu Meritul Sportiv, clasa I, de regim, insa nu a primit masina FIAT si prima de 25.000 de lei pe care statul i le-a promis pentru titlul olimpic. Dezamagit de tratamentul pe care l-a primit in Romania a luat decizia de a fugi in Occident, alegand Republica Federala Germana, in 1970.

Numele sau a fost sters din documentele oficiale de comunisti si nu a fost deloc mentionat in cartea “Aur olimpic romanesc”, publicata in 1980. S-a retras din scrima foarte devreme, la 28 de ani, iar plecarea din Romania l-a afectat enorm.

S-a stabilit la Ulm unde a lucrat alaturi de Federatia Germana de Scrima, apoi a plecat in Statele Unite. A lucrat si in Venezuela, si in Brazilia. S-a intors in Romania in 1996, numele sau fiind reabilitat dupa Revolutie. A vrut sa devina presedintele Comitetului Olimpic Roman, insa a fost fortat sa isi retraga candidatura si a intrat in conflict cu Ion Tiriac, cel care avea sa obtina functia.

Dezamagit de faptul ca in tara nu s-a simtit respectat nici dupa Revolutie, a decis sa plece in Brazilia. S-a stins in conditii misterioase pe 20 februarie 2006, la varsta de 63 de ani. Cauza mortii nu este cunoscuta.

Ce aminteste in Timisoara de Ionel Drimba

Marele scrimer al Timisoarei are o strada in Timisoara care ii poarta numele. Intrarea Ionel Drimba se afla in zona de sud a orasului, are aproape 152 de metri si pleaca din strada Gospodarilor.

De asemenea, numele campionului este trecut pe unul dintre mesh-urile amplasate in sala Constantin Jude in spatele portilor, in timp ce pe exteriorul salii este amintita si editia Jocurilor la care Ionel Drimba a devenit campion, Mexico 1968.

NU este singurul medaliat olimpic al Timisoarei

Ion Alexandru Drimba face parte dintr-un grup mult mai numeros de sportivi care au castigat medalii olimpice si au dus numele Timisoarei pe toate meridianele planetei. Este vorba despre 24 de sportivi, din diferite discipline, care au si premiati recent in cadrul galei de excelenta Olimpici Timiseni – Patrimoniu Judetean, organizata de Asociatia Junior Sport si Consiliul Judetean Timis. Iata si lista medaliatilor olimpici ai Timisului.

1. Iolanda Balas Sőtér – atletism (nascuta in Timișoara) – 2 medalii de aur
2. Ion Alexandru Drimba – scrima (nascut în Timisoara) – 1 medalie de aur
3. Henri Rang – echitatie (nascut in Lugoj) – 1 medalie de argint
4. Dumitru Parvulescu – lupte (nascut in Lugoj) – 1 medalie de aur, 1 de bronz
5. Francisc Horvath – lupte (nascut in Lugoj) – 1 medalie de bronz
6. Ladislau Lovrenschi – canotaj (nascut in Timisoara) – 1 medalie de argint, 1 de bronz
7. Camelia Macoviciuc Mihalcea – canotaj (a activat in jud. Timis)– 1 medalie de aur
8. Aurora Darko Plesca – canotaj (nascuta in Timisoara) – 1 medalie de argint
9. Herta Anitas – canotaj (nascuta in Lugoj) – 1 medalie de argint, 1de bronz
10. Maria Micsa Mosneagu – canotaj (nascuta in Timisoara) – 1 medalie de bronz
11. Viorica Ioja Veres – canotaj (nascuta in Uivar) – 1 medalie de aur, 1 de argint
12. Hilde Lauer – kaiac canoe (nascuta in Ortisoara) – 1 medalie de argint, 1 de bronz
13. Lavinia Miloșovici – gimnastica artistica (nascuta in Lugoj) – 2 medalii de aur, 1 de argint, 3 de bronz
14. Maria Olaru – gimnastica artistica (stabilita la Timisoara) – 1 medalie aur și 1 argint
15. Simona Amanar Tabara – gimnastica artistica (stabilită la Timisoara) – 3 medalii aur, 1 argint, 3 bronz
16. Diana Bulimar – gimnastica artistica (nascuta in Timisoara) – 1 medalie de bronz
17. Daniel Nicolae Potra – gimnastica artistica (nascut in Timisoara) – 1 medalie de bronz
18. Elena Margarit – gimnastica artistica (nascuta in Timisoara) – 1 medalie de bronz
19. Alexandru Buligan – handbal (a activat in jud. Timis) – 1 medalie de bronz
20. Lucian Vasilache – handbal (activat in jud. Timis) – 1 medalie de bronz
21. Alexander Fölker – handbal (a activat in jud. Timis) – 1 medalie argint, 2 de bronz
22. Roland Gunesch – handbal (a activat in jud. Timis) – 1 medalie de argint, 1 de bronz
23. Corina Caprioriu Stefan – judo (nascuta in Lugoj) – 1 medalie de argint
24. Marius Cata-Chitiga – volei (nascut in Timisoara) – 1 medalie de bronz

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.