Noutati :

50 de tineri s-au ‘jucat’ de-a Revolutia la Deta

28 septembrie, 2015 - 12:22 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
0

 DETA. Peste 50 de tineri din Romania, Polonia, Slovacia si Ungaria s-au jucat de-a revolutia la Deta. Tinerii din tari care au apartinut fostului bloc comunist au participat la un proiect finatat de Uniunea Europeana care se desfasoara in trei tari foste comuniste.

Proiectul Revolutii in toamna natiunilor – revolutiile din Romania si Ungaria 1989 s-a desfasurat in perioada 26-28 septembrie la Timisoara si la Deta, in Romania.

proiect-revolutie-deta (2)

In prima zi a seminarului organizat in cadrul acestui proiect participantii din 4 tari s-au intalnit la Casa de Cultura din Deta unde conducatorul proiectului Ralf Olszowski a facut o scurta prezentare a activitatilor din cele trei zile romanesti ale proiectului.

Presedintele executiv al Memorialului Revolutiei din Timisoara Gino Rado a povestit apoi despre primele zile ale Revolutiei de la Timisoara, iar unul dintre participantii la revolta din 16-22 decembrie 1989, Costel Balint, a rememorat acele momente devenite acum istorie. Balasz Farkas si-a amintit apoi de revolutia maghiara, iar tinerii au vizionat si doua filme despre revolutiile din Romania si Ungaria.

proiect-revolutie-deta (4)

Duminica, in a doua zi a seminarului cei peste 50 de tineri au participat la un joc de roluri avand ca tema revolutiile din 1989. Tinerii care s-au nascut cu cativa ani dupa 1989 au intrat in pielea personajelor de atunci pentru a intelege cat mai bine cum s-au derulat evenimentele.

Intr-o atmosfera mult mai relaxata decat acum 26 de ani, elevii au simtit o parte din ce au trait cei care au facut istorie in 1989. Chiar daca a fost doar joc de roluri, tinerii si-au dat seama cat de incarcate de semnificatii au fost acele momente.

Participantii la acest proiect au vizitat si Memorialul Revolutiei din Timisoara fiind apoi invitati sa vada si o expozitie cu fotografii din revolutie. Incheierea seminarului a avut loc la Deta unde organizatorii din partea romana, Asociatia Timis-Torontal au prezentat concluziile celor trei zile.

proiect-revolutie-deta (3)Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...