Noutati :

39 de morti in accidente de munca la Timisoara si in judet. Sute de angajati gasiti fara forme legale. Anuntul ITM Timis

20 februarie, 2019 - 09:46 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
1

TIMIS. Inspectoratul Teritorial de Munca Timis a facut sute de controale in 2018 la mai multe firme din judet si au descoperit foarte multe nereguli.

CITESTE SI: Accident grav intr-o intersectie din Timisoara. A fost nevoie de interventia SMURD 

La ITM au fost raportate anul trecut si zeci de accidente grave de munca, unele dintre ele soldate cu morti.

Noi lucram dupa directivele europene transpuse in legislatia romaneasca. In schimb as vrea sa spun ca am avut 39 de morti pe anul trecut, ceea ce constituie un record negativ in domeniu. Nu am avut de mult asa un numar mare. Din cele 39 de accidente mortale am avut 9 de traseu si circulatie, unde competenta revine Politiei Rutiere, am avut din pacate 19 morti patologice si in afara muncii. Aici as vrea sa mentionez faptul ca numarul deceselor ca urmare a a unor probleme patologice e in crestere. Efectiv accidente de munca mortale am avut 11. Ramura unde se produc cele mai multe accidente mortale si grave e de asemenea a constructiilor„, a declarat Anton Francisc Szasz, Inspector sef Adjunct Securitate si Sanatate in Munca.

 

Inspectorii ITM au sanctionat si mai multe firme din Timis in 2018 pentru diferite incalcari ale legislatiei.

Pe langa persoanele despitate muncind la negru, fara forme legale de angajare, am mai avut si foarte multe persoane depistate ca prestau munca nedeclarata si fara forme legale. Au fost date amenzi in valoare de 2.000.400 de euro in 2018… Amenzile sunt de 20.000 de lei pentru fiecare persoana gasita ca presteaza o activitate fara contract, tot 20.000 pentru netransmiterea contractului in REVISAL, tot 20.000 de lei pentru salariatul pe care il tine suspendat si practic in aduce sa presteze activitate si plateste contributii, iar 10.000 de lei este amenda pentru timp partial care presteaza activitate in afara orarului prevazuit in contract. Daca gasim mai multi putem sa mergem pana la maxim 200.000 de lei amenzi„, a declarat Ileana Tomoioaga, Inspector sef Adjunct Relatii de Munca.

CITESTE SI: Accident pe autostrada Timisoara – Arad. Ce dezastru a ramas in urma unui impact violent 

Controalele ITM-ului vor continua si in 2019 pentru a-i gasi pe cei care lucreaza fara forme legale, dar si pentru prevenirea accidentelor de munca.

ITM in anul 2019 actioneaza prioritar in 2 mari directii si anume: depistarea persoanelor care lucreaza fara forme legale de angajare, adica munca la negru. Anul trecut am gasit 509 persoane care lucrau fara forme legale de angajare si vrem ca in acest an prioritar sa fie acest obiectiv.
Al doilea este prevenirea producerii accidentelor de munca in mode deosebit a celor mortale, in domeniul constructiilor, unde am avut cele mai multe. Vrem ca la fiecare loc de munca sa se ia toate masurile sa se previna„, a declarat Pavel Kasai, Inspector sef al ITM Timis.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cred ca a avut loc o greșeală de redactare , în loc de 509 , poate era 5090 .