300 de asteroizi ameninta existenta planetei noastre. Specialistii NASA s-au adunat la Bucuresti ca sa gaseasca solutii sa apere Pamantul

Specialistii de la NASA si oameni de stiinta din toata lumea s-au adunat la Bucuresti. Ei dezbat cum sa ne aparam planeta de amenintarea asteroizilor. 300 ne-ar putea lovi!

Discutiile lor par a fi contracronometru, pentru ca un astfel de corp imens va trece curand foarte aproape de Pamant. Pare inofensiv, insa toata aparatura planetei noastre este cu ochii pe el.

YU 55 este un asteroid gigant de 55 de milioane de tone care se indreapta incet, dar sigur spre noi. NASA si Agentia Spatiala Europeana il supravegheaza. In noiembrie, acesta va trece la mustata pe langa Pamant, adica la o distanta mai mica decat cea a Lunii. N-ar fi inca motive de ingrijorare, dar monitorizarea este permanenta.

Nu exista un risc cu YU 55, dar exista sute de mii de asteroizi, dintre care cel putin 300 cu sanse ridicate de impact in timpul vietii noastre.

Singurul asteroid pe care il cunoastem in istorie sa fi avut un impact puternic asupra Pamantului este cel care in 1908 a ras complet padurea de langa raul Tunguska, din Siberia. Corpul nu avea mai mult de 30 de metri in diametru, adica de 10 ori mai putin decat are YU 55.

Problema este ca aparatura de care dispun specialistii, indiferent ca vorbim despre americani sau rusi, nu poate detecta decat asteroizii mari, de peste un kilometru. Doar 1% dintre ceilalti, de dimensiuni mici, au fost pana acum depistati.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.