24 noiembrie, expozitia despre ‘simtul riscului’, care darama toate standardele, la Timisoara. Baraka: ‘Se va vorbi despre ea’

TIMISOARA. 24 noiembrie – o zi fara comentarii, doar cu arta, muzica si, posibil, multe semne de intrebare.

Asta propun cei de la Baraka publicului timisorean, amator de arta contemporana si curios. Sambata, primul eveniment organizat doar de artistii de la Baraka se va desfasura la Timisoara in spatiul generos din spatele Facultatii de Arte a Universitatii de Vest.

Intitulat simplu ’24 noiembrie’, evenimentul va reuni 24 de instalatii de arta uimitoare.

Lucrarile sunt realizate de artistii de la Baraka, iar prezentarea lor va fi acompaniata de ritmuri techno. Evenimentul reprezinta, in acelasi timp, punctul culminant al mai multor interventii culturale in spatiul public realizate de cei de la Baraka in acest an.

Pentru ceea ce suntem noi, 24 noiembrie va fi un moment de referinta, un moment care ne-ar placea sa ramana in gandul celor care se vor uita în urmă peste zeci de ani. Noi privim in viitor. Chiar daca avem acum 30 de ani si nu stiu daca ajungem pana la 80 de ani, perspectiva noastra nu este Timisoara Capitala Europeana a Culturii, ci arta pur si simplu. Propunerea noastra e ca in Timisoara sa existe arta contemporana in toata puterea cuvantului’, a explicat, pentru opiniatimisoarei.ro, Mihai Toth, artist la Baraka.

Cele 24 de instalatii de arta contemporana ce vor fi expuse la evenimentul de sambata vor fi o surpriza totala pentru cei ce ‘au nevoie de arta sau de un semn de intrebare’, insa odata cu acest moment, artistii de la Baraka pregatesc si o galerie de arta in spatiul ce le-a fost pus la dispozitie de Universitatea de Vest din oras.

‘Poate urmatorul nostru <moment> va fi peste 3 ani sau peste 5. Nu putem sa ne stabilim limite. In timpul evenimentului de sambata vom inaugura si galeria de arta, un spatiu permanent, organizat de Baraka. Ne gandim ca pentrua cest spatiu sa lansam concurs de proiecte printre tinerii artisti cu potential si care rezoneaza cu conceptul nostru de arta. Nici in acest propect nu vrem sa impunem limite, daca un artist are nevoie de un an pentru opera sa, va avea la dispoziție spațiul. Asta inseamna Baraka. Nu suntem constransi de timp sau de bani si nu vrem sa constrangem. E despre arta si atat’, a mai spus Mihai Toth.

Cine sunt artistii de la Baraka?

Cei patru tineri ce compun entitatea artistica contemporana Baraka sunt Paul Feier, Adrian Popa, David Iancu, toti din Arad si Mihai Toth, din Timisoara. Povestea lor a inceput in Facultatea de Arte a Universitatii de Vest din Timisoara si i-a unit pasiunea pentru arta. In 2012 s-a nascut Baraka, o alternativa la contextul institutionalizat al artei deprinsa in bancile scolilor.

‘Prietenia noastra s-a nascut natural. Probabil totul a pornit din admiratie. Am inceput sa ne admiram inte noi. Daca un student obisnuit statea de la 9.00 pana la 14.00 la scoala, paul, David si Adi  stateau pana la ora 21.00, cand se inchideau portile facultatii. Venea portarul scolii in sala sa ii trimita acasa. Tot timpul a existat asta. Ni s-a spus ca pictam prea mult in scoala, ca de ce pictam atat, ce lucram, ca facem mizerie. Noi respectam si nu vrem sa atacam pe nimeni. Fara facultate noi nu ne-am fi cunoscut, asa ca a fost contextul perfect ca noi sa ne dam seama de ce putem face impreuna. Ei erau deja prieteni si eu, fiind mai mare, am venit ca o anexa. Dar am simtit ca ne completam. Daca unul dadea bine cu dalta, celalalt avea un concept bun, mai venea altul bun pe partea de performance si asa mai departe. Astfel s-a coagulat totul intr-o directie care am zis ca merita valorificata. Ne-am trezit in locul acesta, in momentul nostru’, povesteste Mihai Toth.

Cei patru traiesc si respira arta contemporana. Sunt pasionati, focusati si implicati zi si noapte in ceea ce fac si spun ca arta lor provine din ganduri, curiozitati si uneori vise. Lucreaza zi-lumina in atelierul din Timisoara care este ticsit cu instalatii de arta, sculpturi si reinterpretari ale unor celebre picturi, realizate cu materiale neconventionale, intr-un context total diferit de tot ceea ce au fost invatati in scoala de arta.

‘Eu nu mai cred in termenul de artist. Noi luptam pentru un sens.  Se spune ca artist esti cand faci ceva de calitate sau bun; noi nu cred ca putem fi catalogati intr-o nisa ca facem bine sau ca nu facem. Ca mai am eu o idee despre cum manipulez o forma sau cum pun in lumina o anumita idee este altceva. Nu aplicam nimic din ce am invatat in scoala. Pentru mine e ceva natural. Nu e nimic fortat. Eu si Mihai gandim niste chestii, lucram mai mult impreuna, baietii prepara separat si ne mai conectam. (…) In lucrarile noastre noi nu vorbim despre moarte si sexualitate ci despre viata. (…) Nu stiu cum ar trebui sa fie arta sau cum e un artist neaparat, insa stiu cum trebuie sa fie un artist din spatiul asta Baraka foarte serios. Practic, ducem vieti de pustnici, fara droguri, alcool sau femei. Am inteles ca aceste trei elemente ne pot afecta creativitatea’, a explicat, pentru opiniatimisoarei.roPaul Feier, artist Baraka.

De-a lungul timpului, cei ce formeaza colonia artistica Baraka au uimit si intrigat pe de-o parte, au socat si provocat publicul timisorean. Insa mereu mesajul lor a fost dincolo de asta, sustin ei.

‘De ce moarte, de ce sexualitate? De ce insistam pe situatiile acestea? Noi nu vorbim de moarte, vorbim despre viata. Nu ai cum sa separi cele doua. E ca si cum nu exista lumina fara intuneric. Trebuie cumva puse intr-o asa lumina incat sa fie valorificat si intunericul. Dar nu e vorba de intuneric aici. Sunt gandurile noastre de-a lungul timpului, toate conectate’, a mai spus Mihai Toth.

Evenimentul din 24 noiembrie reuneste instalatii de sculptura, precum si performance-uri in care piesele principale vor fi chiar artistii ce le-au realizat.

‘Cel mai important e, cred, sa risti. Sa impingi pedala pana in capat, sa mergi cu 300 km/h pe autostrada, in curbe. Noi asta facem. Poate avem o viteza si mai mare’, a spus Paul Feier.

Evenimentul de sambata incepe la ora 17.00, pe locul ruinelor fostei cazarme militare din spatele Facultatii de Arte a UVT din Timisoara. Atmosfera va fi intretinuta de un DJ local, iar accesul este liber.

Evenimentul este adresat numai persoanelor majore.

Detalii despre ’24 noiembrie’ gasiti pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.