Noutati :

23 august este ziua controverselor! Romania intorcea armele impotriva Germaniei naziste in 1944

23 august, 2011 - 08:55 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
4

Se implinesc 67 de ani de la actul istoric de la 23 august 1944. Regele Mihai anunta ca Romania intoarce armele impotriva Germaniei naziste si se alatura Coalitiei Natiunilor Unite.

Un eveniment controversat din punct de vedere al implicatiilor ulterioare, o zi de rascruce pentru istoria moderna. Timp de 40 de ani, pana la prabusirea regimului comunist, pe 23 august s-a sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei.

La 23 august 1944, Romania a acceptat armistitiul oferit de Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Iesirea Romaniei din razboi a fost precedata de arestarea maresalului Ion Antonescu si a altor demnitari din Guvern. La putere era inscaunat un nou cabinet, format de noua coalitie, Blocul National Democratic, din care faceau parte atat partidele istorice, cat si comunistii.

Astazi dictatura a fost inlaturata. Poporul reintra in drepturile lui. Regimul politic pe care il vom infaptui va fi un regim democratic„, anunta declaratia de constituire a Blocului National Democratic. Din nefericire, lucrurile nu au stat tocmai asa. Romania a intrat in sfera de influenta a Uniunii Sovietice si au urmat peste 40 de ani de comunism.

Dincolo de implicatiile politice ale evenimentelor de la 23 august, armata romana a jucat un rol determinant, spun unii istorici, in desfasurarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Actul istoric de la 23 august 1944 ramane, insa, si astazi subiect de polemici. Astfel, sustinatorii regelui Mihai ii atribuie acestuia rolul decisiv, in timp ce multi republicani considera gestul acestuia un act de tradare.

Dupa razboi, 23 august a devenit Ziua Nationala a Romaniei si era sarbatorita cu mare fast, in fiecare an, de regimul comunist.

Paradele militare erau nelipsite, la fel si spectacolele omagiale cu pionieri si muncitori.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. una dintre marile greseli ale istoriei, adica sa fi prieten cu henti , apoi sa intorci arma impotriva lui!,ce porcarie!,,ce a castigat romania??!, tezaurul furat, 50 de ani am platit birul rusiei,ne au luat teritoriile cele mai fertile rusi, etc…apoi tot timpul eram considerati fraieri, la intruniri romania nu avea reprezentant,nu eram chemati… trebuia sa ramanem cu nemti pana la capat…o povestioara, doi amici unul roman, altul neamt, cand sa schimbat aceea decizie romanul la ajutat pe neamt sa iasa din tara, apoi dupa incheierea razboiului la aproximativ 15 ani neamtul sa intors dupa roman si familia lui…rusi cand treceau prin satul bunicilor, furau, violau, neamtul nu iti lua nici o pruna din pom…rusine romania.

 2. kshai invatzat romanu
  ca sa-sh fu*ta’n c*ur stapanu’
  shi acush acush acush ii fu*turam shi pe rush.
  maine sigur i-o tragem americanului
  da, nu mai scapam de p*ula tziganului !

 3. MĂI DRAGĂ, ÎN ATENȚIA ĂLUIA CARE A SCRIS ARTICOLUL ȘI A CELUI CARE A FOST DE ACORD CA IMAGINEA DE MAI SUS SĂ FIE FĂCUTĂ PUBLICĂ:
  DACĂ PRIVIM MAI ATENT FOTOGRAFIA CARE ÎNSOȚEȘTE ARTICOLUL DE MAI SUS, OBSERVĂM VEHICULE MILITARE SOVIETICE CARE -ATENȚIE – NU EXISTAU ÎN AUGUST 1944.ACESTEA STAȚIONEAZĂ PE STRĂZILE UNEI CAPITALE DIN EUROPA DE EST- PE STRĂZILE DIN PRAGA CEL MAI PROBABIL. CA URMARE, GESTUL DUMNEAVOASTRĂ DE A PUBLICA FOTOGRAFII LUATE DE PE INTERNET CU VEHICULE MILITARE SOVIETICE ESTE UN GEST CARE DOVEDEȘTE CĂ ÎN PRESA DIN TIMIȘOARA MAI EXISTĂ DILETANTISM. RUȘI-NI-CĂ!!!!!!!!

 4. MĂI DRAGĂ, ÎN ATENȚIA ĂLUIA CARE A SCRIS ARTICOLUL ȘI A CELUI CARE A FOST DE ACORD CA IMAGINEA DE MAI SUS SĂ FIE FĂCUTĂ PUBLICĂ:
  DACĂ PRIVIM MAI ATENT FOTOGRAFIA CARE ÎNSOȚEȘTE ARTICOLUL DE MAI SUS, OBSERVĂM VEHICULE MILITARE SOVIETICE CARE -ATENȚIE – NU EXISTAU ÎN AUGUST 1944.ACESTEA STAȚIONEAZĂ PE STRĂZILE UNEI CAPITALE DIN EUROPA DE EST- PE STRĂZILE DIN PRAGA CEL MAI PROBABIL. CA URMARE, GESTUL DUMNEAVOASTRĂ DE A PUBLICA FOTOGRAFII LUATE DE PE INTERNET CU VEHICULE MILITARE SOVIETICE ESTE UN GEST CARE DOVEDEȘTE CĂ ÎN PRESA DIN TIMIȘOARA MAI EXISTĂ DILETANTISM. RUȘI-NI-CĂ!!!!!!!!DISLIKE!!!!!!