2020 – Anul Politehnicii in Timisoara

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara si Primaria Municipiului Timisoara organizeaza marti, 18 februarie 2020, ora 14:00, in Auditorium-ul Centrului de Conferinte al UPT (Bd. V. Parvan nr. 2B), Gala „2020 – Anul Politehnicii in Timisoara”, organizata pentru a celebra rolul pe care Politehnica l-a avut in dezvoltarea orasului in ultimul veac.

Cu aceasta ocazie vor avea loc o sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara, lansarea emisiunii filatelice dedicate Centenarului Universitatii Politehnica Timisoara, in parteneriat cu Romfilatelia SA, premierea unor studenti cu rezultate deosebite si un recital muzical.

Universitatea Politehnica Timisoara, pilon al dezvoltarii orasului

Timisoara aniverseaza 100 de ani de la semnarea, de catre Regele Ferdinand, la 11 noiembrie 1920, a Decretului de infiintare a scoalei Politecnice. Transformarea Timisoarei in oras universitar a avut ca efect direct cresterea sa si sporirea atractivitatii pentru investitiile de toate tipurile, pastrarea spiritului tanar si inovator, promovarea imaginii sale de avangarda a stiintei romanesti si europene.
Pentru a sublinia rolul important pe care Universitatea Politehnica Timisoara l-a avut si il are in continuare in dezvoltarea orasului, Consiliul Local Timisoara a adoptat Hotararea nr. 609/2018 privind aprobarea declararii anului 2020 – Anul Politehnicii in Timisoara.

In expunerea de motive privind oportunitatea proiectului de hotarare privind aprobarea declararii anului 2020 – Anul Politehnicii in Timisoara se precizeaza ca „Orasul nostru este indreptatit sa marcheze contributia pe care a adus-o Universitatea Politehnica la dezvoltarea invatamantului superior tehnic romanesc in ultimii 100 de ani, iar evenimentele organizate cu acest prilej in anul 2020 – intalniri cu orasele si universitatile infratite, spectacole, targuri de inovatie stiintifica etc. – sunt elemente care constituie un avantaj important in ceea ce in ceea ce priveste valorificarea imaginii Timisoarei ca unul dintre cele mai prolifice centre universitare si de cercetare din Romania, o componenta de baza in contextul exercitiului de viitoare Capitala Europeana a Culturii in anul 2021”.

In urma cu un secol, Primaria Timisoara a jucat un rol semnificativ in implementarea proiectului infiintarii unei institutii de invatamant superior pe aceste meleaguri: a alocat fonduri, terenuri, cladiri, a gasit solutii pentru gazduirea secretariatului scolii Politehnice pe cale de a se infiinta, a incurajat dezvoltarea unui campus universitar. Devotamentul si preocuparea activa pentru ridicarea Timisoarei la rangul de Civitas Academica, l-au determinat pe Stan Vidrighin, primarul Timisoarei la acea vreme, sa accepte sa devina rector al universitatii (iulie-octombrie 1921), facand astfel posibila organizarea concursului de admitere asigurand continuitatea activitatii scolii Politehnice, dupa plecarea lui Traian Lalescu.

Eforturile administratiei locale au fost rasplatite din plin: la Timisoara au venit sa predea minti luminate ale Europei. in timp, solutiile tehnice dezvoltate de scoala Politehnica au fost recunoscute si preluate in marile proiecte de dezvoltare a Romaniei, de la constructia hidrocentralei de la Portile de Fier la realizarea canalului Dunare – Marea Neagra, de la calculele pentru cladirea RomExpo la mari complexe industriale din tara.

Colaborarile cu profesori ai Politehnicii precum Corneliu Miklosi, Stefan Nadasan, Remus Radulet, Aurel Barglazan sau Plautius Andronescu, au transformat orasul, au generat premiere nationale si internationale, au sporit prestigiul Timisoarei si au asigurat dezvoltarea constanta a celui mai important centru economic din vestul tarii.

Lansarea emisiunii filatelice dedicata Centenarului Universitatii Politehnica Timisoara

Pentru a celebra Centenarul Universitatii Politehnica Timisoara, Romfilatelia a decis lansarea unei emisiuni filatelice cu tema „Universitatea Politehnica Timisoara, un secol de educatie si inovatie”. Emisiunea de marci postale contine un timbru si o colita dantelata, ce marcheaza Centenarul primei institutii de invatamant superior din vestul tarii. Coincidenta face ca tot in anul 2020 sa se implineasca un secol de la prima expozitie filatelica din Romania Mare, eveniment care a avut loc in Palatul Lloyd, actualul sediu al Rectoratului UPT, iar aceasta a fost patronata de Stan Vidrighin, pe atunci primar al Timisoarei, iar ulterior rector al Politehnicii timisorene.

Premii pentru studentii merituosi

Nu in ultimul rand, Politehnica a rasplatit intotdeauna performanta, una dintre valorile care au stat la baza prestigiului de care universitatea se bucura astazi pe plan regional, national si chiar international. Cu ocazia Galei din 18 februarie 2020, Universitatea Politehnica Timisoara, cu aportul partenerilor din mediul economic, va premia, cu cate 1000 de euro, studentii cu cele mai bune rezultate, cate unul de la fiecare dintre cele 10 facultati.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.