2014 este ultimul an pentru Rabla. Cand ar putea sa inceapa si care va fi alternativa anul viitor

Programul „Rabla” din acest an trebuie sa fie ultimul, iar pentru a avea un efect pozitiv trebuie sa inceapa in februarie, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), Ernest Virgil Popovici.

„Toti membrii APIA au fost de acord ca Programul ‘Rabla’ a avut rezultate pozitive, dar, dupa cum ati vazut, in fiecare an a fost din ce in ce mai putin util. Drept pentru care, toti membrii APIA, fara exceptie, au fost de acord sa solicite ministerului de resort demararea ultimului program ‘Rabla’ in 2014.

Peste doua saptamani, vom avea o intalnire cu oficialii de la Ministerul Mediului. Noi am cerut ca programul sa inceapa din februarie. Nu este din scurt, pentru ca acesta este pregatit inca de anul trecut. Pe de alta parte, daca porneste si anul acesta in iunie, ca in 2013, va avea un efect dezastruos”, a afirmat Popovici.

Intrebat care va fi alternativa in 2015 la programul guvernamental privind innoirea parcului auto national, seful APIA a mentionat ca exista discutii in acest sens, insa este nevoie si de o deblocare a creditarii.

„Pentru 2015, suntem in discutii sa vedem care este alternativa la ‘Rabla’. E nevoie de o colaborare cu dealerii, cu Ministerul de Finante. In plus, daca se da drumul la creditare, va exista un atu. Practic, cu banii pe care cineva ii da pe o masina cu o vechime mai mare de 15 ani, isi poate contracta un leasing fara a se impovara prea mult”, a explicat presedintele APIA.

Conform Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), romanii au cumparat, pana in prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul Programului „Rabla 2013”, iar circa 19.900 de masini mai vechi de zece ani au ajuns la casat.

Din numarul total de autovehicule cumparate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, in 2013, in prima faza, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete „Rabla”. Ulterior, din noiembrie, numarul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Programul „Rabla” are ca scop inlocuirea masinilor mai vechi de 10 ani, pentru editia din acest an a programului fiind utilizat un singur tichet valoric in valoare de 6.500 de lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou.

Datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arata ca parcul auto national din Romania ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unitati, in crestere cu 4,73% fata de aceeasi perioada din 2012.

Din totalul de 5.985.085 de vehicule care circula pe drumurile nationale, 4.693.651 exemplare sunt autoturisme si mai mult de 3,3 milioane dintre acestea au motoare pe benzina.

De asemenea, circa 1,91 milioane de vehicule din parcul auto national au o vechime cuprinsa intre 6 si 10 ani, iar 1,42 milioane de unitati au un grad de uzura cuprins intre 11 si 15 ani. Mai mult, aproape 1,14 milioane de masini sunt mai vechi de 20 de ani.

La nivel general, 2,35 de milioane romani au preferat masinile Diesel, iar 3,32 de milioane cele pe benzina.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.