2012, un an plin pentru BC Timisoara. De la titlul de vicecampioana, la prima experienta in EuroChallenge si schimbarea antrenorului

Baschetbalistii timisoreni au jucat doua finale in sezonul trecut, in campionat si Cupa Romaniei, dar nu au reusit sa castige niciunul din trofeele puse in joc. Alb-violetii au insa planuri mari pentru sezonul acesta.

BC Timisoara a inceput anul 2012 din postura de lider al Ligii Nationale. Leii reusisera sa ocupe prima pozitie in clasament dupa prima jumatate a sezonului regular 2011-2012. De fapt, gruparea banateana batuse si un record atunci privind numarul de etape petrecute pe primul loc al diviziei A.
Insa , desi a fost lider pentru o buna bucata de timp, BC Timisoara a incheiat sezonul regulat pe locul doi, fiind departajata de cosaveraj de ocupanta primei pozitii, Medias. Sezonul regulat al diviziei A 2011-2012  a oferit un echilibru cum nu se mai vazuse de foarte, foarte mult timp. Zece echipe au luptat pentru calificarea in play-off si in cele mai multe situatii, diferenta de puncte dintre ele a fost foarte mica.
Pentru BC Timisoara a fost cel mai bun sezon regular din istoria clubului, alb-violetii reusind cea mai buna evolutie din intrega istorie a clubului, chiar si peste cea din sezonul 2008/2009, cand Elba Timisoara incheia sezonul regular tot pe locul al doilea.
Luna aprilie 2012, a adus pentru BC Timisoara primele meciuri din play-off-ul Ligii Nationale. In  sferturile de finala, BCT a intâlnit ocupanta locul al saptelea, CSM Bucuresti si  a avut nevoie de maximum de meciuri, cinci, pentru a ajunge in penultima faza a campionatului. ”Leii” s-au impus in fata bucurestenilor  3-2 la general, iar in semifinale, au avut de infruntat campioana entitre, Universitatea Cluj.
Dupa 3 partide, toate castigate de alb-violeti in fata clujenilor, gruparea banateana antrenata atunci de Predrag Badnajrevic au obtinut calificarea in marea finala, a doua din istoria clubului timisorean, după cea din 2009.
Adversara banatenilor in finala care a avut loc in luna mai, a fost  acelasi pe care si  Elba Timisoara o intalnea in urma cu trei ani, în prima finala din istorie, CSU Asesoft Ploiesti. Finala “patru din sapte” s-a incheiat insa, cu scorul de 4-0, la general, pentru prahoveni, BC Timisoara fiind nevoita sa se multumeasca cu titlul de vicecampioana.
Asa a incheiat  gruparea timisoreana, sezonul 2011-2012, sezon inceput cu un proiect nou si incununat cu doua finale. Pentru ca, pe langa finala campionatului, BC Timisoara a disputat in februarie, 2012 si finala Cupei.  Dupa ce au trecut in semifinale de  CSM Oradea (77-74) , leii au jucat in ultimul act al Cupei cu  BCM U Pitesti, alb-violetii fiind invinsi cu 91-78.
Paricipare in Liga Balcanica
Pe langa competitiile interne, BC Timisoara a mai avut de disputat la inceputul lui 2012 si cateva meciuri in Liga Balcanica,competitie inceputa de timisoreni in 2011. Debutanti in aceasta intrecere. ”leii” nu au reusit insa, sa ajunga in play-off,  incheind grupa A, pe locul al patrulea, primul de sub linia calificarii, dupa BC Galil Gilboa, Mornar Bar si BC Rilski Sportist, dar inaintea lui Torus Skopje si OKK Beograd.
Experienta inceputa in Liga Balcanica avea sa fie continuata pe finalul anului 2012, in Euro Challenge, competitie in care, Bc Timisoara, în calitate de vicecampioana a Romaniei, s-a calificat direct in grupe, fara a mai fi nevoita sa treacă prin tururile preliminare.
Un nou sezon, noi obiective
4 jucatori noi s-au alaturat echipei timisorene in vara lui 2012, Marko Djerasimovic Andrei Capusan Delvon Johnson si Adam Sollazzo, ultimul parasind ulterior gruparea banateana.
In luna octombrie a anului 2012, BC Timisora a debutat in sezonul 2012-2013, primul meci  disputat, in deplasare la  BC Mures Tg Mures  fiind castigat de echipa lui Predrag Badnjarevic  cu 85-72. Au urmat, in aceeasi luna duelul de pe teren propriu cu CSM Bucuresti, castigat cu 86-68, apoi doua infrangeri, 89-90, in deplasare la Rovinari si 79-89, acasa cu Universitatea Cluj si apoi victoria, 88-85 de la Oradea.
In luna noiebrie, alb-violetii au avut de disputat 8 partide, pentru ca pe langa meciurile din campionat, ”leii” au sustinut si cateva meciuri in EuroChallenge.
Astfel dupa victoria din Liga nationala, 82-76, cu BCMU Pitesti, ”leii” au debutat in cupele europene contra maghiarilor de la Kormend, pe care i-au invins, 75-65. A urmat meciurile din campionat cu Dinamo in care alb-violetii s-au impus 97-72, duelul cu fostul antrenor Dragan Petricevici, in meciul cu CSU Sibiu, castigat, de asemenea de timisoreni, 85-66 si victoria din deplasare contra celor de la Perla Harghitei Miercurea Ciuc 97-86, iar in EuroChallenge, BC Timisoara a intregistrat trei infrangeri 67-84 contra echipei germane Baskets Oldenburg, 80-93, contra maghiarilor de la Szolnoki Olaj si apoi  86-97 in Ungaria, contra lui  Kormend.
Schimbare de antrenor
Meciul cu Kormend a fost si ultimul pentru Predrag Badnjarevic pe banca Timisoarei, imediat dupa intoarcerea echipei din Ungaria. Antrenorul sarb, venit pe Bega in vara lui 2011 si conducerea clubului alb-violet au decis de comun acord sa rezilieze contractul. In locul sau a fost desemnat sa se ocupe de pregatirea echipei ”secundul” Srdjan Jovanovic.”A fost o despartire pe care noi am acceptat-o si nu am initiat-o, pentru ca el si-a dorit sa incheiem colaborearea, poate datorita presiunii din ce in ce mai mari care apasa pe umerii echipei, stim cu totii ca oamenii au asteptari de la noi si lucrul acesta probabil ca a dus la o tensiune in interiorul echipei, o presiune suplimentara pentru antrenor. Si a venit si acel meci de la Kormend care a fost cireasa de pe tort. Noi am fost obligati sa-l numim pe Srdjan Jovanovic, fostul ”secund” al Timisoarei, ca antrenor principal si eu am mare incredere in Srdjan pentru ca stiu ce lucreaza, e la Timisoara din luna februarie a acestui an, face un scouting extraordinar, a fost un mare jucator, va trebui sa demonstreze acum, ca poate fi si un mare antrenor”, a explicat Leontin De Maio.
Debutul lui Jovanovici ca ”principal” nu a fost cel mai fericit, echipa banateana  incheind seria de cinci victorii consecutive din campionatul intern, la  Craiova , acolo unde BC Timișoara a fost invinsa cu 83-76. Leii au revenit apoi si s-au impus in deplasare la Gaz Metan Medias ,77-69, au castigat derby-ul local cu Timba, 86-61, a urmat victoria e la Giurgiu, 79-69 si cea cu Farul 97-79, acesta fiind si ultimul meci in campionat dispuatat de timisoreni in turul 2012, leii bifand asadar  in turul Ligii Nationale  11 victorii si 3 infrangeri si avand un total de 25 de puncte.
In decembrie 2012, timisorenii au incheiat si experienta in Eurochallenge. Dupa 66-76 cu Oldenburg si 71-77, cu Szolnoki Olaj, BC Timișoara s-a clasat pe locul patru , ultimul din grupa F, cu un total de  7 puncte.
”Este un an 2012 pe care il impartim in doua, un sezon trecut pe care l-am terminat in vara, si care in opinia mea a fost foarte  bun, chiar daca am acea insatisfactie legata de pierderea finalei Cupei Romaniei, sunt bucuros ca am fost vicecampionii Romaniei si eu cred ca, cu acea echipa de la acel moment, practic o echipa nou-contruita la Timisoara, am realizat maximum din ceea ce se putea realiza in sezonul precedent. Ceea ce am incercat sa facem in vara, aducand mai multi jucatori, a fost in ideea de a aborda campionatul, Cupa si de a incerca sa abordam o competitie europeana extrem de puternica, cum este EuroChallenge, dintr-o postura cat de cat echilibrata fata de opontele noastre. O luam pas cu pas, anul trecut a fost Liga Balcanica, acum EuroChallenge competititii din ce in ce mai puternice”, a spus Leontin De Maio, presedinte BC Timisoara, care considera ca in ciuda infrangerilor suferite de alb-violeti, Eurochallenge a constituit o experienta importanta gruparea banateana:” Oldenburg si Szolnoki sunt doua echipe mult peste nivelul nostru la ora actuala, incepand de la bugetele de 4-5 milioane de euro pe care le au si care se reflecta, in valoarea jucatorilor si in logistica pe care o au cele doua cluburi. Am incercat sa ne ridicam la nivelul lor, poate nu totdeauna am si reusit, insa a fost o experienta extraordinara atat pentru jucatori cat si pentru noi, cei din management. Din fiecare meci din Eurochallenge am avut de invatat. Si eu imi doresc ca Timisoara sa continue pe acest drum, insa acest drum este foarte greu, daca Timisoara va ramane la nivelul la care este acum si daca nu va continua sa creasca la capitolul investitii si infrastructura. In ceea ce priveste campionatul romanesc, suntem in prezent, in grafic fata de ceea ce ne-am propus”, a mai spus De Maio.
Dupa ce anul trecut au jucat doua finale, anul acesta timisorenii vor cel putin un trofeu: ”Sigur ca dupa parcursul de anul trecut, anul acesta competitional aduce asteptari mai mari pentru suporterii timisoreni si pentru toata lumea care iubeste baschetul in Timisoara, toata lumea asteapta ca anul acesta Timisoara sa ia un trofeu si de ce nu, acest trofeu sa fie titlul national care ar fi o premiera pentru istoria baschetului timisorean”, a anuntat Leontin De Maio.
Asteapta revenirea suporterilor
Conducerea clubului timisorean spera ca suporterii sa revina la Sala Olimpia la meciurile sustinute de alb-violeti. ”Eu ii astept mereu, Timisoara dincolo de echipa, de antrenor, are nevoie de public, are nevoie de oameni care sa-i fie alaturi pentru ca in acel moment poate face cu adevarat performanta sportiva, am vazut momente in care publicul a impins echipa de la spate, am trait momente in deplasari in care efectiv, echipele gazda erau efectiv ridicate de catre public, imi doresc si eu o astfel de atmosfera dar e decizia celor care compun acea galerie minunata sa vina sau sa nu vina. Eu pot sa inteleg punctul lor de vedere vizavi de ce nu le place, de ceea ce ei reproseaza actualului club, pot sa inteleg ca au fost extrem de apropiati de un grup de jucatori, de un antrenor si ca nu se simt la fel de apropiati de cei actuali, e optiunea lor dar din pacate, pentru noi simtim aceasta lipsa am avut foarte multe discutii cu unii dintre lideri. Ma bucur ca e sala plina la fiecare meci insa mi-as dori ca publicul sa ne impinga si pe noi de la spate i momentele, si nu sunt putine in care avem nevoie de ei”, a mai spus De Maio.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.