2012, anul in care Poli a murit si a renascut! Un club a disparut, altul a luat fiinta

Povestea Politehnicii merge mai departe, desi multi au gandit ca anul acesta ar putea aduce sfarsitul fotbalului de performata in Timisoara. Anul 2012 a inceput cu multe semne de intrebare in fotbalul timisorean.

 Echipa lui Marian Iancu, retrogradata in 2011 in liga secunda, continua sa fie la inceputul acestui an, principalul pol de interes pentru iubitorii sportului rege de le Bega, care asteptau ca din vara lui 2012, Liga I sa revina la Timisoara. Insa lucrurile, la gruparea alb-violeta erau departe de a fi asezate. Seful BKP astepta ca autoritatile sa preia 51% din club, factorii de decizie locali si judeteni  amanau luarea unei hotarari, iar suporterii aveau parte de o incertitudine continua. Desi parea ca se intrevede o speranta in februarie, cand reprezentatii autoritatatilor anuntasera  ca vor sa prea clubul in totalitate, totul s-a dovedit a fi doar un foc de paie. A urmat un audit, amanari, noi discutii fara rezultat, contre in presa, amenintari indirecte si noi promisiuni. Singurul lucru concret era faptul ca, desi neplatita, echipa antrenata de Vali Velcea continua sa joace si sa isi castige, cu fiecare meci care trecea, prezenta in prima liga, din punct de vedere sportiv.
Decizia autoritatilor de a amana din nou implicarea la Poli, venita la sfarsitul lui martie, cand era termenul limita pentru depunerea  actelor pentru licenta a insemnat practic finalul clubului care a adus performate deosebite Timisoarei in ultimii ani.  Director executiv al Politehicii in acea perioada, Gheorghe Chivorchian a depus atunci, totusi, dosarul de licentiere, obtinand o amanare pentru plata datoriilor de la FIFA si celelalte cluburi carora Poli avea sa le plateasca anumite sume. Poli a promovat, din punct de vedere sportiv, de pe primul loc in serie, obtintanand 65 de puncte, cele mai multe puncte din cele doua serii ale Ligii secunde. Si pana la urma, profitand de amanarile obtinute la datorii, Timisoara  fi putut, probabil, lua si licenta, insa fara sprijinul autoritatilor, Iancu  a refuzat sa mearga mai departe si a retras dosarul de licentiere, punand capat astfel unei perioade care, prin rezultatele obtinute, va ramane in istoria fotbalului banatean. A urmat exodul jucatorilor Politehnicii spre alte echipe din Liga I, iar Iancu  anunta insolventa clubului alb-violet.
Poli a murit, traiasca Poli!
Desi multi au vazut, in cele intamplate atunci, finalul fotbalului de performanta in timisoara, o noua echipa avea sa apara in scena. Schimbarile de la nivelul puterii locale si judete au adus un nou proiect in fotbalul banatean. Noul primar, Nicolae Robu, alaturi de noul presedinte al Consiliului Judetean, Titu Bojin au decis sa mute pe Bega si sa adopte echipa ACS Recas, care era proaspat promovata in Liga a II-a si care pierduse sprijinul Coniliului Local de la Recas. Noua structura in care au devenit membri Consiliul Local Timisoara, Consiliul Judetean Timis si universitatea Politehnica Timisoara a primit numele ACS Poli, nume validat de Ministerul Justitiei si aprobat de catre FRF.
Partea mai grea a constat insa in incropirea unui lot cu care Timisoara sa poata aborda, inca din primul an, promovarea, conform obiectivului impus de autoritati. Antrenorul Vali Velcea, alaturi de staff-ul sau a acceptat sa incerce o noua promovare in primul esalon si impreuna cu managerul sportiv, Calin Rosemblum au cautat sa gaseasca cea mai buna formula de echipa, din ceea ce au avut la dispozitie. Cu jucatorii veniti de la ACS Recas, cei care au mai ramas din fostul club al lui Marian Iancu si cei sositi in probe, Velcea a testat  in total, peste 100 de jucatori in doar cateva saptamani, reusind sa formeze un lot cu putin inainte de debutul camionatului ligii secunde. ”Ne-au lipsit multe la inceput, ne-au lipsit mingile, de exemplu, pentru ca n-am avut decat opt mingi imprumutate, ne-au lipsit echipamentele, care si ele erau imprumutate de la domnul Iancu, apa plata, pe care n-am avut-o… N-am avut nici un contract semnat in cadrul acestui club, am pornit nu de la 0, de la minus, nu am avut oameni de intretinere la terenuri, care erau tari si crapate cu iarba pana la glezne, au fost multe lucruri improprii unui club si noi vorbeam de promovare. Dar am avut staff-ul care a ramas alaturi de mine si mi s-a promis ca va fi bine. Puteam sa renunt, dar nu imi place sa cedez. Ce nu mi-a ajuns,  ma intareste si ma face mai rau”, a spus Vali Velcea.
ACS Poli a debutat in Liga a II-a, tocmai contra rivalei, UTA. Si timisorenii nu s-au facut de rusine. Au reusit un egal in fata aradenilor si jocul trupei lui Velcea a continuat sa creasca apoi de la meci la meci. Desi putini i-au dat sanse la inceput, ACS Poli a reusit sa incheie turul pe locul doi, cu 26 de puncte, unul mai putin decat liderul Seriei a II-a, Corona Brasov, acumuland 7 victorii si 5 egaluri si performanta de a fi singura echipa neinvinsa din cele doua serii ale esalonului secund. ”Cred ca puteam fi si pe primul loc, dar probabil ceea ce ne-a lipsit a fost experienta. Am avut inceputul de campionat destul de ezitant, avand in vedere ca meciul cu UTA a fost primul meci jucat impreuna  de cei 11 jucatori, imediat apoi a intervenit o pauza de doua saptamani in campionat, am jucat la Mioveni, unde am fost condusi, dar moralul ne-a ajutat si ne-a dus unde ne-am dorit. Ne-au lipsit multe lucruri la inceput, noi am plecat de sub zero, dar acum, nu putem fi decat multumiti. Am fost intrebat de mai multe ori daca ma asteptam la parcursul acesta. Eu, cand am acceptat aceasta functie, m-am gandit sa promovez, ca numai de dragul de a fi in Liga a II-a, nu avea rost. Am avut incredere , am incercat sa le insulfam tuturor ideea ca putem si ca trebuie sa promovam si, cum se spune in fotbal, trebuie sa ai si noroc, ei bine, cred ca noi am avut si putin noroc. Am fost seriosi in ceea ce am facut si mai mult ca sigur o sa ne atingem obiectivul”, a spus managerul sportiv al lui ACS Poli, Calin Rosenblum.
”A inceput o ascensiune a fotbalului timisorean”
Profesorul Ion V. Ionescu, fost antrenor al Politehnicii Timisoara, care in prezent este vicepresedintele noului club, ACS Poli considera ca cele intamplate in aceasta vara vor aduce revirimentul fotbalului timisorean. ”Cred ca din punct de vedere al fotbalului timisorean, anul 2012 ar trebui impartit in doua. In prima parte, la fostul club s-a continuat declinul inceput in anii antreriori, dar important este ca din vara au inceput sa apara semnele unei reveniri a fotbalului timisorean, si nu numai prin ACS Poli. A aparut Ripensia, a venit Flacara Faget in Timisoara si a ramas, iar acum este pe primul loc in serie, a inceput sa se stabilizeze CFR Timisoara. Totodata, centrele de copii si juniori de la Poli, dar si de la LPS, care totalizeaza peste 500 de copii, scot juniori pe banda rulanta, ceea ce inseamna ca aceste echipe din zona, au de unde se alimenta. Cred ca din partea a doua a acestui an, suntem intr-un moment de reviriment. Dar revenind la  Poli, se poate spune ca in acest an a devenit, dupa 90 de ani, o echipa nu doar a institutului, ci si a orasului si a judetului, prin faptul ca apartine Consiliului Local si Consiliului Judetean. Este cea mai autentica echipa timisoreana, este semnul cel mai clar ca a inceput o ascensiune in fotbalul timisorean”, a spus Jackie Ionescu, care este de parere ca nu ar trebui facute comparatii intre actuala echipa si fostul club al lui Marian Iancu: ”Este inutil sa se faca o comparatie cu ceea ce a fost pana acum , chiar nu are sens, este timp pierdut frustrant”, a mai spus Jackie.
Suporterii au ales ASU Politehnica
Suporterii timisoreni nu au fost de acord cu demersul facut de autoritati in vara, atunci cand au decis sa preia echipa ACS Recas si sa o transforme in ACS Poli, iar faptul ca nu s-au mai prezentat in Peluza Sud a stadionului Dan Paltinisanu a fost modul lor de protest. Fanii au preferat sa se refugieze in Liga a V-a, o alta echipa a Universitatii Politehnica. ASU, o echipa obisnuita pana acum sa fie campioana an de an la Municipiu, si de fiecare data sa o ia iarasi de la capat pe acelasi traseu, a fost adoptata de fanii timisoreni. ”Ne-am gandit ca indiferent de ceea ce a fost, Poli este acolo unde e Institutul Politehnic si noi suporterii, care avem Poli in suflet. Nu aveam alta solutie. Nevoia ne-a adus in situatia asta. Pentru ca ne-au desfiintat. Ne-au terminat. Trei generatii de suporteri riscam sa ne pierdem, pentru gafele unora. Am zis sa incercam sa ne stringem iar in jurul a ceva si singura varianta a fost ASU Politehnica”, a explicat atunci Ema Cernescu, unul din membrii galeriei timisorene. Suporterii au contribuit si financiar la noua echipa, au ajutat cu echipament, ghete si cele necesare, dar cel mai mult au ajutat prin sustinerea din tribune, pe care au aratat-o meci de meci, indiferent de comuna in care au evoluat Iosif Rotariu si ceilalti jucatori care fac parte din lotul lui ASU. In ciuda rezultatelor obtinute de ACS Poli, fanii nu s-au lasat convinsi sa revina si sa sustina divizionara secunda care evolueaza pe Dan Paltinisanu.
ACS are palmaresul vechii Politehnici
La inceputul lunii decembrie a acestui an, istoria vechii Politehnici, culorile si numele au fost readuse in…Timisoara, dupa ce autoritatile locale, societatea  SC Politehnica Timisoara SA a lui Marian Iancu, Asociatia Sportiva FC Politehnica,  a lui Viorel Boit si Asociatia Club Sportiv Poli Timisoara (ACS) au incheiat un acord in acest sens. Palmaresul s-a aflat la societatea condusa de Marian Iancu din 2007, cand acesta a facut o asociere in participatiune cu societatea AS FC Politehnica al carei presedinte este Viorel Boit.
Dupa ce Marian Iancu s-a retras de la Timisoara, in vara acestui an si autoritatile din municipiu au initiat noul proiect ACS Poli, fostul patron le-a promis ca va inceta asocietea in participatiune cu AS FC Politehnica pentru ca noul club sa poata beneficia de palmares, culori si nume. Iar acest lucru s-a intamplat in urma cu cateva saptamani, cand, dupa ce s-a desprins de societatea lui Iancu, asociatia lui Viorel Boit s-a asociat cu ACS Poli.
”A fost cadoul meu pentru banateni, am promis ca voi reda palmaresul timisorenilor si sunt mandru ca am reusit sa fac asta pentru ei. Am mare incredere in cei care conduc, sunt oameni foarte seriosi, altfel nu as fi facut asta, am garantia ca munca si lupta noastra a meritat.  Eu nu mai am in prezent nici un drept asupra palmaresului, nici nu am avut,direct , decat ca urmare a asocierii cu ASFC. Se poate spune, poate, doar ca am un drept moral, in suflet, pentru ca m-am zbatut mult in perioada in care am investit la Timisoara sa demonstrez si sa rezolv aceasta problema a palmaresului”, a spus Marian Iancu.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.