2011 a fost un an cu multe evenimente pentru romani. Iata o retrospectiva a acestora!

Inchiderea fabricii Nokia, unirea PNL cu PSD in USL, semnarea unui nou acord cu FMI se numara printre principalele evenimente desfasurate in 2011 in Romania1

FEBRUARIE

5 februarie – Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin semneaza, la Parlament, protocolul de constituire a Uniunii Social-Liberale (USL). Antonescu si Constantin au semnat mai intai acordul prin care Alianta de Centru-Dreapta (PNL+PC) aproba constituirea USL. Ponta spune ca momentul decisiv pentru formarea aliantei a fost atunci cand Adrian Sobaru s-a aruncat de la unul din balcoanele Parlamentului.

15 februarie – Preşedintele Traian Basescu vorbeste despre inlocuirea premierului Emil Boc cu un prim-ministru tehnocrat, atat pentru recredibilizarea Guvernului, dar şi a partidului. seful statului le-a spus parlamentarilor PDL ca vrea un premier tehnocrat, dar optiunile majoritare au fost pentru mentinerea actualului prim-ministru.

MARTIE

8 martie – Guvernul işi angeaza raspunderea in Parlament pe noul Cod al Muncii. Sindicaliştii atrag atentia ca noul act ii dezavantajeaza foarte mult pe angajati. Perioadele de proba vor fi mai mari (de la 30 la 45 de zile), la fel şi durata preavizului in cazul demisiei (de la 15 zile calendaristice la 20 de zile lucratoare), iar contractele pe termen determinat vor deveni regula. Noul Cod al Muncii vorbeste si despre posibilitatea suspendarii contractului in cazul participantilor la proteste. Actualul Cod al Muncii este din 2003.

13 martie – Presedintele Traian Basescu sustine, din nou, necesitatea plecarii lui Emil Boc din fruntea Guvernului si nominalizarea unui premier tehnocrat. Declaratia a avut loc intr-o intalnire de la Vila Lac 1, dar seful statului nu le-a spus liderilor PDL cu care a discutat numele la care se gandeşte pentru preluarea functiei de prim-ministru.

16 martie – Se decide, in Parlament, soarta guvernului Boc. Motiunea de cenzura ”Codul Boc, salarii mici, şomaj mare şi firme falimentate” este respinsa, astfel ca premierul Emil Boc ramane in functie. Motiunea a picat cu 212 voturi „pentru”, patru ”impotriva” si doua abtineri.

31 martie – Intra in vigoare acordul stand-by de tip preventiv, incheiat de Romania şi Fondul Monetar International (FMI). Actul a fost solicitat de autoritatile de la Bucureşti, pentru a-şi exprima hotararea de a continua reforma. Acordul are o valoare de circa 3,6 miliarde de euro (300% din cota pe care Romania o are la FMI) şi dureaza 24 de luni, urmand a se derula concomitent cu un nou acord preventiv cu UE, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

Citeste mai multe pe www.antena3.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.