Noutati :

200 de raniti la Urgentele din Timisoara, ca la Colectiv! Ce se intampla la Spitalul Judetean si la cel Municipal, in caz de dezastru?

2 noiembrie, 2015 - 02:25 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. Tragedia de la clubul Colectiv din Bucuresti, un scenariu ce s-ar putea repeta oricand la Timisoara. opiniatimisoarei.ro va prezenta ieri situatia cluburilor din oras, in care o astfel de nenorocire se poate petrece in orice clipa.

Ce s-ar intampla daca spitalele din Timisoara ar trebui sa se mobilizeze pentru preluarea unui numar atat de mare de raniti, multi chiar cu arsuri?

Raspunsul il ofera directorul Spitalului Judetean Timisoara, medicul Marius Craina: Niciun spital din lume nu ar face fata!

La ora actuala Spitalul Judetean, Unitatea de Primiri Urgente poate sa faca fata la un numar de 50 de persoane care se prezinta in acelasi timp in stare grava. Asta este capacitatea UPU. In momentul in care sunt preluati, apoi sunt trimisi in  sectiile Spitalului Judetean cum este sectia de Arsi, clinica ATI si altele. Spitalul, ca unitate unitara, este imposibil sa fi facut fata unui numar de 200 de pacienti care se prezinta in acelasi timp. Niciun spital din lume nu ar face fata. La noi la Casa Austria, la Arsi, pe Terapie Intensiva, sunt 6 paturi. Ati vazut ca si in Bucuresti, care este capitala tarii, au fost trimisi in mai multe unitati sanitare. Daca s-ar intampla, am fi nevoiti sa cerem ajutor din alte parti. Avem materiale sanitare, medicamente, aparatura necesara pentru preluarea unui numar maxim de pacienti, asa cum spuneam, 50 de persoane. Sigur ca ar fi necesara conlucrarea intre unitatile medicale„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro doctorul Marius Craina.

Managerul Spitalului Judetean Timisoara explica de ce mobilizare ar fi nevoie pentru o asemenea catastrofa.

Ca personal, avem in permanenta 6 persoane, medici, care fac de garda in UPU. Sigur ca, daca Doamne fereste, ar fi o asemenea calamitate, este imposibil ca personalul medical din secundele respective sa faca faza unui asemenea aflux si unei asemenea complexitati a cazurilor. Una este sa iti vina 50 de bolnavi cu viroza si alta sa avem nevoie de o echipa multidisciplinara, care sa vina si sa faca fata. Deci, si din punct de vedere al personalului, ar fi necesar in regim de urgenta tot personalul disponibil, sa vina si sa participe la preluarea pacientilor. Toate salile de operatie, brancardierii, femeile de serviciu ar trebui sa vina sa faca fata. Materiale sanitare si medicamente, sa nu uitam. Din pacate, tragedia s-a  intamplat vineri seara. Vineri seara centrele care distribuie materiale si  medicamente sunt inchise. Deci, te bazezi pe rezervele tale proprii. Sigur ca lumea se mobilizeaza foarte repede. Noi la UPU avem un stoc de materiale si mediacamente de care nu se atinge nimeni decat in caz de urenta zero. Este un stoc pregatit pentru situatii aparte„, a dezvaluit pentru opiniatimisoarei.ro Marius Craina.

Unitate de Primiri Urgente avem si la Spitalul Municipal Timisoara, proaspat renovata, unde capacitatea este de 20 de paturi.

Cu alte cuvinte, numarul urias de victime de la Colectiv ar fi in egala masura coplesitor pentru Timisoara, iar deciziile ce ar fi luate de catre cei care trebuie sa gestioneze o asemenea situati ar fi aceleasi ca cele care s-au impus in Capitala – transfer de pacienti catre unitati din apropiere: Arad, Resita.

Capacitate Spitalul Judetean Timisoara

Spitalul Judetean Timisoara, cel mai mare din vestul tarii, are 1.178 paturi in 23 de sectii si 6 compartimente. Are 2.700 de angajati.

In cadrul Unitatii de Primiri Urgente, sunt 24 de paturi, iar in cadrul serviciului sunt 18 medici angajati si 22 de medici rezidenti.

In total, aproximativ 44.000 de oameni sunt internati intr-un an la Spitalul Judetean Timisoara, iar aproape 70.000 trec intr-un an prin Unitatea de Primiri Urgente unde li se acorda ajutor medical.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. opiniatimisoarei, sunteti penibili. Mi-ati sters comentariul. Am scris ca abuzati de aceasta tragedie ca sa faceti articole de senzatie doar ca sa aveti voi cititori. Sunteti penibili !!! Nu exista 1 spital in lumea asta sa fie pregatita pentru asa un flux de pacienti. Terminati cu asemenea articole.