20 de scoli din Timis nu vor avea clasa I din septembrie 2013! Copiii de 7 ani, obligati sa urmeze clasa pregatitoare

TIMISOARA. 20 de scoli din Timis raman fara clasa I din acest an. Situatia a fost provocata de lipsa elevilor inscrisi la clasa pregatitoare in 2012. Inspectoratul Scolar cauta solutii.

Situatie deloc fericita in cazul a 20 de unitati de invatamant din Timis. Acestea vor ramane fara clasa I in acest an pentru ca niciun elev nu a fost inscris in clasa pregatitoare in 2012. Astfel, cum clasa pregatitoare este obligatorie, elevii nu pot „sari” peste un an de studiu. Totusi, spun reprezentantii Inspectoratului Scolar, se vor cauta solutii pentru ca acesti elevi, care au implinit sau vor implini 7 ani in 2013, sa nu fie obligati sa urmeze clasa pregatitoare si a ajunga in clasa I la 8 ani sau chiar mai mult. Din acest motiv, in acest an s-ar putea face o exceptie pentru copiii care implinesc 7 ani si nu urmeaza clasa pregatitoare sa fie inscrisi direct in clasa I. De anul viitor insa, parintii sunt obligati sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare.

Clasa pregatitoare apartine invatamantului obligatoriu, deci va face parte din invatamantul primar. Astfel, invatatoarele care termina in acest an clasa IV-a, vor prelua, din anul urmator scolar, elevii din clasa pregatitoare, pe care ii vor intreg ciclul, pana in clasa a IV-a”, spune Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct in Timis.

In ceea ce priveste locul unde vor invata prichindeii de clasa pregatitoare, acesta va fi, in Timis, acolo unde exista spatiu, fie la scoala, fie la gradinita.

In ceea ce priveste Timisoara, elevii din clasa pregatitoare vor invata doar in cadrul scolilor deoarece exista spatiu.

Avem situatii, dar numai in mediul rural, unde clasa pregatitoare isi desfasoara activitatea in aceeasi cladire unde este si gradinita. In Timisoara nu exista asemenea situatii”, sustine inspectorul scolar general adjunct.

Metodologia de inscriere a copiilor la scoala va aparea in urmatoarea perioada, anunta reprezentantii ISJ, iar conditiile de inscriere vor fi afisate la fiecare unitate de invatamant.

Parintii vor fi chestionati cu privire la clasa pregatitoare, incepand cu luna martie, feed-back-ul urmand a fi centralizat si transmis Ministerului Educatiei Nationale. In anii urmatori, spun reprezentantii MEN, deciziile luate de minister vor tine cont de parerile parintilor.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.