Noutati :

18 martie, ziua in care un banatean a scris o pagina in istoria aviatiei mondiale. Traian Vuia facea primul zbor

18 martie, 2020 - 12:04 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Intr-o perioada in care Timisoara cunoastea una dintre cele mai prospere perioade din istoria sa, la aproape 3000 de kilometri departare, un timisean facea istorie.

La inceputul secolului al XX-lea, iar Timisoara era in plina dezvoltare sub conducerea lui Carol Telbisz. In capitala Banatului se daduse deja in folosinta prima linie de transport cu tramvaiul electric, strazile erau pavate si demarau planurile pentru constructia unuia dintre podurile istorice ale orasului, podul Decebal, dar un tanar nascut la aproximativ 80 de kilometri de Timisoara avea sa intre in istorie.

Traian Vuia era tanarul nascut la Surducu Mic ce avea sa ramana in istorie in ziua de 18 martie a anului 1906. Clasele primare le-a facut la scoala din Bujor pentru ca liceul sa il termine la Lugoj. Tanarul Vuia studiaza apoi la Budapesta, mai intai la Politehnica si apoi la drept. Prima facultate nu o incheie din cauza problemelor financiare, insa absolva dreptul si isi ia si doctoratul in stiinte juridice. Dar visul lui nu era sa lucreze in acest domeniu, ci voia… sa zboare.

In 1902, Traian Vuia pleaca la Paris pentru a construi un aeroplan mobil.

La 16 februarie 1903 a înaintat Academiei de Stiinte din Paris un memoriu despre „aeroplanul-automobil” pe care il proiectase, dar proiectul sau a fost respins de forul stiintific francez pentru ca acesta din urma considera ca aparatele de zbor mai grele decat aerul nu puteau sa zboare. Mai mult, aparatul conceput de Vuia avea cateva caracteristici care nu au fost intelese, la inceput, de catre contemporanii săi: avea o singura elice in loc de doua, cum se credea ca e absolut necesar, iar motorul proiectat parea de nerealizat cu mijloacele tehnice ale vremii„, scrie enciclopediaromaniei.ro.

Tanarul si ambitiosul Vuia nu se descurajeaza si la insistentele amicului sau din liceul Coriolan Brediceanu, isi breveteaza inventia in 1903, iar doi ani mai tarziu era gata pentru teste. La inceputul lui 1906 il testeaza de doua ori, dar nu resuseste sa ridice aparatul de la sol, insa in 18 martie 1906 vine si primul succes al timiseanului.

Este ziua in care Traian Vuia devine primul om din istorie care se desprinde de sol cu un aparat mai greu decat aerul.

Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru de tevi de otel, cu aripi de panza, bombate, ceea ce ii dadea aspectul unui liliac. Motorul functiona cu anhidrida carbonica pe post de combustibil, iar trenul de aterizare era constituit din patru roti cu pneuri. Acest prim zbor cu mijloace proprii de zbor s-a efectuat in Franta, la Montesson. Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului sau motor, a rulat cca 50 metri, apoi s-a desprins de la sol si a zburat 12 metri la o inaltime de 1 metru. Un vant lateral puternic a facut ca aparatul sa nu poată zbura mai mult, dar premiera era realizata: primul zbor mecanic din istoria omenirii fusese infaptuit„, scrie enciclopediaromaniei.ro.

Dupa zborul de la Montesson, Vuia a continuat sa isi imbunatateasca aparatul, iar la mai bine de un an a reusit sa zboare pe o distanta de 60 de metri, deteriorandu-si insa aparatul de zbor.

In Primul Razboi Mondial, Traian Vuia a lucrat pentru armata franceza, insa la finalul conflagratiei a fost unul dintre cei care au militat pentru Unire. Si-a continuat activitatea in Franta, iar la ani buni dupa razboi, in 1932 si 1934 a revenit in Romania. La finele celui de-al doilea Razboi Mondial, Traian Vuia a revenit in tara si avea sa moara in 1950 la Bucuresti.

Avionul nu a fost singura inventie cu care se poate mandri Traian Vuia. Timiseanul a mai brevetat de asemenea un generator de abur in 1925, si doua tipuri de elicoptere in 1918 si 1922.

In zilele noastre, Traian Vuia nu a fost uitat. In localitatea care acum ii poarta numele, dar care in trecut se numea Bujor, exista un muzeu care ii este dedicat.

In amintirea acestui pionier al aviatiei, Aeroportul Timisoara poarta numele lui Traian Vuia din 2002, iar din 2018, sigla aeroportului este reprezentata de o aripa stilizata.

Intre timp, in Franta, autoritatile din Montesson au descoperit in 14 septembrie 2013 o placheta care aminteste de momentul istoric in care timiseanul de 56 de ani, la acea vreme, se ridica de la sol cu un aparat mai greu ca aerul.

Sursa foto: descopera.ro, romaniatv.net, aeronews.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...