Noutati :

Refugiati din Libia vin la Timisoara, la Centrul de Tranzit, in cel mult 2 saptamani! 13 ambasadori din tari europene la Timisoara, in vizita la Centrul de Tranzit pentru Refugiati

11 martie, 2011 - 09:48 AM
Autor: Caius Seracin      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

Asteptam refugiati din Libia, greu incercata in aceste zile. Cateva zeci de persoane vor ajunge in urmatoarele doua saptamani la Timisoara. Acest lucru a fost dezvaluit astazi la intalnirea ambasadorilor din mai multe tari europene care au fost intr-o vizita la Centrul de Tranzit pentru a vedea care sunt conditiile oferite refugiatilor. Acestia s-au aratat foarte incantati si au apreciat efortul Romaniei in ajutorarea acestor oameni care se refugiaza din calea conflictelor.

In acest moment la Centrul de Tranzit Timisoara mai sunt cazate 92 de persoane, astfel ca sunt disponibile 110 locuri pentru libienii care vor veni. Acestia vor sta insa numai temporar la Timisoara, apoi vor lua drumul altor state care ii vor gazdui.

„Refugiati din Irak, Nigeria, Yemen sunt astazi in viata datorita acestui Centru. Nu e un secret ca comunitatea internationala asteapta un flux de persoane din Libia in urmatoarele doua saptamani. Sunt foarte multe persoane care sunt din Egipt, Tunisia sau Libia si nu se pot intoarce in tarile lor din cauza problemelor politice.  Avem suficienta experienta din anii anteriori astfel ca toti refugiatii care vor ajunge la Timisoara sa fie relocati altor tari.  Cand Guvernul a decis sa deschida acest centru, a plasat Romania pe harta importanta a tarilor care acorda azil. Inainte de izbucnirea conflictelor in Libia, erau 14.000 de refugiati, existau si 200 de mii de emigranti ilegali despre care nu stim inca nimic. Vorbim de doua sute de mii de persoane care au plecat din Libia in Tunisia si Egipt, majoritatea fiind cetateni ai acestor state, iar UNHCR a reusit sa-i repatrieze”, a declarat la Timisoara  reprezentantul
Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), Machiel Salomons.

„Centrul de la Timisoarar reprezinta  un proiect unic in lume si speram ca acest proiect sa fie urmat si de alte state ale Europei. Centrul si-a dovedit utilitatea, eficienta, deoarece de cand a fost deschis, din mai 2008, a gazduit 637 de persoane care mai apoi si-au gasit rezidenta in alte state”, a precizat si Ioan Dascalu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si  Internelor.

_________________________________________________________________________________________________

Centrul de Tranzit pentru Refugiati a fost locul de intalnire a 13 ambasadori in Romania care se afla astazi in vizita la Timisoara. Gazde au fost autoritatile locale si judetene, dar si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara si secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Ioan Dascalu.

Numai anul trecut, Centrul de Tranzit pentru refugiati a primit 400 de persoane fugite din calea razboiului in zone de conflict.

La Timisoara sunt astazi ambasadori din Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia sau Portugalia si cu totii vor merge la o intrevedere la Palatul Administrativ.

In jurul orei 10.30 va avea loc o conferinta de presa pe marginea vizitei inaltilor oaspeti la Timisoara.

FOTO: Dariana DragosInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...