Noutati :

Rivalitate Timisoara – Bucuresti. Bogatii au licitat la greu pentru tablouri de zeci de mii de euro!

29 octombrie, 2010 - 06:24 AM
Autor: Alina Sabou      
Categorie: CULTURA
0

Banii se invart  aprig in arta, indiferent de cat de adanca e criza, de cat de mari sunt scaderile de salarii ori reducerile de personal. A dovedit-o din plin o licitatie de tablouri organizata simultan in Timisoara si Bucuresti de catre o casa de licitiatii din Capitala
Desi in sala Operei Romane nu s-au aflat decat 100-150 de persoane,  s-a licitat strasnic pentru mii de euro si chiar zeci de mii de euro.
Majoritatea cumparatorilor au fost „anonimi” si au licitat pretioasele obiecte prin telefon.
Un tablou de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat prin aceasta metoda, pentru suma de 52.500 de euro. Cu 50.000 de euro s-a cumparat si „Fumatoarea de opiu”, a lui Theodor Pallady.

In total, 140 de piese au fost licitate de casa Artmark joi seara, jumatate dintre operele de arta fiind aduse la Timisoara.

Intrarea in foaierul Operei a insemnat o trecere in alta lume. Oameni de afaceri, medici, artisti plastici sau patroni de galerii de arta, ori doar reprezentanti ai unor romani cu… multa dare de mana au fost primiti cu pahare de sampanie sau vin.

Cu totii erau imbracati la patru ace, cu tinute de seara, elegante, cu camasi scrobite si costume impecabile. Intr-o liniste desavarsita, participantii si-au preluat locurile in sala asteptand sa porneasca marea provocare.

O ridicare de mana ori un telefon aveau sa aduca in casele ori galeriile castigatorilor opere cu adevarat valoroase.

Fotografii si cameramanii nu au fost lasati sa-i pozeze sau sa-i filmeze pe cei care urmau sa liciteze pentru operele de arta ale plasticienilor romani, organizatorii spunand ca licitatorii doresc sa ramana anonimi.

In sala s-au aflat Ion Raducanu, patronul Auto Europa, omul de afaceri Ovidiu Sandor, Emil Cristescu, medicul Bogdan Mut, femeile de afaceri Mioara Simcelescu si Maria Grapini cu sotul, Sorin Maxim – directorul ADR V Vest, consulul onorific al Austriei – Vasile Onofrei, directorul Muzeului de Arta – Marcel Tolcea etc.

Fiecare a primit o placuta cu numar si, in prealabil, s-a inscris in competitie. Tablourile erau aduse rand pe rand pe scena pentru a fi admirate de public, iar pe un ecran urias se putea vedea ce se intampla in sala de licitatie de la Bucuresti aflata in legatura directa cu Timisoara.

Licitatia a inceput destul de greu, mai ales ca problemele tehnice au ingreunat transmisiunea in duplex, din cauza sunetului.

Oricum, majoritatea celor care au participat la licitatie, cu adevarat hotarati sa cumpere tablouri, nu s-au aflat in sala, ci au licitat prin telefon.

Din start, pana la lotul 20, licitatorul din Timisoara a vandut tablouri de peste 50.000 de euro. Maria Grapini nu s-a ferit defel sa ridice iute placuta cu numarul sau la piesele care o interesau, dar se tot oprea cand sumele depaseau 2.000 de euro. In cateva cazuri a ridicat miza pana la 6.000 si, in final a cumparat un tablou in valoare de 2.600 de euro – Constantin Artachino „Vas cu flori”.

Nu putine au fost situatiile cand s-a licitat la sange, iar bucurestenii nu au mai apucat sa anunte ca sunt interesati de un tablou sau altul, pentru ca la Timisoara, ciocanelul de final a anuntat „o data, de doua ori, de trei ori, adjudecat!”. Gazda licitatiei aproape ca a ragusit de cate ori s-a vazut nevoita sa repete sumele si numerele de pe placutele doritorilor. Licitatorul bucurestean ajunsese sa repete „Adjudecat, Timisoara!” aproape la fiecare tablou.

In cele mai multe cazuri pretul de pornire al licitatiei a fost bine depasit, uneori chiar si de trei ori.

Cea mai valoroasa panza, „Trandafiri salbatici”, de Nicolae Grigorescu, a fost estimat la un pret maxim de 50.000 de euro, dar a fost vandut la 52.500 de euro, catre un anonim, prin telefon, la licitatorii din Timisoara.

Cu 50.000 de euro s-a cumparat si „Fumatoarea de opiu”, a lui Theodor Pallady.

Licitatia a durat peste patru ore. Cei care au cumparat tablourile trebuie sa achite sumele in maximum o saptamana, sau in doua saptamani daca sunt membri ai casei Artmark.

Pretioasele piese de arta vor fi duse acasa la noii proprietari, dupa virarea banilor, asta daca nu au platit pe loc, imediat dupa licitare. In acest din urma caz, unii colectionari deja isi pot admira achizitiile in propriile locuinte.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...