Noutati :

13 drumuri vad asfalt, 2 se largesc! Bugetul judetului Timis, mai mare in 2016! Pe ce se mai duc banii?

20 ianuarie, 2016 - 09:31 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Judetul Timis va avea anul acesta un buget cu peste 19 milioane de lei mai mare decat anul trecut. Asadar, daca anul trecut bugetul era de 360 de milioane de lei, anul acesta este de peste 379 milioane de lei.

La capitolul Invatamant au fost alocati peste 64 milioane de lei, la Sanatate, pentru o parte din cheltuieli, 6 milioane de lei, la Cultura peste 40 milioane de lei. De asemenea, pentru Asistenta sociala au fost alocati cei mai multi bani, asa cum se intampla in fiecare an, iar anul acesta peste 162 milioane de lei. Pentru Locuinte si dezvoltare publica au fost alocati 12,5 milioane lei, la Protectia mediului 5,2 milioane de lei, la Transporturi 46,8 milioane de lei, iar la Agricultura 720.000 de lei, cea mai mica suma.

Au fost alocate si sume de bani, separat de marile capitole, pentru institutiile din subordinea Consiliului Judetean Timis.

ambulanta-urgente-upu-judetean-timisoara (2)

Printre obiectivele noi de investitii, Consiliul Judetean Timis isi propune mutarea Clinicii de Psihiatrie de pe strada Iancu Vacarescu la marginea comunei Giroc, in fosta Unitate Militara, iar suma alocata pentru aceasta mutare este de 7,2 milioane de lei. Tot in domeniul Sanatatii, CJT a alocat suma de 760.000 de lei pentru cumpararea a doua autosanitare pentru Serviciul de Ambulanta al Judetului Timis, dar si suma de 135.000 lei pentru studiul de prefezabilitate in vederea construirii unei maternitati langa Spitalul Judetean.

Suma de 8,2 milioane de lei este prevazuta exclusiv pentru Spitalul Judetean Timisoara. Astfel, cu 1,5 milioane de lei se va extinde un corp de cladire ce apartine de Casa Austria, iar cu 1,2 milioane de lei se va moderniza Morga. De asemenea, vor fi schimbate usi interioare cu un milion de lei, se vor mai face investitii si la lifturi si se va reamenaja blocul operator cu suma de un milion de lei.

Muzeul Banatului va primi suma de 2,1 milioane de lei, iar 1,2 milioane de lei vor fi cheltuiti pentru consolidarea Castelului Huniade, mai exact latura de nord-vest.

castel-huniade-lucrari (60)

Pentru Laboratorul de restaurare din cadrul Muzeului Banatului in care se restaureaza de zor obiecte gasite de arheologi in santierele din centrul istoric al Timisoarei se aloca o suma infima, dar necesara de 184.000 de lei.

Punct Muzeal in Piata 700

stavilar-ecluza-piata-700-timisoara (7)

Suma de 115.000 lei va fi alocata de Consiliul Judetean Timis pentru amenajarea unui punct muzeal la City Business Centre. Acolo vor fi montate vitrine, conform proiectului de buget. Cel mai probabil, amenajarea se va face in zona stavilarului descoperit acolo.

Muzeul de Arta va primi mult mai putini bani, este vorba de suma de 280.000 de lei din care 200.000 de lei pentru diverse amenajari.

1,8 milioane de lei vor fi alocati Muzeului Satului Banatean din care cu 340.000 de lei vor fi cumparate diverse dotari pentru gospodariile traditionale din cadrul proiectului ”Muzeul Viu”. Cu suma de 180.000 de lei se va amenaja balta, cu 600.000 de lei va fi amenajat un parc pentru copii in incinta muzeului, iar cu 320.000 de lei va fi construita o copertina pe platoul din fata scenei. Cu suma de 150.000 de lei se va realiza un film profesional si un album foto pentru promovarea Muzeului Satului Banatean. Mai mult, cu 50.000 de lei va fi cumparat un salas din zona Oravitei, care va fi adus si asezat in Muzeul Satului.

Tototdata, au fost prevazuti 1.500.000 lei pentru intocmirea de studii si proiectare in vederea amenajarii unui Muzeu Militar in Piata Libertatii.

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis va primi suma de 1,2 milioane de lei, iar Teatrul pentru Copii si Tineri ”Merlin” va primi 560.000 de lei, in timp ce Biblioteca Judeteana primeste doar 30.000 de lei.

Pentru Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis a fost alocata suma de 6,1 milioane de lei. Banii vor fi cheltuiti pe diverse reparatii, amenajari si mici investitii.

13 drumuri judetene se asfalteaza si se largesc drumul spre Aeroportul Timisoara si catre Mosnita

drum-aeroport-timisoara

Pentru drumuri a fost alocata suma de 23,9 milioane de lei din fonduri proprii, precum si alti 18,4 milioane de lei prin PNDL, deci un total de 42,3 milioane de lei, mai exact pentru asfaltarea unor drumuri judetene. Este vorba despre urmatoarele tronsoane: Sacalaz- Sanmihaiu Roman, Clopodia- Ferendia, Zorani- Grosi- Bulza, Deta- Opatita- Birda, Becicherecu Mic- Dudeștii Noi – Sanandrei, Mosnita Veche – Bucovat, Dumbrava- Matnicu Mic, Ohaba Lunga – Ohaba Romana, Semlacu Mare- Ferendia, Iohanisfeld- Ivanda, Babsa- Ghizela, Sipet- Folea, Hitias- Bacova.

Suma de 160.000 de lei apare la obiectivul de investitii ”Sporire capacitate de circulatie de DJ 609D, Centura de ocolire Timisoara- Aeroport”, si tot pentru acest obiectiv este alocata suma de un milion de lei pentru achizitia de teren necesara extinderii la patru benzi de circulatie.

Tot 160.000 de lei au fost alocati pentru largirea la patru benzi de circulatie a drumului ce leaga Timisoara de Mosnita Noua. Insa, cu un milion de lei, bani prevazuti in buget, se va achizitiona terenul necesar extinderii.

Alte investitii, de cate 1 milion de lei, mai sunt prevazute la drumurile judetene: Semlacu Mare – Ferendia, Dragsinesti – Fardea, Faget – Dragsinesti, Hitias – Bacova si Masloc – Remetea Mica – Charlottenburg.

Planuri pentru o parcare subterana langa Palatul Administrativ

54.000 de lei vor fi alocati pentru studiul de prefezabilitate si Planul Urbanistic Zonal in vederea amenajarii unei parcari subterane, chiar in spatele cladirii Palatului Administrativ.

Mai trebuie spus ca anul trecut a fost incheiat de catre Consiliul Judetean Timis cu un excedent bugetar de 98,5 milioane de lei. Acesti bani au fost cuprinsi in bugetul pe anul 2016, in sectiunea de dezvoltare, iar astfel a fost posibila o majorare a bugetului fata de anul trecut.

Totodata, potrivit estimarilor reprezentantilor judetului Timis, bugetul CJT va creste in 2017 la 383 milioane de lei, in anul 2018 la 385 milioane de lei, iar in anul 2019 la suma de 388 milioane de lei.

Consilierii judeteni urmeza sa voteze Bugetul Timisului pe 2016 in sedinta in plen de luni.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Să nu uite să facă busturi criminalilor de la Revoluţie, la muzeul militar din Piaţa Libertăţii şi eventual să schimbe denumirea pieţei în Piaţa Guşe sau Milea, Coman, Stănculescu, Nuţă, Mihalea, Deheleanu, Popescu sau mai ştiu eu ce indivizi, unii din ei formatori de opinie pe net, aceşti Eugeni de Savoia moderni…!

  2. 1.500.000 de Lei , adica vreo 330.000 de Euro pt …….studii si proiectare in vederea amenajarii unui Muzeu Militar in Piata Libertatii !.