13% din populatia Romaniei a emigrat. Plecarile vor continua in urmatorul deceniu

Ne imputinam de la o zi la alta! Numarul romanilor care au emigrat este de 2,77 milioane de persoane in acest an, reprezentand 13,1% din populatie, dar va scadea substantial pe termen lung, respectiv in 10 -15 ani, in conditiile in care Romana va converge catre Europa, potrivit Bancii Mondiale.

Potrivit datelor BM, cei mai multi romani au emigat catre Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franta si Marea Britanie.

„Pe termen scurt este greu de anticipat o crestere a numarului emigrantilor pentru ca si oportunitatile din strainatate au disparut. Pe termen lung, respectiv in 10 -1 5 ani, ma astept ca emigratia sa scada substantial, in masura in care Romania va converge catre Europa”, a declarat Catalin Pauna, economistul-sef al biroului Bancii Mondiale din Romania.
El a mentionat ca dinamica PIB-ului la paritatea puterii de cumparare a inregistrat o imbunatatire semnificativa in ultimii zece ani, iar procesul de convergenta spre media UE va continua dupa criza actuala.

„Daca vom continua sa evoluam in ritmul actual, atunci vom atinge un prag la care, din perspectiva economica, emigrarea nu va fi rentabila pentru romani. in 10-15 ani vom avea salarii mult mai mari decat in prezent”, a spus Pauna.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...