1000 de etnici unguri din Timis vor fi cetateni maghiari cu acte in regula! Momentul depunerii dosarului cu numarul 1000, sarbatorit cu sampanie la Timisoara!

Timisorenii de etnie maghiara au luat cu asalt centrele de consiliere unde-si pot depune dosarele de acordare a cetateniei maghiare. 1000 de oameni au aplicat in primele sase luni ale acestui an doar la centrul Demokrácia Központ, amplasat la Biserica Reformata de pe strada Timotei Cipariu din Timisoara.

Astazi a fost inregistrat dosarul cu numarul 1000 al unei tinere de doar 21 de ani, Rita Balint.

Imi doresc foarte mult sa obtin aceasta cetatenie, pentru ca si membrii familiei mele au cerut aceasta cetatenie. Nu stiu daca ma voi muta in Ungaria, desi am multe rude, sau voi ramane la Timisoara„, a declarat studenta in anul II la Facultatea de Medicina si Farmacie din Timisoara.

Tanara a avut sansa sa aplice pentru cetatenia maghiara, deoarece bunicii sai au fost cetateni maghiari  intre anii 1940-1945.
Nu am avut niciodata problema ca sunt de aceasta etnie in Timisoara. Singura chestie care nu-mi place in Romania este mentalitatea. Toata lumea se plange aici, insa nimeni nu face nimic pentru a schimba lucrurile„, a mai declarat tanara.

Cum se obtine cetatenia maghiara?

Conditia de baza a obtinerii cetateniei este sa fiti descendent al unei persoane nascute pe teritoriul Ungariei (pe vremea cand aceasta cuprindea si Transilvania). Legea care le da dreptul romanilor sa aplice pentru cetatenia maghiara prevede ca solicitantul sa fie descendent al unui stramos nascut pe teritoriul fostului imperiu austro-ungar, nascut pana in 26 iulie 1921. O alta conditie pe care trebuie sa o indepliniti este aceea ca trebuie sa cunoasteti, sa puteti conversa la nivel mediu in maghiara.

Odata dosarul complet, actele trebuie depuse la Ambasada Ungariei sau la Consulatele Generale ale Ungariei din Romania. Dupa 4-5 luni, prin posta, cei ce au depus vor fi chemati la interviu si ar putea obtine cetatenia. Dobandirea cetateniei maghiare de catre membrii comunitatii maghiare din Romania nu presupune si avantaje administrative, precum un pasaport.

Actele necesare pentru dobandirea cetateniei maghiare
– 3 cereri tip luate de pe siteul http://www.allampolgarsag.gov.hu
– copii legalizate dupa buletin, pasaport, certificat de nastere
– acte care sa dovedeasca ca sunteti descendent al unei personae nascute pe teritoriul Ungariei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. No, acuma incolonare si mars in pusta ungara!

  2. Mars in Ungaria tradatorii paciii!!!!!

  3. Adevarul e ca multi romani ar urma aceasta cale daca ar avea posibilitatea si eu inclusiv. Dreptul de munca in toate tarile UE, calatorie fara viza in SUA etc.Asa ca slabiti-ma cu nationalismul asta ieftin de carton. Pentru cei de sus nu am decat urmatorul mesaj: lasati istoria comunista si doctrinele injectate de toti frustratii acestui neam, incercati sa depasiti limitele mentale si mai cititi o carte de istorie universala daca vreti adevarul.

  4. sa nu-si mai dea ungurii cu parerea despre noi, la noi in tara. daca vor cetatenie maghiara sa plece de tot in ungaria, ca nu le ducem lipsa!

  5. Noa acuma picioarele la spinare si va mai vedem cand trecem pe la voi prin patria muma, in drum spre austria…