(P) 100 de milioane de euro investiti de administratia liberala in sistemul educational din Timisoara

Cele două mandate de administrație liberală au însemnat pentru Timişoara o serie de investiții în ceea ce privește performanța în educație, dar și o provocare în ceea ce priveşte spaţiile destinate instituţiilor de învățământ. În cifre aceste investiții și lucrări de reabilitare și modernizare înseamnă aproximativ 100 milioane de euro.

O  mulțime de școli au beneficiat de lucrări importante: practic, toate școlile generale și o mulțime de licee. Cele unsprezece licee reabilitate capital sau în curs de reabilitare capitală, respectiv beneficiare de extinderi sunt: Colegiul Național ”C.D. Loga”, Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau”, Liceul Teoretic ”Jean Louis Calderon”, Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic ”Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic Energetic ”Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic ”Emanoil Ungureanu”, Liceul Tehnologic ”Electrotimiș”, Colegiul Tehnic ”Ion I.C. Brătianu”, Liceul Teoretic ”Vlad Țepeș”, Liceul de Arte Plastice.

Dotări în ton cu standardele internaționale

Și în cazul școlilor generale și al liceelor, dincolo de spațiile de învățământ, acestea au fost dotate cu mobilier și echipamente de laborator, care să facă posibil un învățământ de înalt nivel, în ton cu standardele internaționale. Putem să spunem fără să greșim că administrația liberală în Timișoara a făcut, în acești 8 ani, ceea ce nu a făcut încă nimeni de la Revoluție încoace, adică în ultimii 30 de ani și anume: construirea un nou campus școlar, de la firul ierbii, cum se spune. Este vorba de noul Campus Lenau, o construcție modernă, un bun început de drum care poate deveni emblematic și pentru alte asemenea investiții în viitor. Noile spații de la Liceul Teoretic ”Vlad Țepeș”, de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” sunt finalizate, aproape gata sunt și cele două corpuri imense la Școala Generală nr. 16 și se demarează proiectele de extindere cu două corpuri mari a Școlii Generale nr. 30 și de construire a unei săli de sport ultramoderne pentru Școala Generală nr. 25.

Adaptare la nevoile companiilor

Zona de învățământ profesional a fost atent observată, pentru că e o cerință din partea mediului de afaceri și a industriei din Timișoara, pentru oameni competenți și bine pregătiți. La Colegiul Tehnic “Regele Ferdinand” a fost reabilitat  complet atelierul-școală și beneficiază acum de dotări de top. La întoarcerea la școală, elevii de la Electrotimiș ce învață în sistem dual, vor regăsi practic un nou atelier școală care să le permită o calificare superioară, în condiții corecte.Toate acestea, în urma investițiilor și a lucrărilor de modernizare efectuate în perioada administrației liberale.

Pentru Colegiul Tehnic “Emanoil Ungureanu”, este în derulare proiectul european  de 5.000.000 de euro deja finanțat, prin care se va reabilita și moderniza complet acest liceu. Vor fi condiții de excepție pentru toți cei care doresc să îmbrățișeze această formă de învățământ și, în paralel, să va reda orașului un monument iconic restaurat. Au fost începute lucrările de modernizare și la Colegiul Tehnic “I.C. Brătianu”,  investițiile reprezentând reabilitarea fațadelor, acoperișului, tâmplăriei etc.

Noi sprijinim învățământul profesional cu tot ce putem pentru că suntem convinși că el trebuie susținut. Vrem să corectăm cu pîrghiile noastre ceea ce s-a făcut rău în România prin marginalizarea învățământului profesional. O comunitate nu poate progresa, nu poate fi performantă dacă nu are tot spectrul de specialiști, dacă nu are un corp muncitoresc bine calificat. Nu are cum să se dezvolte! Avem în Timișoara o mulțime de companii, ele necesită personal cu studii superioare într-o anumită proporție, dar necesită mai ales muncitori bine calificați. Punem mare accent pe învățâmântul profesional și îl facem din ce în ce mai mult după modelul german, ca învățământ dual. Vrem să creăm o școală de excelență în domeniul profesional și cred că am făcut pași importanți în această direcție”, a precizat primarul liberal Nicolae Robu.

Proiecte de construire de noi creșe și grădinițe

În cei 8 ani de administrație liberală în Timișoara, nu a fost uitată însă, nici educația antepreșcolară și preșcolară. În prezent, în Timișoara, funcționează 7 creșe,  care sunt subordonate Primăriei Municipiului Timișoara și, care fac parte din sistemul educațional. Deși toate cele șapte creșe însumează 450 de locuri, acestea sunt insuficiente pentru cererea existentă în acest moment. S-a reușit ca, prin amenajarea unor spații neutilizate, din sistemul de grădinițe, să fie suplimentate locurile necesare pentru creșe. De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată grădinițelor. În toată această perioadă s-a încercat să se investească cât mai mult în zona de patrimoniu școlar pentru că este absolută nevoie. Au fost efectuate lucrări de extindere, de reabilitare completă, de reparații și alte amenajări atât interioare cât și exterioare.

S-a investit enorm pentru ca acestea să se prezinte cât mai bine și sunt în derulare proiecte de construire de noi creșe și grădinițe, pentru că numărul de locuri de care dispunem actualmente, chiar dacă a fost crescut mult în ultimii ani, este departe de a fi suficient, într-un oraș așa dinamic și, prin consecință, cu un număr atât de mare de tineri!

Pentru a se putea finaliza toate proiectele și investițiile în domeniul educației este nevoie de continuarea muncii cu echipa administrației liberale. Împreună, facem Timișoara mai tare ca oricând!

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.