Noutati :

100 de ani de traditie in invatamantul superior din Timisoara. 2020, anul Universitatii Politehnica Timisoara, vine cu noi premiere

17 iunie, 2020 - 03:38 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Invatamantul superior are o traditie de 100 de ani in Timisoara. In 1920, orasul era ridicat la rangul de Civitas Academica, odata cu semnarea, de catre Regele Ferdinand, la 11 noiembrie, a Decretului de infiintare a Scoalei Politehnice.

Pe parcursul timpului, denumirea institutului s-a schimbat in Universitatea Politehnica, iar performatele de care se leaga numele universitatii tehnice din Timisoara au transformat-o intr-una dintre cele mai mari si renumite universitati din Europa Centrala si de Est.

Inca de la inaugurarea universitatii, aici au ajuns sa predea minti luminate ale Europei. Iar, in timp, solutiile tehnice dezvoltate de scoala Politehnica au fost recunoscute si preluate in marile proiecte de dezvoltare ale Romaniei, de la constructia hidrocentralei de la Portile de Fier la realizarea canalului Dunare – Marea Neagra, de la calculele pentru cladirea RomExpo la mari complexe industriale din tara.

Acum, la 100 de ani de la infiintarea scolii Politehnice, mediul universitar din Timisoara este pe punctul de a marca o noua premiera: realizarea unei aliante intre cele 4 mari universitati din oras.

„Noi am vrut de mult sa facem o colaborare intre universitatile cele mai mari din Timisoara. Era complet altceva sa faci un centru universitar al Timisoarei, care sa inglobeze UPT, UVT, Medicina si Universitatea de Agronomie. A fost foarte greu, pentru ca a fost vorba de orgolii. Fiecare ar fi avut autonomia lui, doar aveau proiecte comune, daca era cazul.

Vineri se va semna aceasta alianta. Cand se va realiza aceasta alianta, vom vedea si noi, la comitetul director, ce putem sa propunem”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Dan Bedros, presedintele Comitetului Director al Universitatii Politehnica Timisoara.

Odata cu schimbarea conducerii UPT, cu semnarea acestui protocol, dar si cu situatia globala provocata de pandemia de coronavirus, Comitetul Director al universitatii spera ca noile proiecte sa reflecte deschiderea spre inovare.

„Noul rector e tanar, iar cand esti tanar vezi lucrurile mult mai bine, ai mai multa energie. E un tip echilibrat, calm, nu e conflictual, e deschis la nou.

Fiind tanar si deschis la nou, speram sa imbunatateasca, de exemplu, invatamantul online. Noi avem una dintre cele mai moderne si tehnologizate biblioteci din tara, avem acolo tot ce ne trebuie pentru a realiza multe evenimente online.

Este o modalitate foarte buna de a invita persoanlitati foarte mari pentru a tine conferinte, a face cursuri in online cu personalitati. Putem invita cei mai mari specialisti pe diferite domenii. Lucurile sunt intr-o dinamica atata de mare, incat evenimentele online sunt o solutie de a tine pasul cu ele. Toate se pot face mai usor. Eu sunt pozitiv ca acum, comitetul director, cu noua structura, va putea implementa mai multe astfel de proiecte”, a adaugat Dan Bedros.

Va reamintim, in ultimele luni, Universitatea Politehnica si-a desfasurat activitatea cu studentii online. De asemenea, o premiera, la 100 de ani de invatamant universitar in Timisoara, o reprezinta faptul ca, anul acesta, admiterea la UPT se poate face prin examen pe baza de portofoliu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...