10 probleme ale noului Regulament de parcare in Timisoara identificate de Federatia Asociatiilor de Locatari. Soferii asteptati la dezbatere

TIMISOARA. Noul regulament de parcare in Timisoara, intocmit de administratia Fritz, aflat la un pas de votul in Consiliul Local, creeaza nemultumiri in randul Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara, care reprezinta peste 3.500 de asociatii si proprietari din oras.

CITESTE SI: Locurile de parcare in minus in zona centrala si pe marile artere, dar si rablele abandonate pe spatiile de parcare, printre principalele nemultumiri ale timisorenilor. Dezbaterea pe noul regulament de parcare in Timisoara, reluata 

Reprezentantii FALT nu sunt de acord cu noile tarife, cu felul in care se vor plati abonamente pentru parcarile dintre blocuri, dar nici cu modul in care sunt repartizate locurile ‘rezervate’ catre institutiile din oras. Astfel, au realizat o lista a ‘minusurilor’ constatate in proiect, pe care urmeaza sa o prezinte si autoritatilor, in cadrul dezbaterii publice pe acest subiect.

Problemele identificate sunt urmatoarele:

1. Asa cum s-a gandit acest Regulament, daca nu se vor face modificari ar afecta negativ pe foarte multi posesori de masini.

2.Referitor la art. 4 alin. (5), ne surprinde sa observam ca prea multe institutii beneficiaza de abonamente gratuite si de un numar prea mare de abonamente pe institutie, acest articol prevede ca: „Prevederile de mai sus se aplica tuturor autovehiculelor, mai putin în cadrul parcarilor cu acces controlat, cu urmatoarele exceptii:
a) vehiculele corpului diplomatic;
b) vehiculele de interventie (ambulanta, SMURD, pompieri, politie, jandarmerie, Ministerul Justitiei, M.Ap.N., Ministerul Public, Politie Locala, etc.) aflate în misiune;
c) motorete, motociclete;
d) vehicule utilizate de catre institutii ale statului (cum ar fi, spre exemplu: politie, jandarmerie, Ministerul Justitiei, M.Ap.N., Ministerul Public, Politie Locala, Primaria
Municipiului Timisoara, Serviciul Roman de Informatii, etc), pentru misiuni operative în teren necesare pentru ducerea la îndeplinirea a sarcinilor de serviciu ale acestor institutii, cazuri ce vor fi analizate, în baza unor solicitari justificate, de catre conducerea operatorului. În aceste cazuri, numarul de abonamente ce poate fi eliberat este limitat la maximum 20 de abonamente/institutie solicitanta, cu luarea în considerare a justificarilor aduse de catre institutiile solicitante”.

3. Foarte multe institutii publice au parcari rezervate, iar cetatenii care au treaba la aceste institutii nu gasesc un loc de parcare.

4. Referitor la art. 34 alin. (1), care prevede ca „În zona de aplicare a sistemului de taxare, in masura disponibilitatii locurilor si in corelare cu strategia/politica generala privind parcarile, exista posibilitatea închirierii unor locuri de stationare sau parcare, din proximitatea unei anumite locatii, de catre urmatoarele categorii de institutii: a) Institutiile Bancare; b) Agentii economici; c) Institutii spitalicesti private (Spitale si Policlinici private)”; consideram ca inchirierea locurilor de parcare ar trebui sa fie cat mai limitativa. Agentii economici ar trebui sa îsi construiasca propriile parcari si nu sa închirieze locuri de parcare apartinatoare domeniului public.

5. Referitor la art. 3 alin. (4), care prevede urmatoarele: „Exceptie fac parcarile al caror acces este controlat prin bariere si parcarile subterane/supraterane al caror regim de functionare, respectiv ale caror programe de functionare vor fi stabilite de Primaria Municipiului Timisoara, cu avizul Comisiei de Circulatie din cadrul acestei institutii”, solicitam sa se înlocuiasca sintagma „Primaria Municipiului Timisoara” cu sintagma „Consiliul Local Timisoara”.

6. Referitor la art. 4 alin. (2), „în interiorul zonei de aplicare a sistemului de taxare, în parcari special amenajate, se pot aplica sisteme de control al accesului. Parcarile – atat cele cu sisteme de control al accesului cat si celelalte parcari amenajate, pot fi prevazute cu senzori de prezenta sau camere video de supraveghere pentru gestiunea generala a sistemului”, solicitam o previziune pe un termen mediu, adica sa ne anuntati pe cate strazi intentionati sa aplicati aceasta modalitate.

7. Referitor la art. 4 alin. (4) solicitam înlocuirea sintagmei „Primaria Municipiului Timisoara” cu sintagma „Consiliul Local Timisoara”, acolo unde se prevede ca „Parcarile în care se aplica acest sistem se aproba de catre Primaria Municipiului Timisoara la propunerea operatorului sistemului de parcare, cu avizul Comisiei de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Timisoara”.

8. La art. 3 alin. (3) lit. a, se prevede marirea intervalului orar în loc de 08.00-17.00 cu 08.00-20.00 în viitor, si nu întelegem care este rationamentul pentru ca, dupa ora 17.00 nu mai e aglomeratie decat daca dorim bani în plus de la cetateni. La fel nu întelegem de ce se aplica sistemul si în zile de sambata în zona rosie, galbena si albastra; iar în zona verde s-a introdus de luni pana duminica, tot între orele 08.00-20.00. În alte tari din UE, precum Austria nu exista un sistem de parcare pentru zilele de sambata si duminica, precum cel initiat de TimPark.

9. La art. 8 alin. (3) se prevede: „În perimetrul sistemului de parcare se poate stabili ca pe anumite strazi/parcari sa fie introdusa o taxare progresiva, la intervale orare, în functie de durata ocuparii unui loc de parcare din acea strada/parcare, locatiile în care se aplica taxarea progresiva fiind prevazute în Anexa nr. 3 si Anexa nr. 5”.

10. O problema care ar afecta asociatiile de proprietari este faptul ca, pentru încasarile facute de administratori, cei care nu sunt din imobil, de cele mai multe ori pleaca la încasari dupa ora 17.00, iar acestia nu vor gasi loc de parcare, ceea ce va duce la batai de cap pentru administratori, locatari, programe decalate etc„, transmit reprezentantii FALT.

CITESTE SI: Noul Regulament de Parcare in Timisoara. 110 lei, cel mai scump abonament intre blocuri, pana la 7 lei ora de parcare in centru. Vezi lista cu cele peste 200 de strazi din noul sistem Timpark si zonele de tarifare

Federatia Asociatiei de Locatari vrea ca primaria sa nu mai aloce locuri de parcare gratuite catre institutii, ci acestea sa le inchirieze, la fel ca orice operator privat sau persoana fizica. De asemenea, spun ca nu sunt de acord cu prelungirea programului de plata a parcarii pana la ora 20.00 si ca acest lucru arata doar ca Primaria vrea sa incaseze mai multi bani de la soferi. De asemenea, FALT considera ca introducerea abonamentului de tip Rezidential nu rezolva problema locurilor de parcare, ci este, la fel, doar o masura pentru a aduna si mai multi bani la buget.

O alta nemultumire este legata de taxarea progresiva aplicata in zona centrala. FALT precizeaza ca, pentru o zi de parcare, soferii ar putea scoate din buzunare 76 de lei, o suma socotita drept mult prea mare.

Va reamintim, o dezbatere pe marginea noului regulament de parcare, ce ar urma sa intre in vigoare incepand de anul viitor, va avea loc in 18 octombrie, de la ora 16.00, in format electronic, pe platforma ZOOM.

Cei care vor sa isi spuna parerea se pot adresa in scris Cabinetului Viceprimar Ruben Latcau sau in format electronic la adresa [email protected], pana la dara de 16 octombrie, la ora 12.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. fotbal1 spune:

  Prima si singura problema este ca avem mai putine parcari decat masini…
  Daca am avea macara o parcare la 1 apartament atunci ar fii altceva. restul e cancan…

  • Archer spune:

   Da,dar i-ai uitat pe cei din CS,HD,MH,GJ si alte orase care ocupa fiecare un loc de parcare…unii cu lunile.Si sunt cam multi ,plus ca ei nu platesc impozite la noi in oras.Deci alt minus pentru oras.Atunci de unde sa fie locuri de parcare suficiente pentru timisoreni?La mine in zona una din trei masini e din judetele de mai sus.Ai impresia ca noi suntem minoritari nu ei. :)) Asadar primaria cand face orice loc de parcare,noi timisorenii platim pentru el prin taxe si impozite .Cei din alte orase il primesc moca.Robu a avut idee buna cand a propus ca cei din alte judete care locuiesc aici si nu au buletin de TM dar au si masina inmatriculata in orasul de bastina sa plateasca o taxa de sedere in oras.Evident ca i-au sarit in cap in special cei afectati ca sunt discriminati uitand insa ca ei nu platesc nimic la buget inafara de impozitul pe salar.Asa ca noi platim in continuare prin impozite locurile de parcare pe care viniturile le primesc pe gratis.

   • fotbal1 spune:

    Ai dreptate cu cei care vin din afara, insa daca ar fii macar 1 loc de parcare pe apartament, s-ar rezolva, si cei care vin din afara tot la un apartament sau casa vin, deci daca ai avea 1 loc asigurat pe apartament (platit) ar fii altceva…

   • MihaiD spune:

    Alooo, care e problema ta?…sunt proprietar in Timisoara, platesc impozit auto la Timisoara dar prefer sa-mi tin numerele pe vechea adresa sa evit timpul pierdut la ghiseu cu inmatricularea.
    Cine esti tu sa dai in olteni. Vezi situatia Angliei….cauta forta de munca. Stati potoliti ca nu oltenii sunt problema….

 2. Incredibil, jenant primarie anti-locatari spune:

  Federatia Asociatiei de Locatari vrea ca primaria sa nu mai aloce locuri de parcare gratuite catre institutii, ci acestea sa le inchirieze, la fel ca orice operator privat sau persoana fizica. FOARTE CORECT.
  MAI MULT – la o adica – NUMARUL ACESTORA SA FIE DRASTIC LIMITAT:
  Stau intro zona in care tot in a 2-a casa sunt 1-2 firme care, daca rezerva 2 – 4 (unele chiar si 10) locuri cu masinile firmei (in zona galbena, si sunt sigur ca nimeni nu se va lega de ea!), Ca urmare noi locatarii nu vom avea unde parca! Sau asta doreste primarul, viceprimarul, sa disparem ca locatari? Jenant.
  Nici „cel mai iubit” nu ar fi facut asta!!
  In Germania primarului nostru in multe orase, locurile pentru locatari sunt delimitate pe intreaga lungime a strazilor cu inscriptia NUR FÜR EINWONERN, firmele au locuri amenajate in functie de posibilitati – curte firmei, in parcarile special construite, aflate chiar si la 500 m s.a.
  Concluzia: Primria sa construiasca parcari supraetajate, …. Spatii exista, existau dar Au fost privatizate pe sestache de … si acum ne dam tari (primaria eterna).
  Prin ceea ce vrea primaria, nu este altceva decat o desfintare a locatarilor. DAR LI SE RUPE IN !& CA DE, I-AM VOTAT!!!
  (apropo, am fost in Dumbravita si oprindu-ma pe o (asa-numita) strada, am fost atacat de un locatar cu fraza AICI AU DREPTUL SA PARCHEZE NUMAI LOCATARII!!! A trebuit sa plec!!!! NO CPMMENT

 3. Alexandru spune:

  Scoateti toate locurile de parcare din oras la LICITATIE! Cine vrea sa parcheze, sa plateasca!

 4. cristi spune:

  Iar…..FALT ? Iar Olariu ? Asta nu isi vede de treaba lui. Ce legatură are FALT, cu parcarile ? Asta de cand s-a infiintat Telparkul/ Timpark-ul tot a comentat si oricum, nu-l baga nimeni in seama. Dar , cand ai o varsta si te plictisesti acasa, mai ciupesti niste bani prin FALT, de la fraieri…iti mai dai cu parerea in chestiuni ,care te depasesc…in loc, sa-si vada de batranete. Vai steaua lui !

 5. CS,HD,MH,GJ spune:

  la intrarea in Timisoara sa plateasca 10-20 lei / pe zi sau abonament. Cine nu este de acord sa parcheze in exteriorul orasului. In Augsburg dupa 6 luni am primit o hartie de la autoritati sa imi inmatriculez masina ca altfel o ridica….. m-am conformat.

 6. Orbu spune:

  Sa va ia draq cu parcările voastre, de jigodii.Luati exemplu de la Brașov,unde au rezolvat elegant problema.Faceti abonament anual pe fiecare apartament/locatar si apoi viniturile.Cine vine in oras ,sa plateasca ori isi face reședință aici.Fara gratuități.Bancile, farmaciile, instituțiile,etc.sa plateasca abonamente..ca nu sunt Dumnezei si fraierii se descurcă cum pot
  Si sa fie obligați sa asigure locuri de parcare la clienți.. altfel.. afară din oras.Nu e musai ca banca sau supermarketul sa fie in buricul târgului.

 7. Orbu spune:

  Si foarte bine,sa fie parcare platita pana la ora 20.Inclusiv sâmbătă.Eu daca ajung acasă de la munca la ora 19,30..nu gasesc loc de parcare din cauza unor vinituri,ca trebuie sa isi parcheze coaja moka de vineri pana luni.