Noutati :

1 milion de euro de la Primarie pentru renovarea cladirilor istorice proprietate privata din centrul Timisoarei! Cum se aleg imobilele?

17 februarie, 2014 - 11:58 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Anul acesta, reprezentantii Primariei Timisoara se apuca de renovarea cladirilor istorice proprietate privata din centrul orasului. Toate lucrarile vor fi platite din bugetul local, urmand ca apoi sa recupereze 80% din valoarea totala a acestora de la proprietari.

Pentru 2014 se aloca putin peste 1 milion de euro, adica exact 4,5 milioane de lei. Primaria Timisoara va functiona aproape ca o banca pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice, acestia urmand sa plateasca, timp de 10 ani, 80 la suta din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda. 20 la suta din totalul lucrarilor se iau din bugetul local.

Luna aceasta, consilierii vor aproba suma alocata din bugetul local pentru anul 2014.

„Aceasta suma este destinata lucrarilor de reabilitare a cladirilor, dirigentiei de santier, consultantei tehnice de specialitate pentru intocmirea Notei Tehnice de evaluare a degradarilor cladirii – conform Legii 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor), platii diverselor taxe prevazute de lege”, se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare.

Potrivit conducerii Primariei Timisoara, cladirile care vor beneficia de finantare vor fi cele care vor obtine punctajul minim in urma evaluarii realizate de catre o comisie tehnica desemnata prin dispozitie a primarului. Constructorul care va realiza lucrarile de reabilitare a cladirilor va fi selectat in urma procedurii de achizitie publica, pentru fiecare cladire in parte.

Cum se aleg cladirile ce intra in program?

Cladirile istorice ce vor fi acceptate in programul de sprijin sunt alese in functie de un punctaj, pe doua subcriterii. Primul se refera la starea generala a cladirii. Pentru degradari majore la fatada si acoperis se aloca 10 puncte, in timp ce pentru degradari minore sunt alocate doar 5 puncte. 10 puncte primeste o cladire situata intr-o piata din Timisoara, in timp ce una situata de-a lungul unei strazi sau pe o artera importanta primeste doar 5 puncte. O cladire monument istoric, cu cod distinct in Lista Monumentelor, are din oficiu 10 puncte, pe cand una ce face parte dintr-un ansamblu are 5 puncte.

Se mai acorda puncte si in functie de conditiile tehnico-economice, acesta fiind al doilea subcriteriu. Daca bugetul este complet si corelat cu activitatile prevazute, resursele alocate sau estimate si cu devizul general si pe obiecte, cladirea primeste 10 puncte. In conditiile in care bugetul este partial corelat, cladirea primeste 5 puncte.

Daca o cladire este inclusa in programe de finantare nationale sau internationale, adica se afla pe lista prioritara KfW, are din oficiu doar 5 puncte, iar daca nu este inclusa are 10 puncte.

Puncte se mai dau si in functie de capacitatea de asigurare integrala a altor lucrari: daca proprietarii mai fac si alte lucrari din fonduri proprii – pentru lucrari in valoare de peste 50% din valoarea finantarii acordate de Consiliul Local se acorda 10 puncte, iar pentru lucrari in valoare de sub 50% din valoarea finantarii acordate de CLT se acorda 5 puncte.

Daca pentru o cladire solutia tehnica propune interventii potrivite/neinvazive, conform cu cele mai bune practici in domeniu, atunci se dau maximum 10 puncte, gradual, de la 1 la 10. In conditiile in care documentatia si solutia de reabilitare este completa si justificata, se aloca maximum 10 puncte, gradual.

In plus, daca proiectul de reabilitare implementeaza masuri de imbunatatire a calitatii mediului inconjurator si de crestere a eficientei energetice, cladirea primeste maximum 10 puncte, tot gradual. Tot 10 puncte, gradual, se aloca si cladirii care are un proiect ce contine masuri de scoatere/punere in evidenta a acesteia, a spatiilor care in prezent sunt nefunctionale – subsol, pod.

„Punctajul final este suma punctajelor obtinute la fiecare subcriteriu in parte. Pentru a deveni eligibil pentru obtinerea finantarii, un proiect trebuie sa aiba un punctaj final de minimum 40 de puncte la subcriteriul II”, spune Alina Pintilie, purtator de cuvant la Primaria Timisoara.

Rate de minimum 200 de lei pe luna

Practic, timisorenii care locuiesc in cladiri istorice si vor sa le renoveze cu bani din bugetul local trebuie sa faca rost de autorizatie de constructie si sa depuna dosarul cu actele necesare la primarie. Proprietarii vor plati costurile intregii documentatii tehnice necesare obtinerii autorizatiei de constructie, precum si documentatia tehnico-economica necesara executarii lucrarilor. O comisie speciala decide apoi daca asociatia de locatari se incadreaza in cerintele programului. Primaria organizeaza apoi o licitatie si da drumul la lucrari, platind tot. Persoanele juridice nu beneficiaza de sprijin.

Pentru a intra insa in program, toti proprietarii persoane fizice trebuie sa-si dea acordul. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, cei care locuiesc in astfel de imobile trebuie sa se ocupe doar de partea de proiectare si obtinere a autorizatiei de constructie.

Daca timisorenii nu se inteleg si refuza sa se inscrie in program, Primaria face lucrarile cu bani din bugetul local, urmand apoi sa-i dea in judecata pe proprietari pentru a-si recupera banii. Iar locatarii platesc lunar 80% din totalul lucrarilor catre Primaria Timisoara. Timp de 10 ani.

Conform legii insa, se vor face lucrari doar la acoperis, fatade, refacerea ornamentelor, tamplaria exterioara, balcoane si vitrine. Adica doar la elementele vizibile, nefiind permise lucrari de interior. In program pot intra sute de cladiri istorice din cartierele Cetate, Fabric si Iosefin. Exista deja o lista a acestor cladiri, anexata proiectului de hotarare aprobat marti de alesii locali.

DESCARCATI lista cladirilor istorice care pot intra in Program, precum si lista actelor necesare!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...