1.500 de copii din Timis au explorat stiinta si arta prin ‘STEAM la puterea inEDU’, un proiect marca Initiativa in Educatie. Foto

TIMISOARA. Un nou proiect de anvergură al Asociației “Inițiativă în Educație”, care și-a depășit obiectivele inițiale și a constituit un real succes pentru educația colaborativă, s-a desfășurat pe parcursul a 8 luni de zile (4.04.2023 – 30.11.2023).
Totul a fost posibil prin implicarea plină de entuziasm a membrilor asociației, cadrelor didactice, organizațiilor, invitaților și partenerilor.
Obiectivul „STEAM la puterea inEDU” a fost crearea de contexte educaționale incluzive care au contribuit la familiarizarea, accesibilizarea și dezvoltarea domeniilor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) în rândul copiilor, tinerilor și cadrelor didactice din județul Timiș.
Prin acest proiect au fost implicați peste 1500 de copii și tineri din județul Timiș în peste 60 de activități educaționale cu tematică STEAM, aproape 200 de cadre didactice din învătământul primar și preșcolar din județul Timiș au participat la activități de formare continuă în perioada mai – septembrie – octombrie 2023, descoperind modalități prin care pot aduce știința și arta mai aproape de elevi. De asemenea, au fost realizate resurse educaționale deschise, care se pot descărca de pe site-ul organizației.
În atelierele propuse elevii au fost încurajați să experimenteze, să reflecteze, să-și testeze ideile, să-și îmbunătățească tehnicile de lucru și să aleagă materialele folosite, stimulându-le gândirea critică și creativă Prin activitățile derulate, ei au învățat să colaboreze, să ia decizii, să-și împartă munca și să comunice în echipă, dezvoltându-se competențele sociale. Întâlnirile „STEAM DATE” au încurajat procesele de reflecție, analiză și sinteză, dând copiilor încredere, curaj, ajutându-i să se exprime și să se descopere” a declarat profesorul Andrada Mazilu, coordonator al proiectului.
Prezentările și dialogul cu specialiștii și-au propus să pună bazele unei posibile viitoare cariere în domeniul științelor și al tehnologiei, să asigure promovarea ambelor sexe în domeniul STEAM și să încurajeze fetele prin exemple pozitive. Aceasta a presupus aducerea în prim plan a figurilor feminine în domeniul STEAM și împuternicirea fetelor prin implicarea lor în diferite activități și creșterea gradului de încredere în sine.
Deoarece inechitățile dintre copiii din mediul rural și urban s-a adâncit din cauza pandemiei, peste 50% din beneficiari au fost din mediul rural. Unul dintre rezultatele scontate a fost diminuarea inegalităților de șanse prin oferirea accesului la activități STEAM copiilor instituționalizați, celor din medii vulnerabile, tinerilor și copiilor din mediul rural, precum și elevilor care aparțin minorităților naționale.
Proiectul a mai țintit către promovarea învățării pe tot parcursul vieţii și dezvoltarea competențelor cheie. Aproape 200 de cadre didactice din județul Timiș au aflat de proiectul „STEAM la puterea inEDU” și au găsit inspirație pentru a desfășura activități care implică știința și arta în sala de clasă.
Științele sunt pasiunea mea, iar oportunitatea coordonării acestui proiect a adus multă bucurie în sufletul meu. Pe de o parte pentru că puteam organiza activități interesante din domeniul științei, iar pe de altă parte pentru că am avut privilegiul de a colabora cu profesori și specialiști minunați. Sunt profund recunoscătoare pentru transformările pe care le-a creat acest proiect, atât în ceea ce privește dezvoltarea mea din punct de vedere professional, cât mai ales în ceea ce privește impactul asupra beneficiarilor,fie că este vorba de copii ori cadre didactice. A fost impresionant să primim solicitări de sprijin din partea altor cadre didactice care și-au dorit să se desfășoare în clasele la care predau o parte din activitățile prezentate în cadrul cursurilor de formare la care au participat alături de noi. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat, au contribuit, au promovat evenimentele și ne-au ajutat în realizarea lor!„, a declarat Bianca Boroș, inițiatoarea proiectului.
Proiectul „STEAM la puterea inEDU” a fost realizat prin Fondul Științescu, un program de finanțare implementat de Fundaţia Comunitară Timişoara, pentru proiecte educative în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) care își propun să cultive pasiunea elevilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani pentru aceste arii.
Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.
Mai multe detalii pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.