Noutati :

„Salarii de mizerie” pentru dascalii debutanti! Sute de invatatori si educatori din Timis isi depun dosare pentru echivalarea cu studii superioare

5 februarie, 2013 - 01:14 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
1


TIMISOARA. Peste 800 de educatori si invatatori din Timis pot deveni profesori in invatamantul primar si prescolar prin dosarul de echivalare. Diferenta de salariu este de cateva sute de lei.

423 de invatatori si 410 educatori din Timis nu au studii superioare. Potrivit ordinului de ministru semnat de Ecaterina Andronescu la finalul mandatului ei, in luna decembrie, aceste cadre didactice trebuie sa urmeze o facultate in urmatorii 6 ani. Intreaga tevatura, intens dezbatuta in presa nationala, a condus la incheierea unui acord intre sindicate si Ministerul Educatiei, prin care dascalii pot obtine o echivalare a studiilor, in anumite conditii (performanta la clasa, cursuri de formare profesionala urmate etc.). Dar merita, se intreaba reprezentantii ISJ Timis?

„Salariul brut al unui invatator debutant, cu studii medii, este de 825 de lei, in timp ce salariul brut al unui invatator debutant cu studii superioare este de 1.252 de lei”, explica Aurelian Sima, inspector scolar general adjunct in Timis. Net, remuneratia unui invatator este de putin peste 600 de lei, in primul caz si de peste 900 de lei, in a doua situatie. Concret, cele peste 800 de cadre didactice care isi pot echivala studiile, prin depunerea de dosare, o fac pentru cateva sute de lei in plus la salariu.

Salariile in invatamant sunt mizerabile, mai ales pentru debutanti. Nu mi-e rusine sa spun asta. Si de ce sa nu recunoastem, acolo unde nu exista o motivatie, nu exista nici implicare din partea angajatului. Daca merita aceasta echivalare? Ei stiu mai bine decat noi”, spune Cornel Petroman, inspector general in cadrul ISJ Timis.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Domnilor ziaristi , confundati echivalarea competentelor cu echivalarea studiilor. Sunt doua ordine diferite. Informati-va!