Noutati :

“Nici un criminal nu trebuie sa scape nepedepsit!” Monica Macovei propune imprescriptibilitatea infractiunilor de omor!

31 ianuarie, 2011 - 12:01 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: SOCIAL
3

Europarlamentarul Monica Macovei si deputatul PDL Sever Voinescu au anuntat, azi, lansarea unei propuneri legislative pentru modificarea Codului Penal. Proiectul propune inlaturarea prescriptiei raspunderii penale pentru infractiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav si infractiuni intentionate care au avut ca urmare moartea victimei) si inlaturarea prescriptiei executarii pedepsei pentru aceleasi infractiuni.

In acest fel, un criminal poate fi anchetat, judecat si condamnat, indiferent cat timp s-a scurs de la savarsirea crimei sau de la sustragerea de la executarea pedepsei.

Legea actuala prevede termene de prescriptie pentru infractiunea de omor, ceea ce inseamna ca, dupa expirararea perioadei de prescriptie, criminalul nu mai poate fi pedepsit.

Conform proiectului propus, imprescriptibilitatea este prevazuta pentru toate infractiunile de omor pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare a acestei legi. Infractiunea de omor este imprescriptibila in Suedia, Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Cehia, Malta, Cipru. si in afara Europei exista tari cu sisteme democratice consolidate in care infractiunea de omor nu se prescrie, exemple fiind Statele Unite ale Americii (in niciunul dintre state omorul nu este prescriptibil), Canada sau Japonia.

Imediat dupa lansarea propunerii de initiativa legislativa, Monica Macovei a acceptat sa raspunda la cateva intrebari venite din partea Opiniei Timisoarei.

Doamna Macovei, care sint pasii de urmat pentru ca aceasta propunere sa devina lege, in conditiile in care foarte multe legi importante pentru functionarea statului s-au impotmolit in Parlament?

Monica Macovei: – Proiectul va fi depus de deputatul Sever Voinescu in Camera Deputatilor, probabil sustinut si semnat si de alti colegi din Parlamentul Romaniei, si apoi va fi dezbatut in cele doua Camere. Nu vad nici un motiv sa se intarzie dezbaterea si adoptarea. Nu are rost sa intarziem, deoarece cu cit intarziem mai mult, cu atat se prescriu mai multe fapte. Aceeasi solutie juridica propusa de noi a fost adoptata in Suedia anul trecut – au declarat omorul imprescriptibil pentru toate crimele pentru care, inca, la acea data, nu se implinise termenul de prescriptie.

– Pentru ce infractiuni se aplica modificarea legislativa pe care o propuneti?

Pentru infractiunile de omor in toate formele lui, adica pentru infractiunile de omor, omor calificat, asta inseamna formele agravate si, de asemenea, pentru infractiunile care au ca urmare moartea victimei, cum este violul, tilharia si, desigur, pentru toate formele de participare: autor, complice sau instigator.

Aceasta initiativa are vreo legatura cu faptul ca, in curand, va intra in prescriere raspunderea penala in cazul  crimelor de la Revolutie?

– Nu are legatura cu asta, are legatura cu ideea ca un criminal nu trebuie sa scape nepedepsit. Nu am pornit de la crimele din decembrie 89, din iunie (mineriade n.n) sau a altor crime. Daca si pentru aceste infractiuni de omor nu a trecut termenul de prescriptie, atunci si pentru acestea se elimina termenul de prescriptie, ca si pentru celelalte. Dar eu insist ca este foarte important pentru o persoana sa stie cine i-a omorat copilul sau tatal sau mama, sa stie ca oricand va fi prins acel criminal, va fi pedepsit.

Avem un caz concret la Timisoara. Generalul in rezerva Paul Vasile, al carui nume este asociat cu masacrul din Calea Girocului din decembrie 1989… Au trecut 20 de ani si vine termenul de prescriptie…

– Deci, pentru toate faptele pentru care nu s-a indeplinit termenul de prescriptie, trebuie sa oferim cadrul legal ca acestea sa se rezolve.

In promovarea acestei initiative, va asteptati sa fiti sustinuta de parlamentarii de Timis, in conditiile in care reprezentantii opozitiei au criticat dur Societatea Timisoara dupa ce organizatia civica v-a pus la dispozitie un spatiu pentru biroul europarlamentar de acolo?

– Nu vad nici o legatura intre aceste lucruri si da, ma astept ca toti cei din Timis sa sustina acest proiect, pentru ca inca odata spun: nimic nu este mai presus decat viata omului. Cine ia viata unui om trebuie sa raspunda oricand este prins si sa intre la inchisoare oricand, dupa ce e condamnat.

Imprescriptibilitatea raspunderii penale in cazul infractiunilor de omor ar putea constitui un prim pas spre reintroducerea pedepsei cu moartea? Acest lucru este invocat tot mai des, in ultima vreme.

– Nu, in niciun caz. Nu am avut acest lucru in minte nicio secunda si nici nu cred ca se va ajunge vreodata la asta. Va aduc aminte ca in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, pe care Romania a semnat-o si care este in vigoare din 1994, este interzisa categoric pedeapsa cu moartea si aceasta pedeapsa nu exista in nicunul din statele europene.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. singura problema este ca parca legile nu se pot da cu aplicare retroactiva. crimele deja facute nu se vor prescrie chiar daca se schimba legea?

 2. Propunerea legislativă vizează doar faptele pentru care nu a expirat termenul de prescripţie, deci comise, să zicem, de acum 22 de ani pînă astăzi.

 3. DEMOSUL- sau democratia Atheniana e bazata pe puterea clasi medii–DEMOSUl–acesta isi fixa sistemul legislativ–prin reprezentanti de vaza -ai zonei—juri-

  INTRODU JURII IN SISTEMUL LEGISLATIV SI SCUTESTI JUDECATORUL DE PROBLEME-

  ION DRAGOS SIRETEANU

  VEZI !! OAMENI FURIOSI__FILM

  CEASCA NU VROIA DEMOCRATIE CI DICTATURA__TOATA ECONOMIA_ DUPA DECIZIA CU DUMPINGUL _ S_A BAZAT PE RELATII CU TARI CARE NU PUTEAU AJUNGE UNDEVA DACA NU ERAU CENTRALIZATE