Vom avea transport public GRATUIT in tot centrul, la Timisoara! Unde lasam masinile?

TIMISOARA. Odata cu reorganizarea traficului in centrul orasului, prin amenajarea Inelului I de circulatie si a pasajului subteran rutier din Piata Victoriei, autoritatile locale planuiesc sa le ofere transport public gratuit celor care vor circula cu RATT prin Inel.

Lucrarea ar costa 6 milioane de euro, din bani publici, conform estimarilor specialistilor. Aici intra si amenajarea pasajului rutier subteran prin fata Operei, pe care ar urma sa circule numai masinile mici.

Proiectul initial prevedea ca se va circula pe sens unic pe traseul Piata Marasti – strada Gheorghe Dima – strada Sf. Ioan/strada Paris – pasaj subteran Piata Victoriei – Bv. I.C. Bratianu – strada Hector – Piata I.C. Bratianu – strada Oituz – Piata Marasti. Primarul a anuntat insa ca va transforma in strada pietonala Sf. Ioan, cea din fata magazinului Materna, urmand ca pe acolo sa circule doar mijloacele de transport in comun, referindu-se probabil doar la tronsonul Bv. Republicii (Spitalul de Copii) – intersectia cu Coriolan Brediceanu (in colt, la Piata 700).

Asadar, masinile mici vor putea trece prin fata Operei prin subteran, urmand ca masinile mari sa poata circula prin fata Catedralei. Sub Bulevardul I.C. Bratianu ar urma sa fie amenajata o parcare de 700 de locuri.

Cat despre gratuitatea cu transportul public, edilul si-ar dori ca timisorenii sa circule gratuit cu RATT, dar doar pe Inelul I de circulatie.

„Masinile mai mari, dar si cele mici, vor merge prin fata Catedralei, pe Republicii – Spitalul de Copii si pe partea Primariei, pana la Miu. Vom avea un bypass in subteran care scurteaza cu aproape 2 kilometri traseul si vom avea conectivitate totala. Se va putea ajunge oriunde in oras cu mijloacele de transport in comun, pentru ca pe inel eu vreau sa experimentam ca transportul in comun sa fie gratuit, ca sa incurajam oamenii sa vina, platind, de exemplu, din Calea Sagului, sa ia un mijloc de conectare pe Inel, daca vor sa mearga din Calea Lipovei, pana acolo, de exemplu, si sigur, cand ajung pe Lipovei sa plateasca, ca nu putem avea gratuit peste tot”, a explicat Robu.

Momentan, la Timisoara circula fara bilet cu autobuzele, firobuzele si tramvaiele elevii, studentii si pensionarii, dar si revolutionarii si beneficiarii de legi speciale, cum ar fi cei care au fost deportati sau detinuti.

inelul I de circulatie plansa aprobata varianta 2

Desi se discuta despre reorganizarea traficului in zona centrala si despre transformarea mai multor artere de circulatie in strazi pietonale, locuri de parcare nu vor fi create prea curand.

In proiect este intr-adevar prevazuta o parcare subterana cu 700 de locuri, insa aceasta ar putea intra in santier abia dupa 2017 incolo. Soferii vor trebui sa se lupte in continuare pentru un loc de parcare cat mai aproape de centru.

Oricum, mai avem mult de asteptat pana atunci. Potrivit primarului, studiul de fezabilitate pentru „Reorganizarea circulatiei rutiere pe Inelul 1 de circulatie si reproiectarea infrastructurii rutiere si de transport public” a fost intocmit deja si predat primariei, urmand ca in curand sa se treaca la elaborarea proiectului tehnic. Acesta ar putea fi scos la licitatie deodata cu executia propriu-zisa a lucrarilor, ne-a dezvaluit edilul-sef. In 2016 se deschide cu certitudine santierul, ne asigura acesta.

„Eu cred ca se poate face aproape totul intr-un an si poate unele lucruri, care tin de parcarea subterana, spre exemplu, in al doilea”, a conchis Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Reorganizarea circulatiei rutiere … „.
    1. Cred ca prima mare grija a primariei ar fi ca lucrarile deja incepute sa fie terminate. Se pare ca firmele contracteaza lucrari, care apoi „sunt uitate” (vezi inclusiv ce se poate intampla la spitalul judetean). Pentru multi timisoareni devine obsesiv acei „9 luni” de realizare a lucrarilor (urmate de explicatii).
    2. Ar trebui impus ca sa nu se poata incepe/contracta o noua lucrare (de catre un executant) daca acesta nu a finalizat lucrarile anterioare (cel putin 70%).
    3. Cum se va rezolva problema circulatiei masinilor „speciale” (salvare, pompieri s.a.) daca in interiorul inelului se continua cu terase si „bilute” rigid implantate (care blocheaza accesul)?
    4. Intrebare. Daca incepe constructia Mall-ului de pe Circumvalatiunii (al 3-lea, al 4-lea? lucrare anuntata), cum se va rezolva problema reconstructiei „pasajului Jiul” ??? (aici problema era mai usor rezolvabila daca – in paralel cu pasajul actual – se construia unul cu trei benzi (era loc), la dreapta venind dinspre Circumvalatiunii.

  2. Orasele care implementeaza asa ceva o fac inteligent: inelul ofera legatura logica a celui care se indreapta spre centru cu si isi lasa masina intr-o parcare amenajata. „Inelul” lui Robu isi are sens doar daca exista si suficiente spatii de parcare legate de acesta, iar masura transportului gratuit in zona centrala devine oarecum normala, ca o compensatie pentru taxele de parcare percepute.
    Pe intelesul primarului: tu (cetatean) iti lasi masina in una dintre parcarile pazite pe care ti le-am pregatit, eu (municipalitatea) iti ofer transport gratuit si la timp la locul tau de munca. Masura este insa ineficienta daca nu exista si un sistem inteligent de urmarire a spatiilor de parcare disponibile. Altfel se plimba saracul cetatean din parcare in parcare, de ii piere cheful de transportul gratuit.