Universitatea Politehnica Timisoara, de 97 de ani un reper in peisajul academic din Romania

In urma cu 97 de ani, la 11 noiembrie 1920, la Timisoara lua fiinta, prin decret regal semnat de Ferdinand I al Romaniei, prima institutie de invatamant superior din vestul Romaniei, scoala Politehnica, drept raspuns la necesitatea societatii de a forma ingineri, in contextul industrializarii aflate in plina ascensiune.

Astazi, Universitatea Politehnica Timisoara este o institutie de invatamant si cercetare avansata, recunoscuta la nivel mondial pentru calitatea pregatirii studentilor, pentru rezultatele obtinute in cercetare si pentru acordurile si parteneriatele incheiate in toata lumea. Nu in ultimul rand, inca de la infiintare, Universitatea Politehnica Timisoara a acordat sportului o importanta aparte, considerand ca sanatatea trupului si a spiritului sunt strans legate.

„In cei 97 de ani de existenta, peste 125.000 de absolventi au dus mai departe spiritul Politehnicii, au devenit specialisti si au contribuit esential la dezvoltarea cercetarii si economiei Romaniei. Cu o baza materiala de invidiat, Universitatea Politehnica duce mai departe renumele scolii tehnice timisorene, atat prin calitatea pregatirii studentilor, cat si prin cercetarea stiintifica la cel mai inalt nivel si, nu in ultimul rand, prin activitatile culturale si sportive pe care le promoveaza”, declara prof.dr.ing. Viorel-Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

In structura Universitatii Politehnica Timisoara sunt incluse facultati, departamente, institute si centre de cercetare, laboratoare, biblioteci, camine, cantine, baze sportive, precum si serviciile tehnice si administrative, editura si tipografia, policlinica studenteasca. Cele 10 facultati ale universitatii asigura programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenti. in cadrul celor 25 departamente isi desfasoara activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ si auxiliar numara in jur de 1000 cadre.

Universitatea Politehnica Timisoara este recunoscuta ca protagonist remarcabil pe scena cercetarii stiintifice atat in plan national, cat si international. Existenta si functionarea unui numar considerabil de centre de cercetare (25), in care activeaza echipe de cercetatori ce pun cu succes in practica strategia de cercetare a institutiei, confera universitatii prestigiu profesional si, in acelasi timp, furnizeaza sursa fondurilor destinate dezvoltarii. Actualizarea rezultatelor cercetarii in lucrari stiintifice, brevete de inventie ori produse realizate constituie o garantie a competentei, seriozitatii si profesionalismului institutional.

Universitatea Politehnica Timisoara dispune de o infrastructura care garanteaza desfasurarea in foarte bune conditii a activitatilor didactice si de cercetare. Deopotriva sub aspect imobiliar si al echipamentelor, baza materiala de excelenta a universitatii reprezinta consecinta preocuparii de modernizare si realizare de investitii din ultimul deceniu.

Campus-ul universitar cuprinde 16 camine studentesti care ofera 6500 locuri de cazare, o cantina studenteasca, o policlinica studenteasca si doua baze sportive performante.

Program aniversar SAPTAMANA POLITEHNICII

Miercuri, 8 noiembrie 2017

– 97 pentru Politehnica, ora 12:00, Baza Sportiva numarul 1 (studentíi si cadrele didactice ale Universitatii Politehnica Timisoara vor parcurge 97 de tururi de stadion, cate unul pentru fiecare an de existenta al institutiei) – eveniment desfasurat in parteneriat cu Alergotura;
– intalnirea sportivilor din Timisoara cu prof. dr. Tudor Bompa, cu tema „Modernitate vs. Necesitate in pregatirea fizica a sportivilor de performanta”, ora 13:00, sala Auditorium a Bibliotecii Universitatii Politehnica.

Joi, 9 noiembrie 2017
– Ceremonia de decernare a titlului „Doctor Honoris Causa” domnului prof.dr. Tudor Bompa, Universitatea York, Toronto, Ontario, Canada, Sala Mare a Senatului, ora 16:00.

Vineri, 10 noiembrie 2017
– Expozitia „The answering Machine – Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Universitatea Politehnica Timisoara in cadrul Viena Design Week 2017”, Facultatea de Arhitectura, Club Demisol, ora 11:00;
– Aniversarea prof. dr. ing. Alimpie Ignea la implinirea varstei de 70 ani, Amfiteatrul K1 a Bibliotecii Universitatii Politehnica Timisoara, ora 12:00.

Luni-vineri, 13-17 noiembrie 2017
– „O picatura pentru viata” – campanie de donare de sange adresata studentilor si cadrelor didactice din UPT. Locatie: Policlinica studenteasca. Program: luni 8:30-13:30; marti, miercuri si joi: 8-13:30 ; vineri: 8-12:30.

Marti, 14 noiembrie 2017
– Lansare revista studenteasca MASTERCOM, Facultatea de stiinte ale Comunicarii, Sala Polivalenta BUPT, ora 14:00;

Miercuri, 15 noiembrie 2017
– Prima intrunire a Consiliului Academic, Sala Consiliului Rectorat, ora 12:00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.