Universitatea Politehnica il onoreaza pe profesorul emerit Peter G. O. Freund, fost student la Timisoara

TIMISOARA. A fost student la Universitatea Politehnica din Timisoara, iar cu pasi mari si siguri a pornit spre o cariera de succes, mai intai in Viena, apoi in Chicago. Este vorba de Peter G.O. Freund care va deveni acum Doctor Honoris Causa al universitatii timisorene care l-a format.

Peter G.O. Freund va conferentia la Universitatea Politehnica din Timisoara urmand ca apoi sa primeasca titlul de Doctor Honoris Causa si Profesor emerit al universitatii Politehnica. Evenimentul are loc joi, 16 octombrie, de la ora 16.00.

La cei 78 de ani ai sai, Peter Freund isi aminteste ca in tinerete a fost activ in viata culturala si ca a fost campionul Banatului la floreta.

Eram campion de floreta al Banatului. Stiti de ce? Eram singurul!”, a spus Freund. ”Ma simt coplesit. S-a spus ca eram activ in viata culturala. Aproape toti eram. Am intalnit o personalitate din Germania care mi-a spus <cum se face ca toti cei care vin din Timisoara au o viata culturala?> Asa e spiritul orasului, am raspuns. Aici avem opera, teatru. Anii de la Politehnica imi sunt o amintire superba. Acum este necesar sa se continue aceasta aptitudine in care se atrage tinerete in stiinte. Este absolut esential daca Romania vrea sa isi reia locul in civilizatia europeana din care este parte integrala. Partea pozitiva e ca foarte multi tineri romani vin in SUA, in Anglia sau Franta si isi fac studiile in fizica si matematica si multi dintre ei au devenit fizicieni de mare rang. Sunt foarte buni. E o atmosfera foarte buna si sunt recunoscuti acum ca o scoala a tinerilor romani. Problema se pune cum pot fi atrasi acesti tineri inapoi in tara”, a continuat el.

Intrebat care este solutia pentru ca tinerii sa se intoarca in tara, dupa ce studiaza in strainatate, Freund a dat un exemplu al unui student grec care dupa 15 ani s-a intors in tara natala.

Aici a fost comunismul care a fost problema mare. In alte tari au fost alte probleme si a fost o invazie de studenti greci si spanioli pe care am primit-o in SUA. Acest student nu era numai grec, era fanariot. A devenit un fizician minunat si nu imediat. Dupa 15 ani s-a intors in Grecia pentru ca vrea sa traiasca acolo. Acum atat in Spania cat si in Grecia sunt grupe de fizica foarte bune. Cred ca ar trebui sa existe o initiativa sa fie chemati cu dreptul de a-si alege grupul”, a spus fizicianul.

Freund si-a amintit si prima sa vizita in capitala Austriei, unde si-a facut doctoratul si cum l-a cucerit pe seful catedrei de Fizica al Universitatii din Viena.

Cand eram in tara aflasem de la un conferentiar de la Universitratea Bucuresti ca la Viena catedra de fizica a fost data unui profesor care era celebru, cel mai bun fizician austriac. Cand am iesit din tara m-am dus direct la Viena. La ora 7 am sosit si la ora 10 eram la universitate. Am intalnit femeia de serviciu care m-a indrumat spre biroul sefului de catedra. Pe usa era o placa cu numele Erwin Schrodinger. Am auzit voci dupa usa. Mi-am spus: ce am pierdut decat lanturile robiei. Schrodinger era pe patul de moarte, in locul lui era cel care i-a urmat la conducere, Walter Thirring. Intru in biroul sau – eu la Timisoara dezvoltasem o idee –  i-am prezentat-o, insa mi-a ghicit trucul. El lucra la aceeasi problema, facuse acelasi truc. Mi-a spus ca e profesor de 3 luni. Mi-a oferit unul din cele trei locuri de asistent. M-a intrebat unde am facut doctoratul. I-am spus ca nu am facut doctoratul, apoi mi-a spus: <retrag oferta, dar faci aici doctoratul>”, si-a amintit acesta.

Peter G. O. Freund  s-a nascut in data de 7 septembrie 1936, la Timisoara. Este profesor emerit la Universitatea din Chicago. In anul 1956 a participat la demonstratiile anti-comuniste de la Timisoara, fiind arestat de fosta Securitate. Trei ani mai tarziu, in anul 1959 a plecat din Romania, la Universitatea din Viena unde si-a facut si doctoratul. In anul 1965 s-a mutat la Chicago, in SUA, activand la universitatea din acest oras american. Este casatorit, are doua fete si cinci nepoti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.