Noutati :

Tablouri valoroase in expozitie la Timisoara! In premiera: opere semnate Luchian, Grigorescu, Baba, Ciucurencu si Aman

5 aprilie, 2013 - 09:44 AM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Timisoara intra in circuitul pietei de arta din Romania! 50 de capodopere romanesti si europene vor putea fi admirate. Cel mai valoros tablou este estimat la 200.000 de euro.

Expozitia prezinta in premiera capodopere semnate de cei mai apreciati pictori romani pe piata de arta: Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Aman, Nicolae Vermont, Octav Bancila, Gheorghe Petrascu, dar si Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Tuculescu s.a.

Cel mai valoros tablou expus la Timisoara este „Primavara (Doua muze)” al lui Stefan Luchian, valoare estimativa 100.000 – 200.000 €, tablou despre care criticii afirma ca reprezinta portretul iubitei pictorului, Cecilia Vasilescu, si al mamei acesteia. Opera este plasata intr-un context biografic interesant: intre 1898 si 1899, Stefan Luchian ajungea la Alexandria, unde, alaturi de pictorii Constantin Pascaly si Constantin Artachino, avea sa lucreze la zugravirea bisericii-catedrala, la comanda data de primarul Stefan Vasilescu. Este bine cunoscuta idila pe care Luchian o are cu fiica acestuia, Cecilia, idila incheiata abrupt dupa doar o vara, in iunie 1899.

Cele 50 de capodopere ale artei romanesti si europene vor putea fi admirate la Timisoara in 12 aprilie, intre orele 10.00 si 21.00 la Hotelul Timisoara din centrul orasului.

Operele prezentate in cadrul Expozitiei de Arta Romaneasca si Europeana Importanta urmeaza a fi licitate la Bucuresti, in cadrul Sesiunii de licitatii 16-18 aprilie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...