Sperante mari pentru salvarea uneia dintre comorile Banatului! In varful carui pix sta marea decizie?

CARAS SEVERIN. S-a muncit pe branci pentru realizarea unui proiect prin care sa fie gestionata una dintre cele mai spectaculoase arii turistice din Banatul de munte. Este vorba de Rezervatia Cheile Rudariei, locul in care se gasesc faimoasele mori pe apa din Caras Severin.

Aproape 1 milion de lei au fost investiti pentru realizarea acestui plan de management, conceput in cadrul unui proiect pe fonduri europene, si care se afla in prezent pe masa guvernantilor, asteptand sa fie aprobat.

O intreaga echipa a muncit vreme de 41 de luni la proiectul „Elaborarea Planului de management al ariei protejate Cheile Rudariei“, noteaza reper24.ro. Conferinta de final a proiectului a avut loc zilele trecute la Universitatea Eftimie Murgu din Resita, cea care detine custodia ariei protejate de importanta comunitara Cheile Rudariei. Planul a fost trimis deja la Bucuresti si se afla pe masa Executivului.

Obiectivul proiectului l-a reprezentat realizarea planului de management, un plan care este un instrument care in momentul in care va fi aprobat prin hotarare de Guvern, pentru ca toate planurile de management al ariilor naturale protejate vor fi aprobate prin hotarare de Guvern, va avea o valoare de lege. Ce insemna asta? Ca toate proiectele de dezvoltare care se vor realiza in interiorul ariei naturale protejate Cheile Rudariei sau in proximitatea acesteia vor fi reglementate pe baza acestui plan de management, unde tendinta este aceea de a tine un echilibru intre conservarea biodiversitatii si exploatarea resurselor naturale”, a explicat Carmen Sorescu, lector la UEM si expert in cadrul proiectului.

Daca va fi aprobat, planul va putea atrage bani pentru salvarea si intretinerea rezervatiei si un set foarte clar de reguli vor trebui respectate in aria morilor pe apa, pentru a nu fi distruse, ci protejate. In plus se mizeaza pe atragerea de cat mai multi turisti.

Rezervatia naturala Cheile Rudariei este situata pe teritoriul administrativ al comunei Eftimie Murgu si are o suprafata de 300 de hectare. Zona a fost declarata arie protejata inca din anul 1982, ca urmare a importantei perimetrului din punct de vedere geomorfologic, floristic, faunistic si mulinologic. In anul 2007, perimetrul a fost integrat in Reteaua Europeana Natura 2000, fiind declarat sit de importanta comunitara.

Zona este cunoscuta in special datorita complexului de mori de la Rudaria, cel mai mare din sud-estul Europei.

sursa foto: lataifas.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.