Primarul Timisoarei se lauda cu plantarea a 110.000 de salcii energetice in Ciarda Rosie. Nicolae Robu spune ca e o adevarata afacere. FOTO!

TIMISOARA. Ca sa le inchida gurile timisorenilor care s-au scandalizat ca a tot taiat copaci tineri si sanatosi prin oras, primarul Nicolae Robu anunta ca a acoperit ‘deficitul de oxigen’. A plantat peste 100.000 de salcii la marginea Timisoarei, langa cartierul Ciarda Rosie.

Avem un nou spatiu verde al Timisoarei, o noua plantatie a Timisoarei. Pe circa 8 hectare de teren care nu poate fi folosit pentru dezvoltari urbane, datorita faptului ca este dedesubtul unor linii de inalta tensiune, am plantat circa 110.000 de salcii energetice. Salcia energetica este o planta care creste foarte rapid, atinge inaltimi impresionante in timp scurt si la suprafata de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasa pe an. Valoarea lucrarilor este de circa 67.000 de lei„, a anuntat primarul Robu.

Nicolae Robu are planuri mari cu salciile plantate in Ciarda Rosie. Vor fi recoltate si folosite drept combustibil.

Salcia este extrem de productiva si pe langa avantajul ca produce mult oxigen, ne ofera si posibilitatea de a castiga bani, utilizand-o in scopul producerii de energie, prin ardere. E o planta mai speciala. Sunt un soi de arbusti, dar cresc foarte inalti, pentru ca arbustii in mod normal cresc foarte putin.  Exista o piata, deja, de valorificare a biomasei, si pana cand vom ajunge sa recoltam aceasta salcie vom reusi sa incheiem contracte. Dupa ce vom da in functiune incineratorul de deseuri, vom folosi noi insine acest material pentru a utiliza intreaga capacitate energetica a incineratorului. Desigur ca in primul rand vom valorifica deseurile, dar in masura in care exista rezerva de capacitate, vom putea utiliza inclusiv biomasa obtinuta din salcie energetica„, a dezvaluit primarul.

Aceasta salcie are o forta de crestere impresionanta. In fiecare an se poate replanta si intr-un an de zile creste spectaculos si, in final, ofera o cantitate impresionanta de biomasa: 240 de tone pe 8 hectare, asta inseamna 30 de tone pe hectar„, a calculat Nicolae Robu.

Seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara, Adrian Bere, spune ca pretul pe tona de biomasa umeda este de 30 de euro. Cu cat umiditatea din arbust scade, si pretul la tona creste si poate ajunge pana la 70 de euro/tona. Salcia energetica se planteaza o data, dar se recolteaza vreme de 25 de ani dupa aceea. Oricum, prima recoltare se face dupa al doilea an de la plantare, iar in al treilea salcia energetica ajunge la maturitate. Investitia se amortizeaza insa abia dupa 3 ani, spune Adrian Bere.

„Din al treilea an ramanem pe plus, avand in vedere ca in primii doi ani vor fi si lucrari de intretinere – tratamente fitosanitare care sunt necesare, ierbicidari, fertilizari. Vor fi in jur de 30 de tone de biomasa pe hectar. Avand in vedere ca sunt aproximativ 8 hectare este vorba de 240 de tone. La valorificare, in momentul de fata, daca am fi avut productie, ne-ar rezulta un pret de 30 de euro pe tona, dar pe tona cu 45% umiditate. Scazand umiditatea, sa zicem pana la 10%, valoarea unei tone ajunge undeva la 70 de euro. Avand in vedere ca acest teren are un grad mare de umiditate, era singura forma prin care noi puteam sa-l valorificam. Vreme de 25 de ani nu vor mai fi facute niciun fel de alte lucrari din punct de vedere al investitiei pe acest teren, doar se va valorifica salcia existenta. Creste pana la 7 metri, nu va ajunge la firele de curent”, a explicat Adrian Bere.

Terenul a fost curatat inainte de detinutii de la Popa Sapca, iar la plantare au participat voluntari. Si la „inaugurare” voluntarii inca plantau, semn ca treaba nu era facuta pana la capat.

„Nu ne-a costat foarte mult. La pregatirea terenului si la actiunea de plantare au participat voluntari studenti de la Politehnica, membri ai Asociatiei Eco Club si angajatii Directiei de Mediu din Primarie, in frunte cu directorul. Se vorbeste despre un pret foarte scazut al biomasei, la ora actuala, dar important este in primul rand ca am realizat o noua suprafata verde pentru orasul nostru, care va fi ca un filtru in aceasta zona. Sigur, va produce oxigenul de rigoare pentru atmosfera Timisoarei”, a spus Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Stimatilor! Scoateti iarasi din context vorbele primarului. Noi ce sa credem? O noua suprafata verde ca filtru in zona? Replica ca sa inchida gurile celor care s-au scandalizat? Au plantat salciile „energetice” pentru deficitul de oxigen sau pentru tonele de biomsa? Ne dati deja informatii cu privire la avantaje, contracte, amortizari… Oricum o luati, tot se vede ca este o alta AFACERE marca Primaria Timisoara.

  2. Fain arata salciile alea din mana primarului. La ce temperatura le-au plantat? -4°C? Interesant. Se vor prinde?

    Ne-au taiat copaci in toata puterea si ne-au plantat niste bete care in 15 ani vor arat poate ca pomii pe care i-au taiat.

  3. Desi plantatia in primul rand se face pentru biomasa, si doar secundar e importanta creeri de oxigen, e totusi bine ca se planteaza.

    Problema la aceasta investie este ca pe acest teren va trece Centura Timisoarei (sper cat mai curand), deci o parte din bani investiti (bani, plante) se pierd prin constructia centuri.

    La perdeaua forestierea din Nord-Vestul orasului se mai ocupa primaria? se mai ingrijeste sau se mai planteaza acolo?

  4. Na ca pe astea le poate taia la liber, cand vor muschii lui de gospodar.
    Nici n-avem ce cracni cand le taie, ca de aia le-o pus!
    Si-a gasit Uica Robu jucarie, pe banii altora…..normal!

    • Bai@Vasile tu esti invidios pe viitorul nostru prosper!
      Nu citesti atent! Nu le taie oricand, doar la treij’de dolari pe tona uda.Dupa aia le revinde la primarie, printr-o capusa nesatula, cu 60 (taxati noi!)
      Cand il vom intreba uicoo unde-i profitu’ cu buruiana? El ne va zice in felu’lui AVETI RABDARE, in urmatorii n’spe ani suntem pe pierdere,so scumpita fitosanitara !(taxati-aia ce or ramas)

      • 30 de EURO!
        :)))

  5. `Robule,n-ai mai multa minte ca aruncatorul in valuri (din poza).Cunoscatorii stiu ce vreau sa spun!

  6. Salcia a fost experimentata pentru a servi ca sursa energetica sub forma diferita de combustibil (tocătura – pentru termocentrale, brichete, peleţi). Puterea calorica ridicata (4.900kcal/ha) o face comparabila cu alte surse de combustibil ca gaze naturale, cărbune, ulei.
    Energia termica care se poate obţine din aceasta sursă, asigură încălzirea a 145.000 de apartamente convenţionale anual.
    Prin extinderea plantaţiilor de salcie energetică , pe lângă faptul ca reprezintă o sursă de energie regenerabilă , pune în folosinţă terenuri neutilizate, se evită (sau se reduce considerabil) defisările de păduri generate de nevoia crescânda pentru combustibil ieftin.

  7. e studenta, e studenta…..eminenta!

    🙂 scuzati, nu-si avea loc comentariul…. dar…. de cate ori avem ocazia sa „citim” o studenta

    Altfel:
    1 Sa faca afaceri pe banii lui !
    2 Salcia energetica e controversata in lumea alora ce se pricep.
    3 Realizati ca nu ia trecut prin capul lui de edil vreo secunda chestia cu oxigenul produs pt citadini.

  8. O varianta mult mai profitabila, atât prin aportul de oxigen cât si prin posibilitatile de valorificare a masei lemnoase ar fi fost plantarea cu Paulownia Tomentosa (600-800 buc/ha), arbore din China aclimatizat la noi, cu o crestere foarte rapida si care la vârsta de 5-7 ani poate fi valorificat intr-un mod net superior salciei energetice.