Primaria Timisoara, executata silit pentru ca nu a platit chiria Liceului de Arte Plastice, aproape 500.000 de euro

TIMISOARA. Primaria Timisoarei risca sa fie executata silit pentru neplata unei chirii pentru Liceul de Arte Plastice de pe strada Mihai Eminescu. A scapat, deocamdata, de executare dintr-o simpla eroare, invocand Codul Fiscal vechi.

Potrivit primarului Nicolae Robu, municipalitatea trebuie sa plateasca, conform unei hotarari a instantei, 2,1 milioane de lei proprietarului cladirii in care functioneaza Liceul de Arte Plastice – Fundatia Caritatea. Suma reprezinta valoarea chiriei in perioada 1 ianuarie 2010 – 30 aprilie 2011.

Executorii ar putea reincepe procedura de executare in orice clipa.

Scandalul este unul mai vechi. Fostul primar Gheorghe Ciuhandu refuza sa plateasca Fundatiei Caritatea o chirie de 31.000 de euro pe luna. A incercat mai apoi sa convinga conducerea scolii sa se mute din centru, intr-o cladire pusa la dispozitie pe bulevardul Liviu Rebreanu, la Generala 9, unde administratia Ciuhandu a investit 50.000 de lei pentru renovari. Directoarea scolii a refuzat insa, asa ca fosta administratie a amenintat-o ca nu va achita chiria catre proprietar – Fundatia Caritatea. In 2011 s-a dat si o hotarare de consiliu local care prevedea mutarea.

„Proprietarul cladirii a cerut in instanta ca Primaria Timisoara, ca for tutelar al scolii, sa plateasca chiria pentru toata perioada in care  Liceul de Arte Plastice a functionat in acea cladire. Ne-am trezit saptamana trecuta cu o tentativa de executie silita a Primariei, cu o suma de aproximativ 2,1 milioane de lei, tentativa care pana la urma a esuat datorita unei erori prezente in hotararea de executare silita, am invocat Codul Fiscal vechi. Eu consider anormal ca institutia Primariei sa aiba de platit o asemenea suma cu care am avea atatea si atatea lucruri bune de facut, pentru ca anumite persoane pur si simplu si-au facut de cap„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Robu ameninta si el ca va pune conducerea scolii sa plateasca. Oricum, si Inspectoratul Scolar General ameninta, in septembrie anul trecut, demiterea conducerii, daca liceul nu se muta pe Liviu Rebreanu.

Ce spune Inspectoratul Scolar Timis

Francisc Halasz, inspectorul general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Timis, a precizat ca, in prezent, chiria pe care o plateste Liceul de Arte Plastice proprietarului este una simbolica, de 1 leu pe luna.

In acest moment, Liceul de Arte Plastice isi desfasoara activitatea in aceeasi cladire ca si pana acum. Din cate stim noi, chiria este de 1 leu pe luna, dar nu exista un contract semnat”, a explicat inspectorul scolar general adjunct. Contractul de inchiriere expirase in septembrie 2011.

Activitatile derulate in cladirea din centrul orasului se fac pe riscul conducerii unitatii de invatamant, deoarece nu exista o autorizatie de functionare de la DSP.

„Spatiul de la Scoala Generala Nr. 9, de pe bd. Brancoveanu, unde s-ar fi putut muta Liceul de Arte Plastice a fost ocupat de Centrul de Abilitare Speranta, deci acolo nu mai este spatiu acum”, spune inspectorul scolar general adjunct.

Primarul nu renunta insa la mutare

Nicolae Robu spune ca varianta de pe Liviu Rebreanu pica. Noul director al Directiei de Institutii Scolare, Sportive si Culturale trebuie sa gaseasca un spatiu potrivit.

Eu cred ca cei care sunt vinovati la nivel individual trebuie sa plateasca pana la urma aceasta suma. Nu pot sa nu vorbim si de faptul ca Administratia precedenta nu a avut forta sa rezolve problema, recurgand la toate parghiile pe care le avea in mana. In ceea ce ma priveste, eu declar solemn: Liceul va fi mutat din acea cladire si daca cei nemultumiti de o astfel de miscare vor protesta zi de zi in orice maniera ar vrea s-o faca. Nu stiu unde va fi mutat in momentul de fata, dar va fi mutat. Noul director al Directiei Institutii Scolare, Sportive si Culturale, Mihai Costa, are doua sarcini foarte concrete, prioritare: sa gaseasca solutia cea mai buna sau sa imi propuna cateva solutii alternative pentru mutarea liceului si pentru mutarea Clinicii de Dermatologie„, a conchis Robu.

Pe de alta parte, Consiliul Local Timisoara a adoptat, in luna iulie a anului 2011, o hotarare de consiliu care prevede mutarea Liceului de Arte Plastice din actuala cladire in incinta fostei Scoli Generale nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu.

Primarul Nicolae Robu spune insa ca nu stie nimic despre nicio hotarare veche si ca acea cladire de pe Liviu Rebreanu a trecut, printr-o hotarare de consiliu local recenta, in administrarea Consiliului Judetean Timis, care a mutat acolo Centrul Speranta.

Noi vom directiona sarcina de a se plati acea chirie catre persoanele vinovate. Nu intra in discutie mutarea pe Liviu Rebreanu. Acea cladire a fost pusa la dispozitia CJT pentru mutarea Centrului Speranta. In septembrie 2012 nu stiam de aceasta situatie, pentru ca nici nu eram parte in proces. Primaria nu era parte in proces, acest proces s-a desfasurat fara stirea mea. Stiam ca la un moment a fost o disputa, sigur ca stiam, dar nu am stiut cum s-a finalizat disputa, ce se intampla in continuare. Nu am discutat deloc cu conducerea, am aflat direct despre tentativa de executare silita. Voi cere Serviciului Juridic sa-mi spuna impotriva cui trebuie sa ne indreptam ca sa recuperam banii„, a declarat primarul Timisoarei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. hjjhijjik spune:

    Robu asta ii nebun :)) Gen 9 ii pe Rebreanu nu Brancoveanu, iar chiria a fost negociata de minister…..iar ce a negociat ministerul plateste acuma primaria….si se da vina pe fosta primarie ;)) frumos :))