Parcul Doina de pe Doja, amenajat dupa model nemtesc! Copiii au fantana cu pompa la groapa de nisip. VEZI GALERII FOTO!

TIMISOARA. Fostul parc Doina din Timisoara a fost inaugurat joi, dupa luni de lucrari de amenajare. Micutii sunt cei mai fericiti! Au un mini parculet la dispozitie, cu aparate de joaca aduse din Germania. Parintii sunt insa rezervati in ceea ce priveste locurile de joaca, dar multumiti.


Aparate de fitness, castel pentru pici, balansoare, joc de apa, gropi de nisip, tobogane, leagane. Acestea sunt doar cateva dintre jucariile pe care se pot juca micutii Timisoarei in parcul Carmen Sylva, fost Doina, pe linia de tramvai de pe strada Doja.

„E bine, in masura in care va dura. Copiii se murdaresc, dar se pot si spala. Nepotica mea nu pot sa o tin, chiar daca i-am spus ca nu e voie, ca e rece apa, pentru ea nu conteaza. Ne place, venim de multe ori aici. Este umbra, este distractie, este apa, avem tot ce ne trebuie”, a spus Elena Creanga.

O alta timisoreanca este de parere ca fantana amplasata in groapa de nisip nu este un lucru rau, desi micutii nu pot rezista tentatiei sa intre cu picioarele in namol. „Este bine, se spala. Trebuia facut de mult timp, dar noi ne gandim la fonduri”, a spus si Elisabeta Craciun.

Potrivit viceprimaruluI Adrian Orza, jocurile sunt omologate in Germania. Cat despre fantana cu pompa din groapa cu nisip, edilul spune ca micutii nu trebuie sa se joace acolo, daca nu vor sa se murdareasca. „Daca ii criticam si pe nemti, atunci ce sa mai zicem. Sunt aduse din Germania. E o chestiune interesanta, zic eu. Se joaca copiii cu nisip si cu apa. Daca parintii nu vor sa ii lase acolo, au alte variante unde sa ii lase”, ne-a declarat Adrian Orza.

Un bunic a venit cu nepotii lui tocmai din cartierul Ronat pentru a-i lasa sa se joace in noul parc. „Este foarte bine, dar trebuia facut mai demult. Eu stau in Ronat, dar am venit cu copiii sa se distreze”, a marturisit barbatul.

Pe langa locurile de joaca, municipalitatea a mai amenajat si o toaleta moderna,  care va fi pazita. „Nu vor fi deschise non stop toaletele. Sunt undeva in subsol si riscam ca zona sa se transforme in altceva. O sa avem o persoana care va sta aici, dar noaptea vor fi inchise din motive de securitate. Ne-am obisnuit ca in unele zone toaletele sa se distruga”, a mai spus viceprimarul.

Biciclistii nu au voie sa se plimbe pe aleile din parc, asa ca trebuie sa il ocoleasca. La fel si stapanii de patrupede. Ei pot intra cu cainii doar la canisita special amenajata la una dintre intrari.

Parcul Doina, asa cum il stiu timisorenii, nu poate fi considerat inca un parc de picnic. „Majoritatea oamenilor trateaza cu civism spatiile verzi. La 10 oameni, daca unul distruge, deja chestiunea se simte. Oamenii vor putea sa mearga usor usor si sa faca aceste picnicuri pe iarba, cu conditia sa curete locul. Nu acceptam sa faca gratare aici. Iarba permite, dar sa nu exageram totusi. Nu stiu daca multi inteleg care e diferenta dintre picnic si a iesi la iarba verde, in modul traditional romanesc”, a completat Orza.

Parcul a fost inaugurat si sfintit joi dimineata. Primarul Gheorghe Ciuhandu s-a adresat timisorenilor, cu rugamintea de a-i opri pe cei care vandalizeaza bancile sau gazonul. „Am primit tot felul de observatii acide, ca vezi Doamne, noi facem parcurile astea in scop electoral. Noi vrem ca Timisoara sa fie capitala verde a Romaniei. Lucrarile fac parte dintr-o strategie a noastra. Aveti grija de ceea ce se face, ca se face pe banii dumneavoastra”, a spus primarul Timisoarei.

Refacerea celor 2 hectare din parc a costat aproape 2,5 milioane de lei. Potrivit reprezentantilor primariei, au fost plantati peste 350 de arbori si arbusti, au fost montate 48 de banci, 34 de cosuri de gunoi, 2 cismele si 3 suporturi pentru biciclete. Prima amenajare a parcului Carmen Sylva a fost facuta in 1912.

FOTO: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cam putine poze cu parcul, multe cu ciuhi si cu popa care tb sa fie prezent altfel nu se putea.

  2. Obisnuiesc sa trec prin zona acestui parc si am observat ca de cand a fost reamenajat tot mai multi cetateni vin in parc. Este foarte bine. Copiii din zona au si ei unde sa se joace feriti de traficul rutier infernal din TM. Dar din pacate nici macar copiii pana la zece ani nu au voie in parc cu bicicletele. Asa ca ar trebui reanalizata situatia accesului cu bicicletele pe categorii de varsta. Trebuie sa spun ca este o investitie atat necesara cat si oportuna in acea zona. Doar politia comunitara (sau cum se numeste) sa aiba grija ca sa nu se vandalizeze locul si politistii sa nu faca abuzuri si exces de zel impotriva copiilor. Spre deosebire de „Stonehenge”-ul din Printul Turcesc, parcul Doina de pe Doja este o reusita de amenajare urbana.