Orasul Belgrad, capitala Serbiei, imbina trecutul cu prezentul. Fortaretele aduse in mediul urban ii dau un aer aparte. Vezi cat costa intrarile la principalele obiective turistice in Belgrad!

Capitala Serbiei poate fi un oras frumos si numai bun de vizitat la sfarsit de saptamana sau chiar si in concediu. Belgradul are atractii turistice din cele mai variate, nenumarate cafenele si restaurante care ofera un trai metropolitan modern.

Obiective turistice:

Catedrala bisericeasca din Belgrad este principala biserica din oras. A fost dedicata Arhanghelului Mihail. Turistii merg sa viziteze mai ales moastele Imparatului Uroš, un sfant sarb care a fost ultimul descendent din casa regala Nemanjić. Tot acolo au fost inmormantate si cele mai importante figuri din istoria sarba: Vuk Karadžić, Dositej Obradović si conducatorii sarbi din dinastia Obrenović: Miloš, Mihailo si Milan.

Fortareata Belgrad este situata deasupra unirii raurilor Sava si Dunarea. Dupa ce a fost atacata timp de secole, fortareata a fost reconstruita si restructurata in nenumarate randuri. A pastrat insa forma sa rotunda. Fortareata Belgradului consta in Orasul de Sus, Orasul de Jos si Parcul Kalemegdan. Parcul este popular mai ales datorita bancilor umbrite, sculpturilor, parcului de amuzant sau datorita vanzatorilor de suveniruri.

Kalemegdan atrage mii de turisti in fiecare an. Se afla chiar pe crestele stancoase ale Kalemegdanului, amplasamentul orasului fortificat initial. In prezent, cartierul este un parc cu o fortareata antica, o gradina zoologica, un pavilion de arta, un observator, un planetarium, o fantana romana si cu un Muzeu Militar. Locurile de promenada fac acest spatiu sa fie minunat. Muzeele si atractiile turistice sunt deschise in general de la 10:00 la 17:00. In Belgrad, muzeele sunt inchise publicului lunea.

Muzeul 25 mai gazduieste Casa Florilor, mausoleul lui Josip Broz Tito, presedinte al Iugoslaviei. Turistii pot vedea masina lui, dar si daruri pretioase primite de la persoane din toata lumea ori cele 106 decoratii internationale si locale pe care le-a primit. De asemenea, mai sunt expuse si zeci de bastoane prezentate lui Tito de pionierii Partidului Comunist de ziua lui de nastere. Nu exista tururi cu ghid, insa muzeul este deschis intre orele 10:00 – 16:00, iar intrarea este de 200 de dinari.

Muzeul aviatiei este unul dintre cele mai importante obiective turistice. In interiorul unei curti extravagante stau expuse numeroase tipuri de nave aeriene, motoare, echipament ori fotografii. Cele mai multe sunt din cel de-al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, muzeul gazduieste ramasitele singurei nave aeriene nedetectabile din lume, F-117 Nighthawk, o ruina a unui F-16 american si rachete de crucisator, precum si o nava aeriana fara echipaj doborata in anul 1999. Este deschis zilnic de la ora 9:00 la 18:30, exceptand lunea, cand se inchide la 15:30. Taxa de intrare este de 200 de dinari pentru adulti si de 170 de dinari pentru copii. Strainii platesc 450 de dinari.

Muzeul Nikola Tesla ii da un aer aparte Belgradului. Tesla este inventatorul, cercetatorul si inginerul sarb care a inventat curentul alternativ, sistemul trifazic de transmisie a puterii, motorul cu inductie, generatoarele si transformatoarele de putere de inalta frecventa, precum si tehnologiile telecomenzilor. A fost recunoscut ca fiind inventatorul radioului in anul 1943. Muzeul gazduieste intreaga sa mostenire personala, hartii stiintifice si urna cu cenusa sa. Turistii care viziteaza muzeul lui pot vedea demonstratii ale experimentelor sale. „Casa” lui Nikola Tesla este deschisa intre orele 10:00 – 18:00, sambata si duminica pana la ora 13:00, iar lunea este inchisa. Intrarea este de 150 de dinari pentru localnici si de 300 de dinari pentru straini.

Palatul Regal al dinastiei sarbe Obrenovic este un exemplu de eleganta. Saloanele acestuia sunt ticsite cu opere de arta importante, cu un decor magnific. Este deschis pentru tururi publice. Acolo se aduna Adunarea Orasului Belgrad. Palatul este privit ca o comoara arhitecturala la nivel national. Tururile pornesc din Piata Nikola Pasic sambata si duminica, intre orele 10:30 si 13:30, dar numai in perioada 1 aprilie – 31 octombrie. Un tur costa cativa zeci de dinari.

Resedinta Printesei Ljubica a fost construita in anii 1.800. Acum este un muzeu cu un stil arhitectural unic in Balcani, plin de elemente baroce. Interiorul a fost pastrat la fel ca in anul constructiei, pentru ca turistii sa vada care era stilul de viata din casele secolului XIX. Se poate vizita in zilele de marti, miercuri, vineri si sambata, intre orele 10:00 -17:00, joia de la 12:00 la 20:00, iar duminica de la 10:00 la 14:00.

Strada Skadarlija este considerat a fi echivalentul cartierului Montmartre din Paris. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Belgrad, plin de restaurante, baruri ori cafenele. Muzicienii tigani sarbi se plimba zilnic pe strada pentru a anima zona.

Templul Sfantului Sava este cea mai mare biserica ortodoxa in folosinta din lume. Nu a fost terminata, desi este deschisa publicului de peste 50 de ani. Fatada cladirii este din marmura si din granit, materiale achizitionate in urma cu ani buni numai din donatii.

Turnul Mileniului a fost construit de unguri, care au sarbatorit astfel centenarul prezentei lor in Campia Panoniei. Acesta este doar unul dintre cele 4 turnuri ridicate la granita, care marcheaza coltul de sud al Imperiului Austro-Ungar. In zona se afla o gramada de cafenele mici si restaurante pescaresti.

Surse foto: www.travelwiz.ro si www.pbase.com.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.