Noua Lege a salarizarii in sistemul bugetar: cat ar putea creste lefurile profesorilor si medicilor?

Proiectul noii Legi a salarizari in sistemul bugetar prevede cresteri ale lefurilor dar si o echilibrare intre cei care castiga cel mai putin si cei care castiga cel mai mult.

Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 si vechime peste 40 de ani la 4.563 lei, iar un medic rezident ar trebui remunerat cu pana la 3.409 lei, scrie gandul.info.

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca sistemul de salarizare propus are la baza urmatoarele principii: caracterul unitar, suprematia legii, echitate si coerenta, performanta profesionala, diferentierea salariilor de baza/soldelor si indemnizatiilor in functie de nivelul la care se presteaza activitatea (central, teritorial si local), motivare si sustenabilitate financiara.

tabel-salarizare
Pentru functiile bugetare din invatamant, salariile de baza prevazute in varianta de proiect al legii salarizarii incep de la 1.359 de lei, cat ar trebui sa primeasca un profesor/invatator cu studii liceale si debutant, si pana la 7.868 de lei, cat ar putea fi salariul de baza maxim obtinut de un profesor universitar cu peste 40 de ani vechime in invatamant si gradatia 5.

In sistemul sanitar, salariile de baza pentru functiile de conducere variaza si in functie de numarul de paturi din spitale. Astfel managerul unui spital cu peste 400 de paturi ar putea avea un salariu de 9.364 de lei pentru gradul 1 si 9.905 pentru gradul 2, iar managerul unui spital cu sub 400 de paturi va fi remunerat in functie de gradul pe care il are cu 9.105 lei sau 9.364 lei.

Mai multe detalii pe gandul.info.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un sistem care propaga aberatiile din sistemele anterioare:
    astfel se explica de ce un lector univ cu 40 de ani vechime este mai bine platit decat un profesor univ. cu 10-15 ani vechime.
    este absolut logic, in viziunea legiuitorului, ca vechimea sa fie cel mai important criteriu pentru stabilirea unei remuneratii.

    mai exact, o persoana care timp de 40 de ani nu a reusit sa progreseze in cariera ar fi mai bine platita decat o persoana care in 15 ani a reusit sa atinga un varf in cariera…

    aberatia se pastreaza si la alte perechi de pozitii: un asistent univ. cu 40 de ani vechime va castiga mai bine decat un conf cu 10-15 ani vechime, insa doar o idee mai prost decat un conf cu 25 de ani vechime. de asemenea, gradul didactic II in preuniversitar corespunde salarizarii unui lector univ…

    in sanatate, la fel… salariile devin atractive doar pentru medicii primari, dar stagiarii pot, in continuare, sa traiasca cu salarii de mizerie.