Memorialul Revolutiei din Timisoara s-a mutat in casa noua, renovata doar pe jumatate

TIMISOARA. Spatiu nou pentru Memorialul Revolutiei, care s-a mutat intr-o cladire a Ministerului Culturii de pe strada Oituz, langa Facultatea de Arte Plastice a Universitatii de Vest. Memorialul poate fi vizitat in fiecare zi, dupa un program.

Desi cladirea nu a fost amenajata corespunzator, institutia si-a deschis portile inca de duminica, in dimineata de Rusalii, cand a avut loc si inaugurarea. Directorul Memorialului Revolutiei, Traian Orban, a impartit diplome de excelenta tuturor celor care l-au sprijinit de-a lungul timpului, printre care s-au numarat si mai multe institutii: Primaria Timisoara, Consiliul Judetean Timis, Universitatea de Vest Timisoara, Mitropolia Banatului sau Prefectura Timis.

Parterul cladirii nu este inca reabilitat, fotografiile de la Revolutia de la 1989 fiind expuse pe pereti mancati de igrasie. Singurele lucrari s-au facut la etajul 1, dar nici spatiul de acolo nu este pregatit sa-i primeasca pe vizitatori asa cum ar trebui. Potrivit directorului Traian Orban, la primul etaj s-a schimbat intreaga instalatie electrica, dar si cea de apa si canal.

„Cladirea am primit-o de la Ministerul Culturii. S-a lucrat foarte mult la etajul 1, dar mai avem de lucru la parter. Problema este ca suntem plini de datorii. Pierzand toate procesele legate de imobilul retrocedat de pe strada Emanoil Ungureanu, n-am fost despagubiti pentru investitiile pe care le-am facut. Ne-au scos si datori, cu plata chiriei pe 5 ani, cat a durat procesul cu fostii proprietari”, a spus Traian Orban.

Directorul Memorialului Revolutiei spune ca datoriile pentru chirie au ajuns la 230.000 de lei, iar cu tot cu lucrarile de la noua cladire de pe strada Oituz datoriile ajung la 600.000 de lei, bani primiti din fonduri publice.

„Sunt 600.000 de lei pe care ar putea sa ni-i dea Guvernul ca sa nu intrerupem lucrarile. La parter avem doar 2 spatii amenajate si daca nu amenajam tot se deterioreaza”, a completat Orban.

Memorialul Revolutiei va fi deschis in fiecare zi, intre orele 8:00 – 16:00. Momentan nu se stie daca vizitatorii vor plati intrare, insa exista posibilitatea ca acest lucru sa se intample.

„Avem mare nevoie de fonduri, fiecare cu cat poate sa contribuie, pentru ca resursele noastre au fost depasite”, a conchis Orban.

Memorialul Revolutiei din Timisoara este vizitat in fiecare an de sute de turisti. Cei mai multi merg sa admire fotografiile facute pe vremea Revolutiei din 1989. In noul spatiu de pe strada Oituz exista si o sala a monumentelor, in care sunt expuse variante mai mici ale monumentelor ridicate in cinstea eroilor care si-au pierdut viata in 1989 amplasate prin oras.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. florin spune:

    Revolutie?!…A fost o lovitura de stat in toata regula..azi se stie cine si de ce…