Serban Tismanariu: „Emigrarea poate fi considerata un protest la adresa clasei politice!”

Serban Tismanariu. Membru in Baroul Montreal si in Asociatia avocatilor specializati in emigratie din Quebec, este unul dintre liderii romanilor stabiliti definitiv in Canada. Colaboreaza cu avocati din Timisoara in probleme ce-i privesc pe potentialii emigranti.

Nascut in 1956, la Resita. Dupa absolvirea Facultatii de Drept a lucrat ca jurist la o intreprindere din capitala. A emigrat in Canada in data de 13 iunie 1990,  ziua in care minerii au navalit cu batele pentru a face “ordine” in capitala Romaniei.

Domnule Serban Tismanariu, de ce ati decis sa emigrati in Canada si nu ati ramas sa puneti umarul la construirea capitalismului din Romania?

Stiti de ce? Pentru ca in Romania nu puteam sa ma realizez ca si profesionist. Terminasem Facultatea de Drept si lucram ca jurist la o intreprindere din Bucuresti. Nu intrevedeam nici o posibilitate de ascensiune in plan profesional, in conditiile in care aceste posturi erau controlate de partid. Nu spun ca am fost un dizident, dar nici nu am murit de dragul comunistilor. Mi-am depus cererea de emigrare inainte de revolutie, mai cu seama ca mama era deja in Canada, si mi s-a aprobat cu titlu de reintregire a familiei. tin minte ca am parasit Romania in ziua de 13 iunie 1990, inainte ca minerii sa navaleasca cu batele in Bucuresti. Nu stiam ce s-a intamplat. in momentul in care am facut o escala pe aeroportul din New-York, am vazut la televizor cum minerii loveau femei insarcinate si copii, de-a valma, si am fost de-a dreptul oripilat. in acele zile, cred, s-a pierdut bruma de credibilitate pe care o castigasem in ochii occidentalilor la revolutie…

In acele zile v-a fost rusine ca sunteti roman?

Nici vorba! M-a incercat doar un sentiment de neputinta in fata acelor barbarii, care aruncasera, din nou, Romania in neantul lumii a treia. intotdeauna am fost mandru de calitatea mea de roman. De altfel, la cateva luni de la sosirea in Canada, in preajma Craciunului, am fost invitat la o emisiune la un mare post TV din Montreal si am mers imbracat in port national – ie si curea lata. Nu am avut si itari, insa efectul a fost deosebit. Sa stiti ca in Canada, care este o tara eminamente de emigratie, da foarte prost sa vorbesti urat de tara ta de bastina. Exista prejudecata ca, asa cum vorbesti despre tara din care ai emigrat, asa vei vorbi si despre tara de adoptie…

Cum ati caracteriza colaborarea dvs. cu autoritatile canadiene din domeniul imigratiei? Nu sunteti discriminat in raport cu specialistii de dincolo de ocean?

Sunt membru al Baroului Montreal, specializat in imigrare in functie de zonele de provenienta a imigrantilor, de categoriile profesionale, precum si de provincia de destinatie din Canada. Fiind membru al Asociatiei avocatilor specializati in imigratie, beneficiez de o intelegere scrisa cu Ministerul Imigratiei, care face ca procedurile si termenele de tratare a dosarelor de catre ofiterii de imigratie sa fie prestabilite si mult mai scurte. Conform intelegerii, avem cai de atac administrative specifice in cazul unui refuz de certificat de selectie, la nivelul sefului de delegatie, apoi la Directia pentru misiuni in strainatate a Ministerului Imigratiei. Mai nou, legislatia federala a Canadei in domeniul emigratiei interzice acordarea de asistenta profesionala de catre persoane care nu sunt acreditate, fie de Societatea canadiana a consultantilor de imigratie, care opereaza la nivel federal, fie de un barou canadian de avocati, care opereaza la nivel provincial.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un cetatean roman pentru a i se apoba emigrarea in Canada?

Un cetatean roman, sau un strain, sa zicem, poate fi un candidat admisibil, conform politicii de imigrare canadiene, daca are cel putin un an de experienta intr-o meserie, o profesie sau un talent necesar pe piata muncii din Canada. Aceasta experienta nu poate fi obtinuta printr-un program scolar sau o ucenicie. Criteriile de selectie, valabile din iunie 2002, sunt educatia, experienta de lucru si posibilitatea de a trece cu usurinta de examenele pentru obtinerea licentelor sau permiselor profesionale, un post deja aranjat, varsta, cunoasterea limbii franceze sau engleze, personalitatea. in functie de indeplinirea acestor conditii, un cetatean strain poate primi statutul de rezident permanent, nu inainte de a trece un examen medical si ancheta de securitate. Orice informatie falsa risca sa atraga respingerea dosarului. in ultimii 20 de ani, in Canada au emigrat aproximativ 40.000 de romani. La ora actuala, comunitatea romanilor din Canada numara peste 200.000 de persoane.

De ce-i ajutati pe romani sa plece din tara, in loc sa le spuneti ca-si pot construi un viitor si acasa? Pentru bani sau pentru glorie profesionala?

Este o intrebare cu un echivoc de-a dreptul retoric, daca pot sa ma exprim asa… Sigur, in profesia noastra totul costa, insa exista si o latura a interesului nematerial, profesional. Am colaboratori in mai multe tari din Europa de Est, asa ca misiunea mea este mai usoara decat pare la prima vedere. La Timisoara colaborez cu o avocata din Baroul Timis. De exemplu, la Kiev stiti cu cine colaborez in procesul de instruire a viitorilor emigranti? Cu fosti agenti KGB, dati afara din structuri, care cunosc foarte bine “piata” celor nemultumiti de regimul politic si care doresc sa paraseasca tara.

Ce credeti ca mai trebuie facut in Romania pentru a-i convinge pe romani sa ramana in tara?

Prima urgenta a Romaniei cred ca este eliminarea coruptiei, care este exact antipodul legii, parazitul distrugator al legalitatii. Cred ca legile romanesti sunt prea incalcite, prea complicate, iar normele lor de aplicare – si mai rau. Va marturisesc ca as vrea ca, in domeniul meu, cu experienta castigata in strainatate, sa acord sprijin benevol barourilor din Romania sau Ministerului de Justitie, pentru formarea juristilor, in scopul servirii cat mai eficiente a celor ce recurg la justitie. Astept doar sa fiu solicitat… Apoi, ridicarea nivelului de trai ar trebui sa fie consecinta schimbarii mentalitatii romanesti. Este timpul acum, in al doisprezecelea ceas, ca romanul sa fie invatat sa se descurce singur.

Banatul este o zona bogata, in care oamenii o duc mai bine decat in restul tarii. Considerati ca aici ar trebui sa subziste mai putine motive pentru a decide sa emigrezi?

Nu cred ca starea materiala, mai buna sau mai proasta, primeaza in momentul in care se ia decizia emigrarii. Am cunoscut banateni cu situatii materiale foarte bune care si-au depus actele de emigrare sau chiar oameni care au vandut tot si au plecat. Cred ca plecarea definitiva din tara poate fi interpretata ca un protest la adresa politicenilor, a celor ce iau decizii importante pentru viitorul poporului roman, dar si ca o aspiratie perfect umana spre un trai mai bun, intr-o tara mai civilizata. Un tanar din Timisoara imi spunea ca s-a hotarat iremediabil sa plece dupa ce a vazut conditiile precare din spitalul in care era ingrijit fiul sau de doar cateva saptamani. in concluzie, si in Timisoara, ca si in celelalte zone ale tarii, emigrarea poate fi considerata un protest la adresa clasei politice!

Cum se vede Romania de dincolo de Ocean?

Canadienii nu stiu prea multe despre noi. stiu doar de Nadia Comaneci, steaua de la Montreal, pe care nu o uita. Este simbolul perfectiunii in sport. Despre Ceausescu nu stiu decat ca a fost dat jos in ’89 si ca a fost omorat repede… Pe de alta parte, canadienii ii cunosc pe romani ca oameni foarte muncitori si seriosi. Sunt intreprinderi in care lucreaza numai romani, adusi din aproape in aproape, datorita calitatii primilor angajati. Cat despre diaspora din Canada, membrii ei vad Romania cu multa nostalgie…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.