Interviu cu Ion Brasoveanu, prim procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis: Ar fi un lucru extraordinar ca Politia Judiciara sa fie in subordinea procurorului

In ce masura va produce schimbari in teritoriu inlocuirea Codrutei Kovesi din functia de procuror general cu Daniel Morar?

Nu ne afecteaza in nicio forma aceasta schimbare. Prin Legea 304 procedura de numire in functie la parchete, ca si la instante, este pe baza de concurs. Mandatul este de trei ani si ai permise doua mandate. Doamna Kovesi este primul procuror care a ocupat functia de procuror general timp de doua mandate complete. Cand se termina mandatul, trebuie sa pleci. La fel este la toate parchetele… si la DIICOT si la DNA… Acum o sa vedem care sunt prioritatile care vor fi stabilite de noua conducere a Minsiterului Public. Este posibil sa se continue prioritatile stabilite de doamna Kovesi sau este posibil ca noul procuror general sa traseze alte prioritati. Noi o sa ne mulam pe ceea ce ne va spune conducerea ministerului, pentru ca in Ministerul Public se desfasoara activitatea pe principiul subordonarii ierarhice.

Care sunt prioritatile stabilite de Kovesi?

Avem ca prioritati infractiunile de coruptie, evaziune fiscala si contrabanda. Acestea au fost stabilite prin hotararea CSAT-ului.

Multi procurori au dat in judecata Ministerul de Finante si cel al Justitiei pentru recuperarea unor drepturi salariale. Si dumneavoastra aveti pornit un astfel de dosar in justitie. In ce stadiu se afla aceste dosare?

Pai aceste procese s-au cam terminat! Avem hotarari definitive si irevocabile in baza carora avem de primit sumele de bani care ni se cuvin. Asteptam… Guvernul a dat o Ordonanata de Urgenta prin care a reesalonat la plata aceste drepturi salariale. Acum, in ultimul timp, au inceput sa se tina de graficele pe care ei le-au stabilit. Deci ne recuperam banii, incet dar sigur!

Cum caracterizati colaborarea pe care o aveti cu DIICOT, DNA si SRI?

Cu SRI-ul am colaborat foarte bine. Stiti bine ca in ultima perioada am avut mai multe dosare in care am lucrat pe baza informatiilor furnizate de ei. Acum este o conducere noua, vom vedea, cred ca vom colabora la fel de bine. Oricum, acolo, la SRI, este si un element de continuitate, adjuctul de la SRI Directia Timis a ramas acelasi… Zilele urmatoare ma voi intalni si cu noul director sa stabilim parametrii colaborarii noastre. Vizavi de colaborarea cu DIICOT si DNA ce sa va spun… Competentele sunt impartite clar, asa ca nu prea avem de-a face unii cu altii. Atunci cand ne mai intersectam in dosare avem o colaborare buna, nu au fost probleme…

Anul acesta ati avut multe cazuri de coruptie. Nu le-ati luat painea celor de la DNA?

Ei au alte competente, pe ofiteri de politie, pe sume de bani mai mari. Nu cred ca ne-am calcat pe picioare unii pe altii. Noi ne-am facut treaba pe partea noastra de competente si eu zic ca anul acesta chiar ne-am facut-o bine! Au fost multe dosare care nu au avut prea multa legatura cu coruptia. Sigur au fost dosare care au starnit mult interes din partea mass-media, dar au fost multe care sunt dosare de evaziune fiscala, dosare pe economic in care se munceste foarte mult si care sunt dosare greu de instrumentat!

Spuneati ca sunteti multumit de cum v-ati facut treaba mai ales anul acesta. Sunt totusi niste dosare – unele mai vechi – cu autor necunoscut care asteapta solutionare de mult timp. Este vorba despre crima de la Lugoj din ianuarie 2011, omul de afaceri Tripa ucis in propria casa, cazul judecatorului Vasile Gheran, omorat in iulie 2004 sau celebrul caz Orgonas…

Cazul Orgonas este preluat de Parchetul General, deci nu mai este in competenta noastra. in celelalte dosare mentionate de dumneavoastra, va asigur ca se lucreaza. Apar versiuni noi pe care le verificam. Avem suspecti in fiecare dintre aceste cazuri. in unele cazuri chiar am facut acte procedurale impotriva unor persoane pe care noi i-am crezut ca sunt autori in aceste cazuri, dar din pacate nu erau faptuitori.

Chiar credeti ca puteti sa aflati autorii in aceste cazuri? Cu cat trece mai mult timp nu e mai greu sa-i gasiti pe criminali?

Sanse exista.

Din ce in ce mai mici…

Nu sunt din ce in ce mai mici! Daca avem un fragment de ADN, cum si avem in unele cazuri, autorul poate fi identificat si dupa 15 ani! Avem cazuri in care avem ADN strain pe corpul delict, dar nu am gasit cu al cui sa-l comparam. Dar, cum am mai spus, lucram in toate aceste dosare.

Cazul Disici este inchis?

Da, este inchis!

Nu erau si niste complici in acel caz? Martorii declarasera la Ianova ca se auzisera patru portiere atunci cand a fost impuscat mortal Disici…

Cazul Disici a fost cazul meu, eu am instrumentat cazul personal. In cazul Disici a fost un singur pistol care a executat foc de arma asupra sublocotenentului post mortem Sasa Disici. Acest pistol a fost gasit asupra lui Opris Raul atunci cand acesta s-a sinucis. Daca au fost alte persoane, si probabil ca au fost, acolo s-a facut o disjungere, dar in sarcina acelor persoane nu se poate retine infractiunea de complicitate la omor sau omor atata timp cat ele nu au tras cu acel pistol si acel pistol a fost gasit asupra lui Opris. Pentru acesti eventuali complici s-a facut o disjungere pentru AN (autor necunoscut – n.r.), prin omisiune in cunostinta a organelor judiciare, dar exista un termen de prescriptie care e mult mai mic decat la omor sau tentativa de omor si faptele s-au prescris…

Ce influenta are asupra reformei in justitie intrarea in parchet a unor procurori tineri, din noul val?

Eu zic ca s-au facut progrese importante in reformarea justitiei. Pe de alta parte toti am fost la un moment dat tineri. Un procuror tanar vine cu ideea ca el stie tot, dar ulterior vede ca mai are de invatat si de la cei mai in varsta. Noi ne bucuram cand ne vin oameni noi. Situatia personalului era aproape dezastroasa. Acum, la 1 iulie, au venit sapte stagiari. Ne bucura venirea lor. Ne vor ajuta mult!

Care este cea mai mare problema a Parchetului?

Cel mai mare impediment este faptul ca Politia Judiciara nu este in subordinea directa a procurorului. Au fost unele incercari din partea conducerii Ministerului Public de trecere a Politiei Judiciare in subordinea Parchetului, dar nu s-a reusit. Nu stiu din ce motive, dar eu cred ca multe disfunctionalitati ar disparea daca acest lucru s-ar intampla. Ar fi un lucru extraordinar ca Politia Judiciara sa fie in subordinea procurorului, pe modelul pe care il are DNA-ul sau DIICOT-ul.

Despre ce disfunctionalitati vorbiti?

Pai politistul judiciar are o dubla subordonare. Noi ca procurori dam dispozitii in dosare, note de indrumare, dar pe de alta parte, conducerea Inspectoratului de Politie – ca o paranteza pot sa inteleg pana la un moment dat – ii trimite in tot felul de actiuni, pe ordine publica, pe sigurnata la meciuri, la alegeri. Ori asta duce, inevitabil, la tergiversarea dosarelor. Eu ii inteleg si pe politisti… Atat timp cat isi iau salariul de la Ministerul de Interne e normal sa incerce sa isi multumeasca sefii. Ar fi mult mai usor ca politistul judiciar sa vina aici la Parchet la ora 8, la lucru, sa-i putem da indicatii ce sa faca si pe cine sa audieze. Repet, vorbim doar de Politia Judiciara! Pe de alta parte pot sa va spun ca am trecut si la masuri mai dure, am dat amenzi judiciare unor politisti, iar unui politist i s-a retras avizul de politie judiciara pentru tergiversarea unor dosare.

S-a vorbit foarte mult timp despre o mafie imobiliara si o mafie tiganeasca in Timisoara. Multi spun ca aceasta mafie tiganeasca are ramificatii si complici in justitie…

Eu nu cred ca exista ramificatii mari in justitie… Nu de amploarea prezentata de mass-media. Daca sunt, sunt cazuri izolate. Totul este, dupa parerea, mea o legenda. Daca doriti sa vorbim despre cum a fost preluat centrul orasului de mafia imobiliara tiganeasca cred ca ar trebui sa privim in alta parte si anume spre primarie. In dosare am vazut multe autorizatii de construire, daca vorbim de palatele tiganesti, date, apoi revocate si asa mai departe!

Pai si de ce nu am vazut niciun condamnat in aceste dosare?

Noi, acolo unde am fost sesizati, am instrumentat cauze. Sunt puse sechestre pe vreo patru sau cinci palate tiganesti. Unde am avut sesizari si am probat fapte, am actionat!

Eu ma refeream la anchetarea si condamnarea complicilor mafiei tiganesti.

La Parchetul Curtii de Apel stiu ca sunt trimisi in judecata mai multi complici, chiar si notari publici!

Dar niciunul din primarie…

Aceste dosare, in care apar acte notariale false nu sunt de competenta noastra…

Ati semnat vreo cerere de interceptare telefonica a vreunui jurnalist?

…(rade, n.red.) si daca as fi semnat, tot nu v-as spune ce telefoane se intercepteaza!

Dar se intercepteaza telefoanele jurnalistilor?

Nu pot sa spun ce interceptari fac alte institutii. Eu raspund de cele pe care le cere Parchetul de pe langa Tribunalul Timis… Procurorii de pe langa Tribunalul Timis cer interceptari… Dar nu pot sa va spun daca sunt ziaristi sau nu! Noi nu interceptam in functie de profesie sau loc de munca…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sustineti, de fapt, ca niciunul dintre corupti nu este nepedepsit dar, daca vorbiti despre CA Timisoara, de fapt, vorbiti , doar vorbiti! Spuneti un caz de la CA Timisoara despre un magistrat, notar sau avocat declarat vinovat de catre Parchetul de pe linga CA Timisoara! Nu veti putea numi nici unul! Atunci nu mai vorbiti despre dreptate! Nu se potriveste!