Interviu cu Ervin Luci, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat: Este interzis cu ski-jet-ul pe Bega!

In momentul de fata, care este cel mai important proiect al Administratiei Bazinale de Apa Banat?

Cel mai important proiect pana o sa ne soseasca bugetul de la Bucuresti, modificat, este pista de biciclete, in valoare de 2,3 milioane de euro, pista ce se va realiza pe o lungime de 37 de kilometri. Pleaca din Timisoara pana la granita cu Serbia, pe malul drept al canalului Bega. Deci pleaca din Timisoara pe malul stang de la Podul Modos pana la Utvin, apoi pe podul de acolo traverseaza canalul Bega si merge pe malul drept, pana la frontiera.

Vom putea trece granita cu bicicleta sau pur si simplu vom face o plimbare pana la frontiera si apoi ne vom intoarce spre Timisoara?

In prima faza ne intoarcem, pista nu continua mai departe.

Vorbim de ani buni de acest proiect, cand va fi gata acest traseu pentru biciclisti?

La sfarsitul anului viitor speram sa fie gata, la sfarsitul anului 2014…

La ce se mai lucreaza anul acesta la Administratia Bazinala de Apa Banat?

Noi mai avem 2 proiecte importante, pentru care ne luptam sa obtinem fonduri: Nodul hidrotehnic de la Sanmihai, pentru a face Bega navigabila si acumularea Surduc, definitivarea etapei a doua. Inseamna realizarea transferului de debite din Bega in acumularea Surduc, prin galeria existenta, care trebuie betonata, realizarea barajului de deviere si ceva schimbari la mecanismele si la uvrajele acumularii Surduc, care, din 1977, de cand functioneaza, s-au mai carpit.

Asta inseamna marirea volumului? De cati bani este nevoie?

Pai ar insemna sa dublam volumul acumularii Surduc, pentru asigurarea cu rezerva a apei a Municipiului Timisoara. Clima este in schimbare, apar tot mai des si tot mai frecvent temperaturi ridicate, debitele raurilor scad, ne trebuie o rezerva de apa pe care sa o avem undeva asigurata. Acumularea Surduc este a Apelor Romane si putem sa o gestionam asa cum dorim noi, in sensul ca putem sa il deschidem sau sa il inchidem in permanenta.

Nu ar fi o problema pentru cei care au cabane construite foarte aproape de lac? Practic, ar fi inundate.

O parte din cabanele care sunt executate fara acte si care sunt sub cota 198 s-ar inunda. Nu sunt date autorizatii de constructie sub aceasta cota. Ar fi inundate, o sa avem procese in instanta, nu avem ce face.

Ce se intampla la Sanmihai, la ecluza? opiniatimisoarei.ro a mai scris despre asta, lucrarile au inceput demult.

Punerea in siguranta a nodului hidrotehnic de la Sanmihai are o valoare de 31.498.059 de lei, actualizata in 2013. Acolo s-au facut aproape 50% din lucrari, s-a reparat ecluza, mai trebuie montate portile, apa trece prin ecluza in momentul actual. O sa urmeze reparatiile la nodul hidrotehnic, care este pus pe uscat. In momentul de fata nu se lucreaza.

De ce este atat de arzator acest proiect? Se discuta de ani buni despre vaporase pentru transportul public pe Bega in Timisoara si exista o corelatie intre ele si ecluza… sau cel putin asa spunea unul dintre fostii directori, acum presedinte al Consiliului Judetean.

Ecluza respectiva are rolul de a tranzita un vapor din Timisoara la granita cu Serbia. In momentul de fata, vaporasele pot ajunge pana la ecluza, de unde trebuie sa se intoarca, nu pot sa mearga mai departe. Am putea avea plimbari de agrement, cu orice scop. Primaria o sa cumpere vaporase care sa deserveasca Timisoara, ele vor circula doar pe raza Municipiului Timisoara, vaporasele de agrement si ambarcatiunile care vor sa mearga mai departe de nodul Sanmihai, spre granita, nu o pot face. In momentul de fata se opresc la Sanmihai. Un al doilea aspect pentru care noi dorim sa-l reparam: din cauza ca nodul este blocat si apa circula doar prin ecluza, acum nu putem face spalarile necesare decolmatarii canalului Bega, ce pot aparea datorita turbiditatii apei. Adica se deschide brusc stavila si se creeaza un curent de apa, astfel incat namolul depus in zona stavilei si in amonte de stabila sa fie evacuat. Sa facem Bega mai curata.

Tot de ceva vreme se lucreaza si la un regulament pentru circulatia ambarcatiunilor pe Bega.

Se lucreaza la un regulament de exploatare intre Administratia Bazinala de Apa Banat, Primaria Timisoara si Capitania Portului Timisoara. In urma discutiilor avute, acesta este spre finalizare. Regulamentul presupune si balizarea cursului de apa, montarea de semne de navigatie si altele.

Unul dintre fostii directori ai administratiei, Titu Bojin, spunea ca cei care au ski-jet-uri vor avea interzis pe Bega… Se pare ca si fara regulament se plimba cu astfel de ambarcatiuni pe Bega. In zona podului Traian pot fi remarcati…

Nu au voie cu ski-jet-uri, pentru ca viteza generata de acestea, pe langa faptul ca fonic deranjeaza locuitorii Timisoarei, creeaza valuri mari care pot afecta malurile Begai si lucrarile hidrotehnice existente.

Pai si cum se plimba? Cine ii amendeaza? Care este procedura?

Ii pot amenda colegii nostri de la Inspectia Apei. Anuntati Apele Romane si in momentul acela ei merg acolo. Daca vede cineva un ski-jet pe Bega, suna la Apele Romane, merg colegii acolo. Bineinteles ca si noi avem oamenii nostri in teren, dar nu putem avea oameni din suta in suta de metri de-a lungul canalului Bega.

Putem vorbi in viitor despre Bega ca si o atractie turistica in Timis? Cand avem gata nodul hidrotehnic?

Da, sigur ca da. In momentul cand o sa avem nodul hidrotehnic Sanmihai, ambarcatiunile pot circula din Timisoara 40 de kilometri in aval. In functie de fondurile pe care le obtinem, mai avem nevoie de inca jumatate, vom vedea cand vom termina. Am scris un proiect pentru a obtine fonduri europene, este aprobat de minister. Problema este ca momentan nu sunt fonduri pentru asa ceva, asteptam urmatoarea finantare…

Care este cea mai mare problema a Administratiei Bazinale de Apa Banat?

Lipsa fondurilor.

Daca acestea 3 sunt cele mai importante proiecte si 2 din ele sunt blocate din cauza lipsei de fonduri, cu ce se mai lauda Administratia Bazinala de Apa?

Cu ce sa ne laudam… mentinem sistemul de functionare la parametri normali, sistemul de avertizare, Bega hidrologica, instruim primarii pentru interventii in caz de inundatii si, mai nou, in caz de seceta. Am definitivat hartile de hazard, urmand sa fie transferate Consiliului Judetean si noi, impreuna cu CJT, sa realizam hartile de risc, cu benzile de inundabilitate.

Apropo de risc, exista vreunul in aceasta vara? In ceea ce priveste seceta? De inundatii mai putem vorbi?

De inundatii nu, dar in ceea ce priveste seceta da, exista riscuri. Putem vorbi de inundatii in caz de precipitatii abundente pe un curs de munte, unde se concentreaza o cantitate mare de apa. Noi suntem pregatiti, dar daca pica o cantitate foarte mare de apa intr-un interval foarte scurt de timp, pe un paraias intr-o zona de munte, poate creste nivelul, poate inunda cateva gospodarii.

Banuiesc ca ati stat cu ochii pe inundatiile din Austria, din Budapesta. Autoritatile de acolo au investit milioane de euro in diguri. Noi avem asa ceva? Cum am astepta inundatii de asemenea proportii?

Avem si noi echipament de interventie la inundatii, in functie de natura terenului si in functie de necesitatile noastre. Dupa cum ati vazut, fluviul Dunarea, trecand prin spatiul hidrografic Banat, noi raspundem si de cursul Dunarii de la Bazias pana la Orsova, noi nu am avut probleme in perioada aceasta pentru ca in zona noastra isi face resimtita influenta acumularea Portile de Fier. Deci in perioada de inundatii, acumularea se goleste pentru a putea primi debitul crescut din amonte. Noi nu avem nevoie de astfel de diguri, pentru ca nu creste atat de mare. Si daca ar creste… am avut debite foarte mari in 2006 pe Dunare, dar nu am avut nevoie de asemenea diguri. Pot exista probleme in aval de noi, la alte administratii bazinale, dar noi nu avem nevoie, datorita faptului ca exista Portile de Fier II.

Cat despre seceta? Cum o asteptam?

Toate acumularile de apa sunt pline, sunt la capacite in jur de 80 – 90%. Cand este nevoie, putem regla debitul pe raurile respective din acele acumulari. Noi putem face fata secetei anul acesta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Abureala! La Surduc(unde,cica,e interzis),se dau cu ski-jet-ul intr-o veselie! Deh,nu oricine isi permite! Cine sa-i opreasca,ai lor?